facebook

Студентам-контрактникам нагадали про право на компенсацію до 18% вартості навчання

Студентам-контрактникам нагадали про право на компенсацію до 18% вартості навчання

В Україні працює система податкової компенсації за оплату навчання. Це стосується дошкільної, шкільної, вищої і інших видів навчання.

Податкова знижка формується з прибуткового податку, який сплачують працездатні громадяни. Платник має право вимагати від держорганів повернення частини суми, витраченої на навчання за попередній рік. Максимальна знижка дорівнює 18%.

Отримати її можуть громадяни України, у яких офіційне працевлаштування та які виплачують податки державі.

“Якщо по-простому, вона передбачає, що людина, яка офіційно працює, має офіційну заробітну плату, відповідно, платить податки державі, має право отримати компенсацію за своє навчання, навчання дитини, чоловіка, дружини. За шкільну освіту, позашкільну освіту, за вищу освіту знижка становить 18%. Тобто, якщо ви в минулому році витратили 100 тис. грн на освіту, то цього року пишеться заява до кінця року, і вам компенсують 18 тис. грн”, – пояснив Кондратюк.

Повернення грошей за навчання передбачене тільки за попередній рік, тобто в 2021 році можна отримати гроші за 2020 рік навчання. При цьому заява має бути подана не пізніше грудня 2021 року.

За словами Кондратюка, ця система допомагає тим, хто має низьку платоспроможність, адже контрактна форма навчання з кожним роком дорожчає.

Чтайте також:  Не хочеш гарно вчитися – підеш у ПТУ, як знецінити саму ідею профільної школи

“Також це елемент прозорості, який стимулює людей працювати офіційно, тому що на даний момент в країні є багато прикладів, коли люди працюють неофіційно. Це стимулює прозору економіку, щоб держава отримувала податки в повній мірі, тому що потім люди будуть більше прагнути до офіційного працевлаштування, і це збільшить податки, які будуть надходити до державного бюджету”, – зазначив він.

Заява подається до податкового органу. Зі списком потрібних документів Кондратюк радить ознайомлюватися безпосередньо перед подачею заяви на компенсацію, адже вимоги можуть змінюватися.

Джерело.


Повернутись вверх