facebook

Дорожче не завжди означає краще: скільки коштує приватний садочок і за що платять батьки

Дорожче не завжди означає краще: скільки коштує приватний садочок і за що платять батьки

Українцям  розповіли, скільки коштує віддати дитину до приватного дитячого садочку і чим він відрізняється від державного.

 

Різниця приватного і державного садів

У державному саду утримання дитини здійснюється навпіл з державою. Частину платять батьки (за харчування, наприклад), а обладнання, ремонт та інші потреби забезпечує місцеве управління освіти.

Приватні сади утримуються повністю за батьківський рахунок. Внесок сплачується при зарахуванні дитини і потім щомісячно. У приватних садах батьки повністю оплачують харчування, є додаткові платні курси – іноземної мови, заняття з логопедом або танці. Можливостей для всебічного розвитку дитини в приватному саду більше, ніж в державному.

Наповненість груп в приватних садах залежить від віку дітей. У ясельках (від 18 місяців до 3-х років) дітей найменше, близько 5. У середній і старших групах близько 10-12 вихованців у віці 3-7 років

Крім того, в приватному дитячому садку батьки можуть вибирати меню для своїх дітей, якщо у тих є захворювання шлунка або непереносимість деяких продуктів.

У державних садах, на жаль, меню стандартне і окремо готувати для алергіків ніхто не може.

Важливим фактором для батьків у виборі садка є безпека. Приватні сади часто розташовані на закритій території і оснащені системами відеоспостереження. У деяких садах батькам видають спецпропуски.

Відрізняються приватні сади ще і моделлю виховання дітей. Педагоги можуть використовувати методику Монтессорі Домана, методи Вальдорфської педагогіки і інше.

Скільки коштує приватний дитячий сад

Ціна за перебування дитини в приватному дитячому садку залежить від кількості днів і годин перебування, а також від мови спілкування. Сума в місяць може доходити до 20 тисяч гривень.

Садки, в яких дітей навчають одразу декільком іноземним мовам коштують від 12 до 15 тисяч гривень на місяць. Якщо дитина перебуває в саду неповний день або всього кілька днів на тиждень, то ціна буде менше.

Дитячі садки в яких використовують нетрадиційні методики виховання коштують від 10 до 20 тисяч гривень на місяць. Дітей навчають за методикою Монтессорі, суть якої в свободі дій дитини, або по Вальдорфській педагогіці (невимушений підхід до розвитку дитини).

Вартість приватних садів у Києві однакова для всіх районів, але відрізняється від їх виду.

За що платять батьки в приватному саду

При зарахуванні дитини в садок батьки сплачують вступний внесок у сумі 40-50%, а іноді і 100% місячної плати.

За ці гроші купуються канцелярські приладдя, іграшки, меблі, святковий декор, робиться ремонт груп або майданчиків.

Плата за місяць включає в себе покупку підручників, іграшок, дидактичних матеріалів, а также харчування і медичне спостереження.

У деяких садах за харчування потрібно платити окремо, в середньому це 150-200 гривень. Все залежить від різноманітності меню.

Також приватні сади пропонують заняття з психологом або логопедом. Вартість його від 300 до 500 за годину.

Мовні курси теж потрібно оплачувати окремо – 120-150 гривень групові, і 300 гривень індивідуальні. Гуртки ліплення або співу обійдуться батькам у 120-200 гривень на годину.

Пiдсумок

Як бачимо, відмінності між державним і приватним дитячими садами кардинальні. Переваг більше, звичайно ж, у приватного, але й вартість такого саду набагато дорожче.

Кожні батьки обирають для своєї дитини сад виходячи з переваг у вихованні та фінансових можливостей сім’ї.

Джерело.


Повернутись вверх