facebook

Школи, де невакциновані більшість працівників, не зможуть приймати дітей, – Кузін

Школам, де невакциновані більшість вчителів, не дозволять працювати у жовтих і помаранчевих зонах. Деякі вчителі обурюються, що так їх змушують до вакцинації, проте у МОЗ запевняють, що щеплення проти COVID-19 – добровільне.


Головний санітарний лікар Ігор Кузін заспокоїв вчителів. За його словами, вакцинація не є обов’язковою. Але більшість країн ЄС фіксували велику кількість нових випадків саме у закладах освіти і серед персоналу. Тому така норма є у постанові уряду.

Йдеться про постанову Кабміну, згідно з якою при посиленому карантину (у жовтій чи помаранчевій зоні) зможуть працювати лише ті школи, де пройшли повний курс вакцинації понад 80% персоналу. В іншому випадку школи будуть переходити на дистанційку.

Кузін наголосив, що норма про 80% щепленого колективу стосується і вчителів у школах, і вихователів у дитсадках, і викладачів в університетах.

Школи, де нещеплені більшість працівників, не зможуть приймати дітей. Тому вчителі мають самі вирішити, чи хочуть вони нормально працювати, чи їм доведеться викладати дистанційно і при цьому відчувати певний тиск батьків щодо цього,
– сказав санлікар.

Ігор Кузін вважає, що у 2021 році коронавірус точно не закінчиться. За його словами, пандемія COVID-19 триватиме від 2 до 5 років. Незабаром Україна стикнеться з третім спалахом, орієнтовно це станеться не раніше листопада.

Чтайте також:  Реформа профільної середньої освіти: на що очікувати учням?

До слова, експертка Оксана Макаренко думає, що відмова педагога від вакцинації може спричинити конфліктні ситуації між вчителями та батьками. Адже останні хочуть йти на роботу, а не сидіти біля дитини на онлайн-навчанні.

Водночас освітній омбудсмен Сергій Горбачов каже, що вакцинація педагогів залишається добровільною. Тому директор не має права обмежувати доступ до роботи у школі вчителя, який не отримав щеплення.

Джерело.


Повернутись вверх