facebook

Конфуз на ЗНО: у тестових завданнях з укрліт з’явився незнайомий твір – створено петицію

Автор петиції просить зарахувати одну з відповідей на 53 завдання ЗНО з української мови та літератури.

Цьогорічне ЗНО з української мови та літератури викликало бурхливі дискусії в соцмережах. Обурені учасники, літератори, філологи та інші фахівці обговорювали завдання 53 – визначити поезію «О панно Інно! Липень. Спека…» тематично близькою до запропонованих творів, що на зображенні нижче.

Правильна відповідь – Д «Чари ночі» Олександра Олеся, хоча інші учасники обрали варіант В «Блакитна Панна» Миколи Вороного.

У зв’язку з неоднозначною відповіддю на дане запитання на сайті Кабінету Міністрів України з’явилась петиція, в якій автор – Максим Коцюбинський – просить визначити відповідь «Блакитна Панна» правильною. За його словами, поезія «О панно Інно! Липень. Спека…» та «Чари ночі» є тематично віддалені:

У першій поезії – липнева спека, у другій – «Бенкет весна справляє…». Вірші «О панно Інно! Липень. Спека…» та «Блакитна Панна» об’єднує хоча б тема очікування змін ліричним героєм, сподівання на краще.

Також автор стверджує, що такі тематичні особливості мають аналізувати поети або філологи, а не учасники ЗНО за екстремальних умов складання екзамену. Станом на 14 липня 2020 року петицію підписали 216 осіб з 25 000 необхідних.

Зважаючи на те, що саме це завдання викликало у громадськості чимало запитань, в УЦОЯО роз’яснили, чому вірш «О панно Інно! Липень. Спека…» був включений до завдань ЗНО з української мови та літератури:

Вірш є алюзією на програмовий твір Павла Тичини «О панно Інно…», а з іншого, – прийнятним з естетичного та тестологічного погляду прикладом для перевірки сформованості в тестованих визначених програмою ЗНО вмінь і навичок у галузі аналізу ліричного твору.

Також в УЦОЯО зазначили, що «Чари ночі» Олександра Олеся є вершиною інтимної лірики:

У цьому вірші лунає заклик цінувати кожну мить життя, берегти почуття. Своєю чергою стан ліричного героя віддзеркалює стан природи. Краса життя, краса почуттів, краса природи – понад усе. Такий провідний мотив твору. Отже, тематично близьким до поезії «О панно Інно! Липень. Спека…» з-поміж згаданих у завданні 53 є саме «Чари ночі» Олександра Олеся.

На думку Ігоря Хворостяного, к.ф.н й освітнього експерта ГС «Освіторія», подібні завдання, які були включені до ЗНО з української мови та літератури – досить типова і правильна практика складання тестових завдань, коли учень працює з незнайомим текстом, але він стосується тієї програми, яку вивчають у школі.

Джерело.


Повернутись вверх