facebook

Які обмеження очікують на школярів у новому навчальному році та чи буде 1 вересня традиційна лінійка: роз’яснення МОН

Які обмеження очікують на школярів у новому навчальному році та чи буде 1 вересня традиційна лінійка: роз’яснення МОН

Інформує Всеосвіта.

За погіршення епідситуації в країні визначено три варіанти роботи закладів освіти.

Менш ніж за два тижні розпочнеться новий навчальний рік. У зв’язку з пандемією та карантинними обмеженнями батьків, вчителів та самих учнів цікавить питання, у якому форматі відбуватиметься навчання – очно чи онлайн.

Як проходитиме освітній процес у школах, які обмеження діятимуть під час навчання та чи буде у школах традиційна лінійка 1 вересня, розповів начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Кононенко в інтерв’ю «Фактам».

Які обмеження у новому навчальному році очікують на школярів через пандемію?
У МОН сподіваються, що цих обмежень буде якнайменше й 1 вересня всі діти підуть до школи.

Наразі всі області України перебувають у «зеленій» зоні, тому дуже сподіваємось, що навчальний рік розпочнеться у нормальному режимі, – зазначив Кононенко.

За словами нардепа, згідно з рекомендаціями, діти початкової школи можуть навчатися без масок, натомість старші учні мають одягати маски, але лише на перервах, на уроках вони можуть бути без масок. Щодо того, чи мають право батьки заходити до школи вирішує окремо кожен заклад освіти. Звичайно, за нинішньої ситуації це небажано.

Чтайте також:  Повістка разом з дипломом? Деяких студентів влітку можуть чекати «сюрпризи» від ТЦК

Однак, якщо епідеміологічна ситуація щодо захворюваності на коронавірус погіршиться, то відповідною постановою #КМУ визначено три варіанти роботи закладів освіти:

Якщо країна перебуває у «зеленій» зоні, ми працюємо у звичайному режимі. Діти ходять до школи та навчаються, вчителі працюють очно.

Якщо країна переходить до «жовтої» чи «помаранчевої» зони. У такому разі потрібно, щоб не менш ніж 80% працівників школи (йдеться про персонал загалом, а не лише про педагогічних працівників) були вакциновані для роботи в очному режимі, інакше відбудеться перехід на дистанційне навчання.

Якщо буде «червона» зона, тоді здобувачам освіти заборонено відвідувати заклади освіти, крім дитсадків та початкової школи.

Водночас Юрій Кононенко наголосив, що вакцинація є добровільною:

У постанові КМУ зазначено: 80% персоналу має бути вакциновано. Там не йдеться про відмови чи ще щось. У такому разі школи працюють, але якщо вони цієї вимоги не дотримуються, то переходять на дистанційне навчання.

Також Кононенко акцентував на тому, що за інформацією Міністерства охорони здоров’я, жодної директивної вказівки щодо вакцинації дітей не надходило. Проте щодо необхідності надання у школу медичної довідки про стан здоров’я дитини, нардеп сказав, що діти, які вперше йдуть до школи, обов’язково мають принести до закладу освіти медичну довідку, оскільки вимогу надання медичної довідки законодавством визначено під час вступу до школи. Водночас для дітей, уже зарахованих до школи, медична довідка не обов’язкова. Це можна робити протягом навчального року, адже профілактичні огляди повинні проводитися раз на рік.

Чтайте також:  Викладач ніколи не виграє конкуренцію у смартфона на уроці

Чи розпочнеться новий навчальний рік з традиційної лінійки 1 Вересня?
У нас давним-давно не було жодних директивних вказівок про обов’язкове проведення святкової лінійки. До цього заходу можна по-різному ставитись, але не варто говорити, що це пережиток минулого. Є школи, де вважають, що це нормально і коротку лінійку 1 вересня бажано проводити. Проте бути лінійці 1 вересня чи ні вирішує заклад освіти, – підкреслив Юрій Кононенко.

Також він додав: якщо у сучасних умовах проводяться масові заходи такого типу, потрібно враховувати соціальну дистанцію та аналізувати, чи є у цьому потреба з погляду епідситуації.

Джерело.


Повернутись вверх