facebook

«Є такі вчителі-пенсіонери, які дадуть фору багатьом іншим»: очільник МОН Сергій Шкарлет

«Є такі вчителі-пенсіонери, які дадуть фору багатьом іншим»: очільник МОН розповів, скільки педагогів пенсійного віку працюють в українських школах

Інформує Всеосвіта.
Водночас Сергій Шкарлет зазначив, що шукати заміну педагогам-пенсіонерам все ж потрібно.

В Україні у закладах загальної середньої освіти працює близько 72 тисяч вчителів-пенсіонерів. Очільник Міністерства освіти і науки Сергій Шкарлет впевнений: серед них є педагоги, які дадуть фору багатьом іншим, проте шукати заміну вчителям пенсійного віку все ж потрібно.

Про це міністр освіти розповів в інтерв’ю «Главкому».

Пенсіонерів у школах – 72 тисячі. Силоміць виганяти людину за те, що вона пенсіонер, я точно не буду, це буде помилкою. Досвід і старших людей треба поважати. Повірте мені, є такі вчителі-пенсіонери, які дадуть фору багатьом іншим, вони більше підтягнуться, краще зіграють у шахи чи пояснять математичні задачі, – наголосив #Шкарлет.

За його словами, наразі змінюється концепція побудови нової школи.

Звичайно, [вчителям пенсійного віку] потрібно шукати заміну. Сьогодні до цієї роботи залучені педагогічні заклади вищої освіти, класичні університети. У процесі реформування системи освіти й появи Нової української школи з’явилися заклади вищої освіти, які є інструментом і базовими установами для підготовки таких нових учителів з новими компетенціями, спроможними формувати нові підходи, зокрема й інтерактивні, – зазначив очільник МОН.

Чтайте також:  На НМТ-2024 можна зареєструватися через Дію: треба завантажити всього один документ

Нагадаємо, що у разі переведення вчителів-пенсіонерів на строкові договори розмір їхньої заробітної плати не може бути змінено, оскільки вони продовжуватимуть обіймати ті ж посади, виконувати той самий обсяг робіт і збережуть відповідну кваліфікаційну категорію.

Джерело.


Повернутись вверх