facebook

Розвиває креативність та зацікавлює: 8 цікавих методів мозкового штурму

Розвиває креативність та зацікавлює: 8 цікавих методів мозкового штурму

Вчителям важливо під час навчання розвивати креативність та критичне мислення. Чудовим інструментом для цього є метод мозкового штурму. Тож нижче читайте кілька ідей такого методу у роботі з учнями.

Джерело:”Всеосвіта

Кілька нових методів мозкового штурму розробив американський підприємець Джош Лінкнер. Він вважає, що вони будуть корисними не тільки для старшокласників, а й в обговоренні ідей з педагогами.
8 цікавих методів мозкового штурму

  • Формат рольового штурму. Поговоріть з дітьми про ситуацію в ролі іншої людини. Наприклад, можна запитати: “Як би цю проблему розв’язав Василь Сухомлинський?”, “А Ілон Маск?”.
  • Діаметральне протилежне. Складіть список того, що ви робили у минулому, і що є загальноприйнятою практикою. Після цього визначте, що є діаметрально протилежним. Тобто з’ясуйте, як би це виглядало, якби ви “перевернули” традиційний підхід на 180 градусів від норми.
  • Перші у світі. Головне правило цієї сесії ідей – можна ділитися лише тими ідеями, які могли б бути “першими у світі”. Тобто не повторюйте чиїсь варіанти, а вигадуйте з дітьми свої.
  • Машина часу. “Подорожуйте у минуле або у майбутнє”. Подумайте, як ви вирішили вашу проблему людину 100 років тому або як її зможуть розв’язати через 50 років у майбутньому.
  • “Порушуйте закон”. Висловлюйте лише ті ідеї, які є незаконними, тобто суперечать чинному законодавству. Після цього візьміть суть незаконної ідеї та перетворіть її на щось, що є морально та етично.
  • Знайдіть собі ворога. Уявіть собі, що хтось поставив собі за мету знищити вашу школу. У який спосіб він міг би це зробити? Проєктуючи те, як ваш ідеальний конкурент може ухвалити такі рішення, ви зможете звільнитись від попереднього мислення та запустити творчий розум.
  • Позичена ідея. Не шукайте розв’язок у ваші сфері. Подумйте, де ще у житті зустрічається подібна проблема. Зокрема, шукайте натхнення в спорті, мистецтві, природі тощо. Подивіться на ситуацію у різних сферах життя.
  • Варіант X. Коли ми розробляємо ідеї, то часто звужуємо поле вибору до простих, очевидних відповідей A, B і C. Але замість того, щоб вибрати A, B або C, запитайте: “Чи є D? Е? або варіант X”.
Чтайте також:  З якими викликами зіштовхнулася спеціальна освіта в Україні: що кажуть вчителі та які плани змін є в МОН

Як з’явився метод “Мозкового штурму”
Під час Другої світової війни до каравану вантажних суден у відкритому океані надійшла радіотелеграма: “Обережно, неподалік – німецький підводний човен”. Виникла загроза удару ворожої торпеди.

Тоді капітан одного з кораблів, американець Алекс Осборн вирішив зібратися на палубі усією командою, щоб кожен міг запропонувати свій варіант виходу зі складної ситуації. І хоч деякі ідеї були безглузді, в кожній було щось цікаве. Але, на щастя, тоді все минулося.

Джерело.


Повернутись вверх