facebook

Презентували посібник з реформування системи оплати праці вчителів

Презентували посібник з реформування системи оплати праці вчителів

В прес-центрі Українського кризового медіа-центру презентували посібник “Як платити вчителям: Три приклади реформування національних систем оплати праці вчителів у Східній Європі”.

До написання посібника були залучені європейські експерти та Міністерство освіти та науки України. Він містить огляд недавніх реформ національних систем оплати праці вчителів трьох країн регіону, Польщі, Литви та Естонії, порівняння та висновки для українських реформаторів.

За словами учасників заходу, сьогодні в Міністерстві освіти та науки активно працює робоча група яка, опікується реформуванням системи оплати праці. В Україні діє багато надбавок і доплат, які роблять систему громіздкою, незручною і непрозорою.

«Питання реформування оплати праці є одним з пріоритетів роботи МОН, Кабміну і Президента. Успішність реформи залежить від учительської спільноти. Система оплати праці має бути стимулом до залучення в освітянську спільноту молодих спеціалістів і досвідчених спеціалістів з інших галузей», – сказала Любомира Мандзій, заступниця Міністра освіти і науки України.

Ян Герчинський, експерт шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні», зазначив, що для України питання реформи системи оплати праці вчителя дуже важливе. Він розповів, що є великі очікування вчителів, з іншого боку Україна в стані війни і проходить через економічно складний період. Також 2 роки тому розпочалася реформа нової української школи (НУШ) і вона передбачає перегляд системи оплати праці вчителів.

Чтайте також:  "Проводьте час якісно". Три приклади з життя, які спростовують популярний метод виховання дітей

«В нашому проекті ми хочемо підготувати для реформаторів і українським освітян добре зрозумілі приклади реформи оплати праці в регіоні – приклади Естонії, Польща і Литва. Ми описуємо не лише системи які існують сьогодні в цих країнах, а і те, як ці нові системи втілювались в життя», – поділився він.

«Просте копіювання моделі реформування може абсолютно не спрацювати в нас, але вивчати досвід інших країн дуже корисно», – додала Анастасія Софієнко, керівниця експертної групи з питань бюджетування МОН.

Ознайомитися з посібником можна за посиланням.

Джерело.


Повернутись вверх