facebook

Чи потрібно давати першокласнику кишенькові гроші у школу?

Чи потрібно давати першокласнику кишенькові гроші у школу?

Інформує Всеосвіта.

Практичні рекомендації батькам і вчителям.

Поки більшість українців у відпустках, родини майбутніх першачків вже не знаходять собі місця. Звісно, дорослі відчувають гордість, що діти почнуть новий життєвий етап, а малеча у передчутті шкільних пригод. Однак поряд з надіями є багато запитань, які турбують не на жарт. Наприклад, чи потрібно давати першокласнику кишенькові гроші? Спробуємо відповісти.

Довгоочікуване перше вересня, перший дзвінок, вчитель та урок. Можливо, це саме той момент, коли у дитини мають з’явитись перші в її житті гроші? Однозначно – так, а от скільки коштів виділяти на день, це вже інша справа.

ІДЕАЛЬНИМ ВАРІАНТОМ СПІВПРАЦІ ВЧИТЕЛЯ ТА БАТЬКІВ БУДЕ ПРОСТИЙ АЛГОРИТМ ДІЙ.

Педагог на початку навчального року фотографує батькам ціни у буфеті. Це хвилинна справа, але ж яка неймовірна користь! Одна світлина допоможе родинам зорієнтуватись в асортименті та розцінках. Наприклад, булочка та сік коштують 15 гривень, тому, відповідно, немає потреби давати 50 гривень.

! Користуватись грошима правильно першачку ще треба навчитись, тому до Нового року не варто давати більше ніж 17-18 гривень. Також не потрібно давати рівно 15.

У багатьох випадках дитина отримує більше задоволення від процесу купівлі, аніж від їжі. Саме на це і розрахований запас у 2-3 гривні. Кожного дня гроші накопичуються, дитина починає розуміти, що у кінці тижня можна зробити ще одну додаткову покупку.

Чтайте також:  В українських школах можуть запровадити новий предмет

Відчуття того, що ти маєш свої власні гроші, дає можливість відчути себе дорослим.

Коли батьки дають дуже багато і не контролюють процес витрат, вчитель спостерігатиме такий сюжет: приходить дитина з буфету (у пакеті – декілька тістечок), одразу довкола скупчується багато друзів, і всі роблять компліменти зачісці, кольору очей, одягу власника ласощів. Гуртом все куштують, а на наступній перерві ніби попередніх пригощань і не було.

Зрозумійте: скільки б вчитель не проводив профілактичних бесід на цю тему, все постійно буде повторюватись.

БАТЬКАМ ТАКОЖ НЕОБХІДНО ПІДГОТУВАТИСЬ:

Перед початком навчального року придбайте гарний гаманець.

Покладіть у нього щось, що буде вирізняти його серед інших, або підпишіть. Учні часто забувають такі речі у їдальні, а завдяки, наприклад, вказаному імені власника знайти загублене легко.

Давайте дітям кошти кожного дня різними купюрами. Зранку разом рахуйте, скільки кладете, а коли збираєте рюкзак на наступний навчальний день, фіксуйте залишок.

Зверніть увагу, що діти цього віку полюбляють складати гроші у скриньку (скарбничку). Мріють придбати щось суттєве і дороге. Дорослі можуть запропонувати відкладати залишок з кожного обіду. У такий нескладний спосіб дитина навчиться заощаджувати на мрію. Можливо, колись придбає лише булочку без соку.

Чтайте також:  "Маніпуляція вдалась": українська вчителька на прикладі історії про хлопчика і сік пояснила, як треба виховувати дітей

Не забирайте решту, а обговоріть ситуацію та використайте ті кошти раціонально. Уявляєте, як приємно дитині купити омріяний товар за власні кошти!

ЯКЩО НЕМАЄ МОЖЛИВОСТІ, ЩО ТОДІ?

У цьому разі у школу необхідно давати перекуси, а коли відвідуєте магазин і купуєте продукти, дозволяйте дітям давати касиру кошти, отримувати решту. Пропонуйте у супермаркеті обрати собі товар на певну суму, або правильно розподілити кошти на бажане. У такий спосіб ви задовольняєте вікову потребу дитини у грошах.

Нехай на всі ваші бажання вистачає коштів!

Джерело.


Повернутись вверх