facebook

Як дітей та молодь залучатимуть до української мови: в Мінкульті розповіли про шляхи формування українськомовного середовища

Як дітей та молодь залучатимуть до української мови: в Мінкульті розповіли про шляхи формування українськомовного середовища

Інформує Всеосвіта.

Споживання інформації українською мовою є важливим фактором її використання в побуті.

Для легкого та невимушеного спілкування українського народу рідною мовою варто організувати відповідне середовище. Саме тому, в Україні хочуть створити такі умови для кожного громадянина, зокрема, до українськомовного середовища залучатимуть дітей і молодь. Про це розповів перший заступник міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв телеканалу «Дом».

У будь-якому разі, держава є інструментом примусу в тій чи тій формі. Не виключенням є і система державної освіти, де так чи інакше учень, школяр, студент має отримати ті знання і в тому форматі, які визначені державними стандартами, державними документами. Одним з таких стандартів є мова навчання, донесення студентові чи учневі інформації українською мовою, – зазначив Карандєєв.

Заступник міністра культури та інформаційної політики вважає, що перебуваючи в українськомовному середовищі, дитина, юний громадянин, сприймає це середовище, і у результаті воно стає для неї рідним і близьким.

Наголосив представник Мінкульту й на тому, що споживання інформації українською мовою є важливим фактором її використання у побуті:

Подивився, наприклад, російськомовний фільм. Ти його обговорюватимеш з друзями, ймовірніше, теж російською мовою, адже це легше та простіше. Але якщо ти дивишся цікавий фільм українською мовою, то, мені здається, набагато легше буде і говорити про нього українською мовою.

Чтайте також:  За яких умов можна призупинити дію трудового договору?

Крім того, важливим також є державне регулювання використання української мови, зокрема у сфері обслуговування й у сфері інформаційного простору, зазначив Ростислав Карандєєв:

Це теж правильно, це захист держави та своєї незалежності. Але це все робиться абсолютно чесно і спокійно, без приниження і зменшення можливостей для людей, будь-яких громадян України, використовувати у своєму житті й іншу мову. Як російську, так і мови тих національних меншин, до яких належать наші громадяни.

Нагадаємо, раніше освітній експерт Віктор Громовий повідомляв чому українська мова важлива навіть у футболі.

Джерело.


Повернутись вверх