facebook

Чи мають право батьки відвідувати шкільні уроки

Чи мають право батьки відвідувати шкільні уроки

Інформує Всеосвіта.

Результати анонімного опитування батьків та вчителів, а також правові засади запитання.

Відповідно до концепції нової української школи, заклади освіти повинні працювати на засадах педагогіки партнерства, в основі якої спілкування, взаємодія та співпраця між учителем, учнем і батьками. Учні, батьки та вчителі, об’єднані спільними цілями та прагненнями, є добровільними та зацікавленими однодумцями, рівноправними учасниками освітнього процесу, відповідальними за результат. Та чи насправді існує цей тісний зв’язок в трикутнику «школа – діти – батьки»?

До мене, як до вчителя, часто звертаються батьки з запитанням чи можуть вони відвідувати шкільні уроки. Особисто я завжди запрошую батьків на відкриті уроки. Однак запитання виявляється набагато гостріше.

Нещодавно на своїй сторінці в інстаграмі я провела опитування. Запитала у батьків та вчителів, як вони ставляться до присутності батьків на уроці, а також до встановлення камер у класі. Пропоную проаналізувати результати.

Відповіді вчителів:

  • 90% висловили думку, що, якщо можна було б уникнути таких зустрічей, вони залюбки скористались б цією можливістю.
  • 60% вчителів негативно ставляться до присутності батьків на уроках та аргументують це неприємними, дискомфортними відчуттями.
  • 71% респондентів проти встановлення відеокамер у шкільних кабінетах.
Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

Результати відповідей батьків:

  • 71% умовно присутніх на уроці батьків спостерігали б за дітьми, а не за вчителем.
  • 50% опитаних не мають бажання відвідувати уроки.
  • 63% батьків мріють про встановлення камер у кабінетах.

Спробуймо встановити справедливість та розставити всі крапки над «і».

На чиєму ж боці закон?

Відповідно до статті 52 Закону України «Про освіту», учасниками освітнього процесу є:

  • здобувачі освіти;
  • педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники;
  • батьки здобувачів освіти;
  • фізичні особи, які провадять освітню діяльність;
  • інші особи, передбачені спеціальними законами та залучені до освітнього процесу у порядку, що встановлюється закладом освіти.

Отже, батьки, що бажають прийти до школи або відвідати урок, мають на це право. Та впливати на освітній процес, втручатись в хід уроку, коментувати, відволікати інших недоречно. І не варто забувати, що вчитель має право на власну академічну свободу.

Як реалізувати батькам законне право під час пандемії?

На своїй сторінці у фейсбуці освітній омбудсмен Сергій Горбачов зазначив, що Міністерство охорони здоров’я дозволяє батькам відвідувати школу за умов дотримання протиепідемічних правил безпеки.

Відповідно до постанови МОЗ «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 23.04.2021 р. № 4 вхід та перебування в закладі освіти інших учасників освітнього процесу, зокрема батьків здобувачів освіти, дозволяється з метою захисту прав здобувачів освіти, педагогічних та інших працівників закладу, реалізація ними прав, передбачених законодавством, за умови використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, після проведення термометрії та попереднього узгодження відповідних дій з керівником закладу.

Чтайте також:  "Іноді ми помиляємося, це не кінець, не злись на себе". Відео, як тато заспокоює доньку-підлітка, розчулило мережу

Тож, попри особисті відчуття вчителів, батьки мають право бути присутніми під час освітнього процесу.

Зауважу, що більшість педагогів пояснюють свою категоричність певним неприємним досвідом. Під час таких візитів батьки відволікались на телефонні дзвінки, спілкувались між собою, кликали учнів, давали замість них відповіді та коментували дії вчителя, що є неприпустимим під час опанування навчального матеріалу.

Своєю чергою, батьки розповідають, що під час уроків вчителі могли некоректно робити зауваження, підвищувати голос, необ’єктивно виділяти та хвалити лише одного учня в класі, звертались до одних дітей за прізвищем, а до інших на ім’я.

Проаналізувавши бурхливе анонімне обговорення у своїх сторіс та законодавчу, базу можу зробити висновок, що у батьків не буде потреби приходити та перевіряти діяльність працівників школи, якщо вони будуть впевнені в їх об’єктивності, неупередженості та професіоналізмі.

Батькам, що все ж вирішити завітати на урок, варто з повагою ставитись до роботи вчителів та поводитися виховано, якщо у вас будуть питання та побажання, їх можна обговорити після уроку.

Своїми діями ми без слів даємо приклад дітям, як саме необхідно діяти в певній життєвій ситуації. Тож нехай усі наші вчинки будуть обміркованими та виваженими.

Джерело.


Повернутись вверх