facebook

Ігор Лікарчук: учителю перестали довіряти

Ігор Лікарчук: учителю перестали довіряти

В освіті за тридцять років так і не з’явилася система об’єктивної та справедливої оцінки роботи вчителя

Автор: Ігор Лікарчук, екс-керівник Українського центру оцінювання якості освіти.

На Одещині влаштували прилюдні почесті вчительці, котра на 200 балів склала ЗНО з предмета, який викладає… Повторю: вчительці влаштували почесті не за авторство у новій методиці навчання, не за написаний методичний посібник, котрий став бестселером, не за учня, якого вона «витягла» із когорти «поганих» і домоглася того, що він став одним із «найкращих…»

Учителя вшанували за те, що вона підтвердила свої знання з предмету, який викладає, на рівні учня… Абсурд на рівні безумства.

Більше того, у соцмережах знайшлася сила-силенна тих, хто гаряче аплодує цьому учительському «подвигу», і вважає, що так має бути.

Цей факт дав підстави мені сформулювати наступну думку про підсумки тридцятиріччя незалежності в освіті… Вона така: в українській освіті за тридцять років так і не з’явилася система об’єктивної та справедливої оцінки роботи вчителя школи. Відсутність такої системи дає можливість чиновникам різних рівнів маніпулювати вчительськими долями; зберігає зрівнялівку в оплаті праці вчителя; не стимулює вчителів до самовдосконалення своєї професійної майстерності; формує негативний імідж учителя в суспільстві…

Чтайте також:  9 років школи - і в ПТУ: 11 класів скасовують, як тепер навчатимуться наші діти

Але найголовнішим наслідком відсутності справедливої та об’єктивної системи оцінки вчителя стало те, що вчителю перестали довіряти. Довіряють Google та Інтернету, «досвіду» подруг та постам у мамських групах, освітнім «експертам», котрі щодня з’являються, як гриби після дощу, та книженціям чи блогам маловідомих авторів… Але не вчителю…

Бо і зусиллями влади (особливо місцевої), і зусиллями майже всіх ЗМІ в суспільстві вже сформований образ вчителя, який «більше не є володарем таємних, унікальних знань. Сучасні вчителі – нецікаві, втомлені, застряглі і вигорілі люди» (цитата з Інтернету). Для яких навіть складання учнівського ЗНО на 200 балів є досягненням…

Адже хто, як не місцева влада, періодично в різних місцях організовує «перевірку» знань вчителів, примушуючи їх виконувати учнівські тести ЗНО? А потім радісно оголошує результати, які, начебто, свідчать про «кричущий рівень знань вчителя».

Чи багато ви читали в сучасних ЗМІ матеріалів про хороших вчителів? Пишуть про вчителів, котрі знущаються з дітей, котрі не можуть вплинути на дитячі колективи, котрі складають тести ЗНО з такими ж результатами, як і їхні учні.. А про справжніх сучасних майстрів педагогічної ниви – написане шукати доведеться довго… Про них писати не модно: підстав для стьобу немає…

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Бридко стає від того, що роботу вчителя оцінюють не за результатами змін у його учнях, а за балами ЗНО, які вони отримали, кількістю переможців олімпіад, паперами, звітами, публікаціями в мережах.

Оцінювання процесу освітньої діяльності, а не її результатів, стало нормативом, і, як не прикро, головною метою т. з. інституційного аудиту і сертифікації вчителів початкових класів.

Дарма, що процес може бути, а позитивний результат – далеко не завжди. Або як у тому анекдоті: «Робити дітей вміють всі, але далеко не у всіх діти виходять нормальними».

Між іншим, процес завжди можна прикрасити, сфальсифікувати, показати перевіряючим у належному вигляді. Із результатом зробити це не вдасться. Результат або є, або його немає.

І до тих пір, поки суспільство та освітні керманичі не будуть оцінювати роботу вчителя за результатами, реформи в освіті не буде. Буде процес реформування. Який триває уже тридцять років. Без особливих результатів.

А щодо почестей вчительці, яка склала учнівські тести на 200 балів, то, на мою думку, це черговий вияв приниження вчителя і блюзнірство. Якщо будемо йти цим шляхом, то незабаром учителям, котрі знають таблицю множення, доведеться біля шкіл ставити прижиттєві пам’ятники.

Чтайте також:  Батьки оніміли: навчальний рік у школах різко скоротили

Джерело.


Повернутись вверх