facebook

“Звільніть нашу вчительку”: на що можуть повпливати батьки українських школярів

“Звільніть нашу вчительку”: на що можуть повпливати батьки українських школярів

Чи можуть батьки обирати предмети й вчителів у школі

Українцям на початку нового навчального року пояснили, на що можуть і не можуть впливати батьки в школі. Зокрема, пояснюється, чи можуть вони обирати перелік навчальних предметів, відмовлятися від котрогось з них тощо.

Про це йдеться у повідомленні Нової Української Школи (НУШ) у соцмережі Фейсбук.

“На що можуть і не можуть впливати батьки в школі? Відповіді на найпопулярніші запитання є в проєкті “Путівник школою” від Громадське об’єднання “БАТЬКИ SOS”. Тут – короткі відповіді, які зручно поширювати в соцмережах. Докладніші відповіді є – в посібнику за посиланням https://schoolguide.nus.org.ua/”, – йдеться у повідомленні.

Наприклад, батьки школярів можуть бути присутніми на уроках своєї дитини за попереднім погодженням з керівником закладу освіти. Крім того, вони не лише мають право знати оцінки та бачити роботи своїх дітей, а й зобов’язані цікавитися результатами навчання своєї дитини.

“Батьки можуть обирати для дітей заклад загальної середньої освіти, попередньо вивчивши перелік предметів у ньому. Обравши заклад освіти, батьки можуть обирати: вчитися за загальною освітньою програмою, затвердженою керівником закладу, чи за індивідуальним навчальним планом”, – йдеться у повідомленні.

Чтайте також:  На рівні англійської мови і математики: відомий письменник запропонував ввести в школах уроки дружби

Батьки також можуть відмовитися від вивчення їхніми дітьми певного навчального предмета. Проте, їхні дії залежатимуть від того, до якої частини освітньої програми належить цей предмет. Він може бути обов’язковий до вивчення, вибірковий чи факультативний (необов’язковий).

Водночас батьки не можуть обрати або замінити вчителя. Адже це є виключно компетенцією адміністрації закладу освіти. Проте, вони можуть звернутися з обґрунтованою пропозицією щодо заміни вчителя до директора школи.

Джерело.


Повернутись вверх