facebook

ПЛР-тести мають бути безкоштовними, якщо це умова допуску вчителя до роботи, – освітній омбудсмен

ПЛР-тести мають бути безкоштовними, якщо це умова допуску вчителя до роботи, – освітній омбудсмен

Інформує Всеосвіта.

Поки немає документа, у якому передбачалося б, що вчителів зобов’яжуть робити ПЛР-тести за власний кошт.

У разі якщо умовою допуску на роботу є обов’язкова здача ПЛР-тесту, то цей тест має бути безкоштовним для вчителів. На цьому наголошує освітній омбудсмен Сергій Горбачов у ефірі Громадського радіо.

Якщо проходження ПЛР-тесту є умовою доступу до роботи, то цей тест має бути безкоштовним. Інакше це порушення прав, адже тести дорогі, – каже омбудсмен.

Горбачов зазначає, що поки немає документа, у якому передбачалося б, що вчителів зобов’яжуть робити ПЛР-тести за власний кошт, це лише на розгляді.

Саму ідею щодо здачі ПЛР-тесту невакцинованим вчителям освітній омбудсмен вважає «логічною», адже школа має забезпечувати «право на життя і здоров’я». Водночас він додає, що зараз немає закону, який забороняє допускати до роботи невакцинованих вчителів.

Крім того, Сергій Горбачов акцентує на тому, що для старших дітей (7-8 клас – студентів) перехід на дистанційне навчання не є критичним. Проте учням до 7 класу все ж бажано навчатися очно, підкреслює омбудсмен:

Навчання дітей – це серйозна робота, і до цього має бути відповідна підготовка. Батьки – не вчителі, вони не мають вміти навчати. Я виступаю за те, що за найменшої можливості має бути очне навчання.

Чтайте також:  Провал «реформи НУШ»: винні точно не вчителі

За словами Горбачова, є закордонні дослідження, які свідчать, що чим старша дитина, тим менша різниця – навчається вона очно чи дистанційно. Однак для молодших класів – це дійсно критично, але не зрозуміло наскільки, бо немає відповідних професійних досліджень.

Нагадаємо, у Тернополі не вакцинованих вчителів хочуть зобов’язати вчителів кожного тижня проходити ПЛР-тест, щоб мати можливість працювати у закладах освіти.

Джерело.


Повернутись вверх