facebook

Чому статеве виховання важливе та про які теми варто говорити з дітьми

Чому статеве виховання важливе та про які теми варто говорити з дітьми

Інформує Всеосвіта.

Говорити про стосунки й статеве життя, а також розкривати тему тілесності й статевого акту варто ще з 3 років.

Сексуальна освіта або статеве виховання – це ще й досі табуйована тема в українських школах. Вчителі сподіваються, що дітям про це розкажуть батьки, батьки ж навпаки, думають, що вчителі ознайомлять дітей з цим питанням. За даними аналітичного центру Cedos, 70% 15-річних українських підлітків шукають інформацію про статеві стосунки в інтернеті, яка не завжди може бути нормальною та адекватною.

Чому статеве виховання важливе та які теми мають бути проговорені з дітьми, розповіла освітянка Анастасія Бречко на своєму ютуб-каналі.

! Сексуальна освіта не пропагує займатися сексом. Комплексна сексуальна освіта – це процес викладання та вивчення когнітивних, емоційних, фізичних і соціальних аспектів сексуальності.

Статева освіта розглядає такі питання:

  • Стосунки.
  • Цінності, права, культура й сексуальність.
  • Розуміння ґендерних питань.
  • Насильство й безпека.
  • Навички для безпеки й добробуту.
  • Людське тіло.
  • Сексуальність і людська поведінка.
  • Сексуальність і репродуктивне здоров’я.

У розвинутих країнах таких, як Великобританія, США, Німеччина, Нідерланди, Швеція сексуальна освіта – невід’ємна частина шкільної програми. Саме тому у цих країнах менший рівень ранньої вагітності, підлітки більш зважено ставляться до статевого життя, знають засоби контрацепції та розпізнають вияви насильства.

Чтайте також:  Пишуть твір на 2-3 речення, але це треба прийняти. 24-річна вчителька назвала проблеми сучасних школярів, які "живуть" у ґаджетах

ПРО ЩО І ЯК ПОТРІБНО РОЗПОВІСТИ ДИТИНІ?

Тіло

Батьки повинні з раннього дитинства розказувати дитині про її тіло та його фізіологію. Дуже важливо пояснити дитині, що ніхто не може торкатися її тіла без дозволу.

Статеві органи і їх назви

Не варто називати статеві органи «квіточками» чи «стеблинками», адже одного разу знання назв статевих органів, може врятувати дитину.

Наприклад, у підручнику з Біології вживається такий термін як «соромітні губи». Варто пам’ятати, людське тіло – це не соромно. І дуже важливо, якщо дитина знатиме назви статевих органів, то зможе сказати, що саме у неї болить.

Табуйовані теми

І хлопчики, і дівчатка повинні знати, що таке менструація. Дуже важливо розповідати про менструацію хлопчикам і пояснювати, що це не соромно, це звичайний фізіологічний процес, який мають дівчата і жінки. Розповісти про існування менструації варто до того як вона розпочнеться.

Насильство і його прояви

Вчіть дитину розпізнавати насильство, захищатись від нього та не проявляти його. Пояснюйтє дітям, що є люди, які можуть здійснювати погані вчинки щодо їхнього тіла і це не лише про статевий акт. Наприклад, вимога фотографії еротичного змісту, погрози, переслідування, небажані доторки до тіла в громадському транспорті.

Чтайте також:  "Не хочеш добре вчитися – підеш у ПТУ": Лікарчук вказав на проблему реформи старшої школи в Україні

Сексуальне насильство – це будь-які дії сексуального характеру без добровільної згоди.

Вибудовуйте довірливі стосунки, аби дитина змогла розповісти будь-що без страху засудження. Якщо не розповісти дитині про прояви насильства, то вона не зможе розпізнати де насильство, а де ні та буде звинувачуватиме тебе, боятиметься розказати й вважатиме, що це так має бути.

У підручнику Основи здоров’я для 8 класу і досі вживаються терміни «віктимні речі», «віктимні жести», «віктимна поведінка», нібито жертва сама може провокувати насильника на насильство. Ні, не може! Завжди винен насильник, і дуже важливо не звинувачувати самого себе й захищатись від таких актів.

Стосунки й статеве життя

В Україні за статистикою діти розпочинають вести статеве життя у 14-15 років. Відповідно проговорити про це варто раніше і поступово розкривати тему тілесності й статевого акту ще з 3 років.

Якщо ви соромитесь або відчуваєте свою невпевненість у цих питаннях, то читайте книги, що стосуються статевого виховання («Малечі про інтимні речі»). І читати варто ці книги разом з дітьми, щоб вони могли ставити питання, які їх цікавлять, – зазначає Анастасія Бречко.

Не потрібно чекати, коли дитина сама погуглить фільми для дорослих, де часто зображено насильство або спотворена інформація. Ми не народжуємось з інформацією про стосунки й статеве життя і про це важливо говорити з дітьми, аби дати їм можливість жити свідомим життям, де вони розуміють себе, здатні будувати стосунки тощо.

Чтайте також:  Україні потрібні успішні сантехніки, а не лише юристи: заступник міністра освіти і науки

Джерело.


Повернутись вверх