facebook

Директор УЦОЯО: “Звинувачувати ЗНО — це те ж саме що звинувачувати патологоанатома у цирозі печінки”

Директор УЦОЯО: “Звинувачувати ЗНО — це те ж саме що звинувачувати патологоанатома у цирозі печінки”

Очільник Українського центру оцінювання якості освіти повідомив, що нинішнє тестування з математики було дуже дитиноцентричним.

Про це він розповів в інтерв`ю ZN.ua.

“Я зараз наведу вам кілька прикладів із цьогорічного ЗНО з математики.

Перша задача тесту: «Шість однакових конвертів коштують три гривні, скільки таких конвертів можна придбати за 12 гривень?».

Її правильно розв′язали 88% учасників.

З одного боку, я тішуся цим, а з іншого — мене турбують оті 12%, котрі не впоралися.

Така ж ситуація і з графіком роботи двигуна — скільки хвилин його температура не перевищувала 50 °С. Потрібно було просто прочитати графік, але з цим упоралися тільки 80%.

Завдання, в якому потрібно було відрізнити радіус кульки і діаметр, виконали всього 50%, розв′язати рівняння 1-5x=0 змогли лише 55%.

Так само і з завданням, де треба було порахувати гроші, які ви отримаєте за залізничний квиток, — з ним упоралася половина.

Тобто половина наших дітей, коли прийдуть до залізничної каси і попросять повернути за квиток гроші, будуть раді й одній гривні, бо вони не знають, скільки їм мають повернути.

Це аргумент для тих, хто каже «навіщо мені математика, де вона знадобиться».

Діти мають фрагментарні знання з математики. І тривожні результати — це проблеми не ЗНО, а системи освіти. Звинувачувати в усьому ЗНО — це те ж саме що звинувачувати патологоанатома, який поставив померлому діагноз — цироз печінки. Це ж не він винен, що пацієнт дійшов до життя такого”.

Джерело.


Повернутись вверх