facebook

8 приватних речей, які зовсім не є приватними, коли ти вчителька

Привіт, учительська професіє = до побачення, тілесна автономіє – переконана вчителька з Америки.

 


Відкритість – це добре для обміну емоціями та встановлення зв’язків. Але, безумовно, було б добре, якби хоча б якісь приватні речі залишалися приватними. На жаль, вчителькам не судилося такого щастя, як дотримання «прайвесі», особистого простору учнями – бідкається Кіммі Фінк, учителька початкової школи з 13-річним стажем зі штату Вашинґтон.

Вік учительки

Сучасні діти й підлітки не відчувають ієрархічних соціальних меж і «правил пристойності розмови». Ви можете навіть не чекати, що хтось із них вважає, що питатися у жінок про вік некрасиво – як цьому навчили колись нас.

Вони одержимі тим, щоби знати точно ваш вік.

А якщо ви залишаєте першачкам ваш вік на здогадку – вони, ймовірно, скажуть, що вам сто років.

Сімейний статус учительки

В деяких мовах учні розуміють сімейний статус жінки з формату звернення «міс/місіс», «мадам/мадемуазель». Але останніми роками від цієї диференціації в усьому світі відходять. Також учні завжди пробують робити висновки з наявності чи відсутності обручки.

Втім, усе одно вони запитають прямо. Або завуальовано: «Це ваше прізвище – від народження чи у шлюбі?».

Більшу частину моєї вчительської кар’єри я жила самотня, не шукаючи нікого. І от що було тоді моїм повсякденним рефреном у школі: «А чому ви не маєте хлопця?».

Чтайте також:  "У стовпчик швидше, але..." Вчителька математики розкрила китайський спосіб множення чисел і захопила мережу

Найсмішніше, що в половині випадків це питали першачки, а в половині – колеги: дорослі, але так само «неполіткоректні».

Якщо ж ви зміните прізвище, працюючи в школі, це обговорюватиметься місяцями. Заради одної цієї звістки учні спеціально телефонуватимуть комусь на перерві, і то не один раз.

А називатимуть вас завжди обома прізвищами, старим і новим, будуть роками.

Їжа вчительки

Вчителька на роботі їсть, де може й коли може. Найчастіше учні це бачать. У них добра пам’ять… тож вони вголос здивуються: «а ви цього разу не брали кекс, як зазвичай…».

Я обідаю з першачками – і мушу сказати: прайвесі при цьому порушується нещадно. Вони навіть куштують мою їжу – хоча моя курка карі для них надто гостра.

Особисте життя вчительки

Колись учень запитав мене, чому в мене обведені червоним дні в календарику. Розповіла.

Іншим разом малюк, побачивши мене у місті під час вечері-побачення, потім у школі наполегливо розпитав, хто такий цей Сем, і нащо я вечеряла з ним.

Якщо у вас на вчительському столі є паперовий планер, і ви там пишете й особисті плани – ви колись захочете писати в ньому шифровками. Бо всі ваші учні рано чи пізно його продивляться.

Чтайте також:  Вчителям підняли зарплати: скільки можна заробити в школі 

Вжиток алкоголю й сигарет учителькою

Звісно, ви спробуєте приховати це. Марно. Я зі свого дитинства пам’ятаю, як мої однокласниці нишпорили по скриньках стола нашої вчительки початкової школи – і знайшли пачку сигарет.

А ще є стовідсотковий шанс, що у продуктовій крамниці, коли ваш візок наповнений пляшками каберне – ви якраз наткнетесь на свого учня.

Ваш рівень життя

Невисокі зарплати вчителів – загальнодоступна інформація. Тому учні, коли знають, що вчителька самотня (або живе з колегою-вчителем, що заробляє стільки ж), користуючись інтернетом, легко вираховують приблизну суму, яку ваше домогосподарство заробляє.

А якщо містечко маленьке, ваш будинок усім відомий – тоді старшокласники досить точно знають і ваші комунальні видатки.

Вони ще й перепитуватимуть раз-у-раз: «а правда, ви заробляєте всього стільки-то? а вам вистачає?».

Вагітність учительки

Бажаю успіхів у прихованні перших місяців вагітності від першачків – людей, що помічають кожну крихітну зміну.

Бо насправді ви навіть не можете підстригти кінчики волосся на лобі, щоб вони не спитали «нащо міс це зробила?».

Вони питають і про те, «навіщо ви сьогодні змінили духи чи дезодорант».

Якщо вам треба на огляд до лікаря, і ви кажете, що пропускаєте урок, вони розпитуватимуть, чим ви хворі. І з’ясувавши, що це не хвороба… розпитуватимуть і далі.

Чтайте також:  "Коли ви вчитеся? Для чого викладати фото дітей?" Допис про звіти в садочках і школах викликав дискусію в мережі

Коли вагітність стане наочною зовні – щоденним розпитуванням не буде кінця. І всі пари очей дітлахів сфокусуються на ваш живіт. І хоч би що ви їм задали, погляди зійдуть з вашого живота хіба що на пару секунд – але знов туди повернуться.

Особистий фізичний простір учительки

Привіт, учительська професіє = до побачення, тілесна автономіє.

Принаймні вчительку початкових класів – торкатимуть.

У мене учні на перерві сидять на колінах. Беруть за руку, коли їм хочеться. Граються з моїм волоссям.

Мені доводиться проводити читання вголос, сидячи разом з учнями на підлозі – й одного разу я зловила четверокласника на тому, що він гладив мою ногу по панчохах.

Джерело.


Повернутись вверх