facebook

Зарплата українських педагогів VS зарплата вчителів у країнах Європи: дослідження

Зарплата українських педагогів VS зарплата вчителів у країнах Європи: дослідження

Інформує Всеосвіта.

Середня зарплата вчителя першої категорії в державному освітньому закладі України – 6,6 тис. грн.

Заробітні плати вчителів в Україні протягом 2021 року повинні зрости сумарно на 30%. Підвищення проводять в декілька етапів: від січня оклади підвищили вже на 20%, з грудня – зростуть майже на 9%. Наразі середня зарплата вчителя першої категорії в державній установі – 6,6 тис. гривень або 210 євро. «Слово і діло» пропонують порівняти зарплати українських педагогів з посадовими окладами вчителів у країнах Європи.

Так, у Польщі середня зарплата вчителя в державному закладі освіти становить 1 210 євро на місяць, у Словаччині – 1 342 євро на місяць, в Угорщині – 1 116 євро, у Румунії – 979 євро.

Небагато, якщо порівнювати з іншими європейськими країнами, але все ж більше, ніж в Україні, отримують вчителі у Чорногорії середня зарплата вчителя становить 803 євро, Боснії і Герцеговині – 748 євро, у Сербії – 630 євро.

Від 1,3 тисячі до 1,5 тисячі євро в середньому отримують вчителі в Латвії, Чехії, Литві, Естонії та Греції.

У країнах Західної та Північної Європи педагоги заробляють набагато більше. Середня зарплата вчителя в Данії – 6 207 євро, в Ісландії – 5 935 євро, в Німеччині – 5 788 євро, у Фінляндії – 4 644 євро, в Австрії – 5 446 євро.

Чтайте також:  "Які вазони треба ставити на підвіконня?" Колишній очільник УЦОЯО назвав сертифікацію вчителів "ганебним шоу"

У Великій Британії середньомісячна зарплата вчителя в державній установі – 3 683 євро, в Італії – 2 816 євро, в Словенії – 2 230 євро.

Нагадаємо, що нещодавно міністр освіти Сергій Шкарлет розповідав, що Україна за зарплатами вчителів не пасе задніх та зазначав, що Уряд працює над тим, щоб професія вчителя була високооплачуваною та престижною.

Джерело.


Повернутись вверх