facebook

День знань під час епідемії: святкові лінійки із соціальною дистанцією та COVID-сертифікати для батьків

За офіційною статистикою, загалом в Україні вакциновано 52% працівників шкіл.

День знань цього року в Україні відзначили офлайн. Попри пандемію COVID-19, всі школи в Україні 1 вересня відчинилися. Щоправда, зовсім без обмежень не обійшлося. Зокрема, урочисті лінійки у всій країні рекомендували влаштовувати просто неба та з дотриманням дистанції. А в столиці не допускали до шкіл батьків, які не мали ковід-сертифікатів або результатів ПЛР-тесту.

Про те, як відбулися Перші дзвоники в різних містах, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Львів
У ліцеї, який відвідала кореспондентка ТСН, перед початком навчального року вакцинувалося 80 відсотків вчителів. Щоб безпечно зустріти дітей, тутешні педагоги ще у червні розпочали організовану вакцинацію у стінах навчального закладу.

“Ми хочемо бути здоровими, працювати в нормальних умовах, в нормальному режимі”, – зауважила директорка ліцею Оксана Пенцак.

Одним із шести десятків першокласників цього ліцею став Данило Киян – син загиблого десантника Тайфуна.

Командир мінометної роти 80-ї десантної штурмової бригади Володимир Киян брав участь у найзапекліших боях – Металіст, Луганська ТЕС і Щастя. У вересні 2015 року підірвався на фугасі. Тоді його сину – маленькому Дані – було всього кілька місяців. Хрестили сина бойові побратими, на першому дзвонику теж вони – поруч з бабусею і мамою першокласника. Проводжаючи малого в школу, вручили йому значок десантника.

Чтайте також:  Шокуюче насилля в школі: жертвами стають як хлопчики, так і дівчатка (ВІДЕО 18+)

Миколаївська область
У ліцеї на Миколаївщині святкову лінійку вирішили проводити виключно для першокласників.

Карантинних обмежень ніхто особливо не дотримується – навпаки, суцільні обійми та поцілунки. Діти займають місця за партами лише на кілька коротких уроків, але прощаються, наче перед тривалою розлукою.

Між собою учні дискутують, чи краще мати змогу висипатися, навчаючись вдома, чи все ж відвідувати ліцей. Вчителька молодших класів Людмила з цього приводу зауважила, що дистанційне навчання упродовж тривалого часу негативно впливає на дітей, у них знижується рівень знань.

Київ
Перший дзвоник у Києві відбувся без батьків, яких не пропустили до школи через відсутність сертифікату про вакцинацію або із свіжого негативного ПЛР-тесту. Таку заборону запровадили столичні чиновники.

Школа, яку відвідала кореспондентка ТСН, є рекордсменом за кількістю першокласників, тут навчатиметься аж 9 паралельних класів. На святковій лінійці — тільки вони та цьогорічні випускники. Для інших учнів – уроки розпочалися без урочистостей.

На уроках — усі вчителі в масках, навчання відбувається у дві зміни, аби зменшити контакт між учнями. Для учнів 1-4 класів маски необов’язкові, а от старшокласникам потрібно вдягати під час пересування коридорами. Директор школи Георгій Беженар зауважив, що контролювати школярів буде дуже складно.

Чтайте також:  В Україні розпочалася реєстрація на єдине фахове вступне випробування: скільки часу є у майбутніх бакалаврів, аби подати документи

Наразі це всі обмеження. Однак, якщо ситуація погіршуватиметься, і Київ перейде у помаранчеву зону – відкритими дозволять бути тільки школам, де щепилися понад 20% персоналу, у червоній зоні – понад 80%. А тоді вже – обирати директору: навчатися – дистанційно, в закладі чи поєднувати обидві форми навчання.

За офіційною статистикою, загалом в Україні вакциновано 52% працівників шкіл: 29% – повністю двома дозами або однією дозою, якщо це повна вакцинація, 23% – лише однією дозою.

Джерело.


Повернутись вверх