facebook

Важливе завдання МОН – забезпечити безперервне навчання дітей, які перебувають на лікуванні, – Сергій Шкарлет

Важливе завдання МОН – забезпечити безперервне навчання дітей, які перебувають на лікуванні, – Сергій Шкарлет

Інформує Всеосвіта.

Наразі кількість дітей, які тимчасово перебувають на лікуванні, становить близько 3 тисяч.

В Україні погодили План заходів на 2021-2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. До плану включили понад 250 ініціатив, які буде втілено у життя протягом найближчих двох років.

Безбар’єрність – це філософія суспільства без обмежень. Це про внутрішню готовність створювати середовище, у якому буде комфортно всім. До Плану заходів залучена потужна команда – це представники влади разом із представниками громадськості. Я б навіть назвала, що це не План заходів, а План змін. І це про зміни, які можуть бути втілені в найближчі два роки та мають сприяти тому, щоб безбар’єрність стала новою суспільною нормою, – наголосила Перша леді Олена Зеленська.

Під час засідання Ради безбар’єрності міністри представили 7 ключових проєктів цього Плану, які відповідають за найбільші виклики, пов’язані з суспільними бар’єрами:

  • «Стандарти інфраструктурної безбар’єрності України» (Міністерство інфраструктури України);
  • «Інформаційна кампанія «Україна без бар’єрів» (Міністерство культури та інформаційної політики України);
  • «Доступ до Інтернету в українських селах» (Міністерство цифрової трансформації України);
  • «Фізична доступність громадських будівель» (Міністерство розвитку громад та територій України);
  • «Ветеранська підприємницька ініціатива G2VEI» (Міністерство у справах ветеранів України);
  • «Впровадження в Україні Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я» (Міністерство охорони здоров’я України);
  • «Шкільна освіта для всіх» (Міністерство освіти і науки України).
Чтайте також:  Бізнес на сертифікатах: Навіщо деякі вчителі скуповують їх десятками та які є «ліки» від недоброчесності

За словами міністра освіти Сергія Шкарлета, мета проєкту #МОН «Шкільна освіта для всіх» – це створення та функціонування в Україні освітньої моделі, що забезпечує підтримку в освітньому процесі всіх дітей, які цього потребують.

Результатом наших дій має бути забезпечення всіх інклюзивно-ресурсних центрів сучасними методиками для проведення комплексної оцінки дітей раннього віку. Також заплановано запровадження роботи шкіл багаторівневої підтримки в освітньому процесі. Важливим є й підвищення кваліфікації фахівців ІРЦ, престижності їх праці та конкурентоспроможності. Крім того, ще одним важливим завданням є забезпечення безперервним освітнім процесом дітей, які перебувають на довготривалому лікуванні, – підкреслив Сергій Шкарлет.

Наразі кількість дітей, які тимчасово перебувають на лікуванні, становить близько 3 тисяч. Щоб підтримати таких школярів, МОН працює над створенням Школи супергероїв при закладах охорони здоров’я. Проєкт відповідної постанови подано на розгляд Кабінету Міністрів України.

  • Серед основних цілей МОН на 2021-2022 роки:
    оновлення Положення про інклюзивно-ресурсний центр;
  • оновлення положень про організацію інклюзивного навчання в закладах дошкільної та загальної середньої освіти;
  • створення нових інклюзивно-ресурсних центрів та забезпечення їх сучасними методиками для проведення комплексної оцінки дітей раннього віку;
  • розроблення методичних рекомендацій щодо багаторівневої підтримки в освітньому процесі.

Крім того, у перспективі передбачається підвищення оплати праці фахівців ІРЦ.

Чтайте також:  Реформа освіти: що чекає на сільські школи в Україні з 2025 року

Також Олена Зеленська представила «Довідник безбар’єрності» про толерантне спілкування з людьми з інвалідністю, у якому йдеться про базові поняття безбар’єрності, основні принципи безбар’єрної мови та спілкування, глосарій правильних термінів із прикладами слів, які є некоректними чи навіть образливими тощо.

Джерело.


Повернутись вверх