facebook

Визнання результатів підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників

Визнання результатів підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників

Інформує Всеосвіта.

Як це працює на практиці!
Педпрацівник має обрати суб’єкта підвищення кваліфікації, вид та напрям підвищення кваліфікації. Потім подати пропозицію до загального плану підвищення кваліфікації закладу освіти на рік. Всі пропозиції розглядаються і затверджуються на педагогічній раді у спосіб, власне визначений окремою педагогічною радою.

У вказаний період педагог проходить підвищення кваліфікації в обраного ним СПК. Після завершення та отримання документа про підвищення кваліфікації необхідно у місячний термін подати клопотання до педагогічної ради на визнання результатів підвищення кваліфікації.

У свою чергу педрада має розглянути або заслухати про результати ПК теж протягом місяця. Але, зрозуміло, що педагогічні ради скликаються не так часто, як того вимагає Порядок підвищення кваліфікації. Педагогічні ради проводяться відповідно до установленого закладом освіти розкладу.

Кожен заклад освіти у межах власної автономії може розробити власне (індивідуальне) положення про визнання результатів підвищення кваліфікації. У цьому положенні можна розробити власний алгоритм визнання педагогічною радою результатів підвищення кваліфікації у суб’єктів підвищення кваліфікації, які не мають ліцензії.

Як варіант, можна зробити так. Згідно з затвердженим планом підвищення кваліфікації протягом календарного року можна розділити визнання і звітування педагогічних і науково-педагогічних працівників про результати підвищення кваліфікації на два засідання педагогічної ради: у грудні (за результатами І семестру) та у березні, що проводиться безпосередньо перед засіданнями атестаційних комісій.

Чтайте також:  Давайте припинимо вже у школі займатися імітацією навчання!

*Шановні колеги!

Варто пам’ятати, що однією із засад державної політики у сфері освіти та принципом освітньої діяльності, що визначені статтею 6 Закону, є фінансова, академічна, кадрова та організаційна автономія закладів освіти у межах, визначених законом.

Згідно з пунктом першим частини першої статті 1 Закону автономія – право суб’єкта освітньої діяльності на самоврядування, яке полягає в його самостійності, незалежності та відповідальності у прийнятті рішень щодо академічних (освітніх), організаційних, фінансових, кадрових та інших питань діяльності, що провадиться в порядку та межах, визначених законом.

Відповідно до частини третьої статті 2 Закону суб’єкт освітньої діяльності має право самостійно приймати рішення з будь-яких питань у межах своєї автономії, визначеної цим Законом, спеціальними законами та/або установчими документами, зокрема з питань, не врегульованих законодавством.

Отже, з усіх питань, не врегульованих законодавством, заклади освіти мають право брати на себе відповідальність і самостійно приймати відповідні рішення з дотриманням загальних засад доброчесності і справедливості.

Лист МОН України № 1/9-141 від 04.03.2020

Визнання результатів підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників
Планування підвищення кваліфікації працівників закладу освіти здійснюється двома етапами.

На першому етапі здійснюється перспективне планування у поточному році на наступний календарний рік шляхом затвердження педагогічною радою орієнтовного плану підвищення кваліфікації.

Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

Орієнтовний план підвищення кваліфікації формується з урахуванням пропозицій педагогічних працівників до 25 грудня.

Другий етап планування розпочинається після затвердження в установленому порядку кошторису закладу освіти на відповідний рік.

Протягом наступних 15 календарних днів з дня отримання зазначеної інформації кожен педагогічний та науково-педагогічний працівник, який має право на підвищення кваліфікації за рахунок зазначених коштів, подає керівникові відповідного закладу освіти (уповноваженій ним особі) пропозицію до плану підвищення кваліфікації на відповідний рік, яка містить інформацію про тему (напрям, найменування) відповідної програми (курсу, лекції, модуля тощо), форми, обсяг (тривалість), суб’єкта (суб’єктів) підвищення кваліфікації (із зазначенням інформації, визначеної цим Порядком), вартість підвищення кваліфікації (у разі встановлення) або про безоплатний характер надання такої освітньої послуги.

Результати підвищення кваліфікації у суб’єктів підвищення кваліфікації, що мають ліцензію на підвищення кваліфікації або провадять освітню діяльність за акредитованою освітньою програмою, не потребують окремого визнання чи підтвердження.

Результати підвищення кваліфікації у інших суб’єктів підвищення кваліфікації визнаються рішенням педагогічної (вченої) ради відповідного закладу освіти.

Порядок визнання результатів підвищення кваліфікації педагогічних та/або науково-педагогічних працівників закладів освіти встановлюється педагогічними (вченими) радами відповідних закладів освіти.

Педагогічний або науково-педагогічний працівник протягом одного місяця після завершення підвищення кваліфікації подає до педагогічної (вченої) ради закладу освіти клопотання про визнання результатів підвищення кваліфікації та документ про проходження підвищення кваліфікації.

Чтайте також:  Чому діти за останньою партою поводяться погано: освітянка дала поради вчителям, як це виправити

Клопотання протягом місяця з дня його подання розглядається на засіданні педагогічної (вченої) ради закладу освіти.

Для визнання результатів підвищення кваліфікації педагогічна (вчена) рада заслуховує педагогічного або науково-педагогічного працівника щодо якості виконання програми підвищення кваліфікації, результатів підвищення кваліфікації.

**постанова КМУ від 21 серпня 2019 року № 800 (із змінами і доповненнями, внесеними постановою КМУ від 27 грудня 2019 року № 1133)

Джерело.


Повернутись вверх