facebook

“Чому ж в освіті такий абсурд можливий?” – Богдан Рубльов

“Чому ж в освіті такий абсурд можливий?” – Богдан Рубльов

Чи може хтось при навіть хворій уяві представити собі, що якійсь чиновник міністерства молоді та спорту підсуне на підпис міністру наказ, в якому тренеру збірної команди України з футболу забороняється брати в команду більше 2 гравців «Динамо» чи «Шахтаря», або в гандбольну збірну більше двох гравців запорізького «Мотору»?

Чи протримався б той чиновник на посаді після того, як таким чином сформована команда програла б усі свої матчі і ганебно б вилетіла з усіх чемпіонатів світу, Європи тощо? Очевидно, що збірна команда України має формуватися з найкращих гравців незалежно від кількості з того чи іншого клубу чи регіону.

Чому ж в освіті такий абсурд можливий?

Вже підписаний міністром освіти і науки наказ (цікаво, хто його готував), за яким тренер команди юних математиків не зможе вибрати в команду України на Міжнародну математичну олімпіаду більше 1 учасника від Києва чи від Харкова.

Цього року наша команда юних математиків посіла 6 місце в світі, стала найкращою в Європі, виборола 3 золоті, 2 срібні та 1 бронзову медалі.

Нагадаю, що у складі нашої команди було 3 харків’янина, 2 киянина та 1 представник Маріуполя, а у відборі до потрапляння в цю команду змагалися 15 юних математиків, з яких було 8 киян та 3 харків’янина. За підписаним наказом все це стає неможливим.

Чтайте також:  Українська вчителька запропонувала скасувати похвальні листи в початковій школі: нагороди треба давати всім

Так само гарно цього року на Міжнародних олімпіадах виступили наші фізики, хіміки, інформатики.

І в усіх них повністю аналогічна ситуація, коли при формуванні команд на Міжнародні олімпіади вони не зможуть обирати серед усіх найкращих учнів в країні, а з вельми обмеженого списку.

Не знаю, кому це так не сподобалося з освітніх чиновників, що вони все роблять задля того, щоб цьогорічний успіх не можна було не те що покращити, а навіть наблизитися до нього? Навіщо своїм некомпетентним втручанням ламати гарно налагоджений процес, який давав чудові результати?

Я не знаю, як виправити ситуацію, але так лишати це точно не можна… Напевно потрібний широкий розголос у суспільстві та допомога усієї небайдужої освітньої громади, преси, активістів та депутатів усіх рівнів з усіх регіонів.

Богдан Рубльов

Джерело.


Повернутись вверх