facebook

Три засади успішного навчального року 2020-2021

Дослідники з Бейлорського університету зібрали педагогів з усього світу, щоб визначити та обговорити шляхи покращення нового навчального року в умовах пандемії.

 


Протягом трьох місяців педагоги зі 112 шкіл з різних куточків світу зустрічалися онлайн, щоб визначити, що ж є найважливішим у будь-якій формі навчання.

Учасники зійшлися на тому, що успішний навчальний процес побудовано на трьох палях, але їх треба обтісувати та надавати їм форми.

 

Добробут
Добробут педагоги поставили в основу піраміди, за аналогією до співвідношення пірамід Маслоу та Блума.

Якщо в учасників освітнього процесу порушений баланс між фізичним, психічним, емоційним, соціальним та духовним спокоєм, ніщо інше не має значення.

Успішні школи, перш за все, піклуються про добробут вчителів та учнів. Деякі адміністрації щотижня зв’язувалися на карантині з педагогами, щоб поставити їм два запитання: «Як справи?» та «Вам щось потрібно?». Варто це робити й перед навчальним роком, коли вчителі готуються.

Вчителі, своєю чергою, зв’язувалися з учнями, щоб дізнатися, чи все добре у них з навчанням, з родиною, із собою. Деякі школи використовували менторські групи з вчителів та учнів над молодшими школярами. Менторські групи не тільки допомагали конкретним учням, але й проводили зустрічі та аналізували поточні проблеми дистанційного навчання, а також пропонували шляхи їх вирішення. Наприклад, в одній школі команда з п’яти учнів створила гарачу лінію технічної підтримки для учнів та їхніх сімей на час карантину.

Чтайте також:  Вступати до коледжу чи просиджувати штани в школі? Мережу сколихнула нова дискусія про 10-11 класи

Окрім практичної мети, такі групи допомагали учням впоратися із проблемами соціальної ізоляції.

Залучення
Другий рівень піраміди – залучення та взаємодія, що своєю чергою педагоги поділили на чотири основні спектри: зміст, конкуренція, співпраця та створення.

Зміст. Протягом осені вчителі зі всього світу шукали та випробовували нові шляхи передачі інформації учням. Варто зважати на те, що цих шляхів надзвичайно багато і треба обирати найоптимальніші для тих чи тих видів інформації.

Подумайте, тему вашого наступного уроку краще пояснити через відео, у режими онлайн-конференції чи може вам треба дати дітям інтерактивне завдання в межах проблемного навчання?

На «Всеосвіті» вчителька Вікторія Шпильова вже розказувала про те, як обрати найоптимальніший шлях передачі інформації залежно від її змісту.

Конкуренція. Елементи змагань в класі завжди були чудовим способом підвищити активність учнів. Але й під час онлайн-навчання це можливо реалізувати. Наприклад, ви можете залучити дітей до проходження олімпіад чи різних конкурсів, або створити свою вікторину чи тест та закріпити вивчене в невеликому змаганні.

Співпраця. Вчитель не має забувати, що він – частина навчального процесу, і до планування діяльності варто залучати й дітей. Особливо на карантині. Учні мають уявляти, куди ви прямуєте.

Чтайте також:  70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

Створення. Карантин – чудова можливість дати творчу волю вашим учням. Скільки ви вже створили відео для ваших дітей? А вони скільки? Монтувати кліпи на телефоні, робити лепбуки з батьками, створювати колективні мультимедійні проєкти – учні мають вчитися створювати, а не тільки споживати.

Зворотний відгук
Ми стаємо кращими, тільки після аналізу та усвідомлення того, що відбулося. І важко щось удосконалювати без відгуків про це. Усі інструменти, форми, методи, що ви вперше пробуєте у своєму класі мають отримати відгук від ваших учнів. Ви можете створювати неймовірно цікаві та пізнавальні хронології подій, наприклад, але якщо вашим сьогоднішнім учням така форма «не заходить», ви нічого не вдієте. Саме тому важливо, в першу чергу, навчити дітей говорити та формулювати коректні та практичні відгуки.

Коли ви задаєте дітям завдання, ви так само маєте давати відгук на виконане. Діти мають чітко усвідомлювати критерії оцінки їхніх робіт. Пункти, що ви озвучите дітям, мають відповідати на два запитання: «Який має вигляд хороша робота?» та «Який внесок учня в цю роботу?». Лише з чіткими критеріями діти зможуть навчитися аналізувати та давати оцінку роботі.

З огляду на невизначеність майбутнього в умовах пандемії, стабільність у цих трьох сферах важлива, як ніколи. Хороша новина в тому, що ці палі не нові. Та в цьому навчальному році на них варто звернути більше уваги, адже вантаж над ними став суттєво важчим.

Чтайте також:  Нова реформа освіти — від чого залежить, чи закриють школу в селі

Джерело.


Повернутись вверх