facebook

Стало відомо, коли невакцинованих освітян і чиновників почнуть відсторонювати від роботи

Стало відомо, коли невакцинованих освітян і чиновників почнуть відсторонювати від роботи

Ми розповідали про те, що МОЗ підготувало проєкт Наказу, яким буде введено обов’язкову вакцинацію від коронавірусу. Цим Наказом планується зобов’язати вакцинуватись працівників навчальних закладів, працівників міністерств, органів влади та місцевих державних адміністрацій. Але до цього переліку планують додати медиків.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
“Є питання доступності до медичної допомоги. Якщо в лікарні два реаніматологи і обидва не будуть вакциновані, а отже – відсторонені від роботи, хто надасть медичну допомогу? У цьому випадку відсторонення може призвести до обмеження доступу до медичної допомоги. У подальшому ми можемо розглядати і для медиків… Може бути розглянуто. Зараз ми говоримо про те, що у нас відсоток вакцинованих медиків уже достатньо великий”, – висловився голова МОЗ.

Також Віктор Ляшко наголосив, що примусово вакцинувати нікого не будуть і слід розрізняти обов‘язкові щеплення від примусових.

“… Проєкт наказу пішов на погодження, реєструється номером і відправляється на Мін’юст. Там є певний термін, до місяця, коли він може розглядати документ на відповідність певним нормам законодавства і тд, щоб його зареєструвати. Після цього відбувається його державна реєстрація і публікація і він набирає чинності. Ми обираємо дату з якої дати він набирає чинності, щоб можна було підготуватися до його ухвалення. Після цього роботодавець повинен відсторонити невакцинованих працівників від роботи”, – пояснив очільник МОЗ.
Віктор Ляшко наголосив, що спеціальні органи будуть перевіряти чи дійсно роботодавець відсторонив невакцинованого працівника. Якщо цього не сталося, він може нести за це відповідальність.

Чтайте також:  Після впровадження реформи НУШ педагоги змінили методи викладання

“Якщо вакцинація обов‘язкова, то роботодавець зобов‘язаний відсторонити від робочого процесу людину, яка не вакцинована. Наразі тривають юридичні дискусії, бо є чітко прописано, коли ми бактеріоносія відстороняємо, там зберігається заробітна плата. Цього випадку не було, тому ми проводимо дискусії. Але збереження заробітної плати у таких випадках не буде”, – уточнив голова МОЗ.

Джерело.


Повернутись вверх