facebook

Як вивчити французьку з нуля: корисні поради та ресурси для початківців

Як вивчити французьку з нуля: корисні поради та ресурси для початківців

Французька мова вважається однією з найгарніших у світі й належить до п’ятірки найпоширеніших. Як і англійською мовою, французькою спілкуються на всіх п’яти континентах.

Джерело:24 канал

Щоправда, через складні граматику та правопис багатьом шанувальникам французької важко вчити її самостійно. Тож Освіта 24 за підтримки Canon зібрала кілька дієвих порад, як самотужки опанувати цю співучу мову з нуля.

Як учити французьку мову: поради
Почніть зі звуків
Французький алфавіт майже такий, як і англійський, за винятком використання діакритичних (надрядкових) знаків та лігатур (букв, утворених шляхом поєднання графем). Адже в англійській мові немає звуків, які позначаються такими літерами.

Отже, узявшись штурмувати французьку самотужки, зважайте на звуки, а не на літери.

У французькій мові 23 приголосних звуки й 16 голосних. Щоб навчитися правильно їх вимовляти, є сенс узяти приватний урок у викладача – носія мови. Він завважить усі ваші помилки й дасть вам слушні поради, як зробити навчання максимально ефективним.

Вивчіть головні правила вимови
Французька вимова може спантеличити новачка. У ній (утім, як і в англійській) одна літера позначає кілька звуків.

Правила французької вимови:

  1. У французькій мові всі голосні в слові вимовляються (тоді як в англійській певні букви “ковтаються”).
  2. У французькій – сталий наголос: він завжди падає на останній склад (на відміну від англійської, де наголос може падати на будь-який склад).
  3. Кінцеві приголосні зазвичай не вимовляються (за винятком “c”, “f” і “l”).
  4. Також у французькій мові є носові звуки. Вони позначаються буквосполуками з голосної + “n” або “m”, де голосна вимовляється в ніс, а “n” або “m” узагалі не вимовляються, просто передаючи назальність звуків.
  5. Деякі звуки позначаються комбінаціями кількох букв.
  6. Вивчіть основні слова та фрази
  7. Найкращий спосіб опановувати французьку мову – крок за кроком. Розпочніть із числівників та основних фраз.
Чтайте також:  Не всі вчителі витримають реформу освіти — що треба буде вивчити освітянам

Також зверніть увагу на французькі числівники. Вони знадобляться вам для покупок, обміну грошей та під час подорожування Францією.

Цифри у французькій мові:

zero – нуль
un, une – один
deux – два
trois – три
quatre – чотири
cinq – п’ять
six – шість
sept – сім
huit – вісім
neuf – дев’ять
dix – десять
cent – сто
cent un or cent-un – сто один
mille – тисяча
premier, première – перший
deuxieme or second, seconde – другий, секунда
troisieme – третій
quatrieme – четвертий
cinquieme – п’ятий
Опануйте основи граматики
Щоб зрозуміло висловлюватися, треба правильно будувати речення. Французька граматика – непроста. Проте шлях подолає той, хто йде. Отже, розпочніть знову ж таки з основних правил:

Рід іменників: він може бути чоловічим або жіночим.
Артиклі: у французькій мові є артикль la для іменників жіночого роду й le – для чоловічого. Існують також невизначені артиклі un та une для іменників відповідно чоловічого та жіночого роду.
Дієвідмінювання: дієслова у французькій мові змінюються залежно від статі та числа підмета. Існують як загальні правила дієвідмінювання, так і винятки (для неправильних дієслів).
Час дієслів: у французькій мові активно використовуються 12 часів.
Два теперішніх часи:

present – звичайний теперішній;
present progressif – теперішній тривалий.
Шість минулих часів:

passe simple – минулий завершений;
imparfait – минулий незавершений;
passe compose – складний минулий;
plus-que-parfait – передминуле (вживається для вираження минулого дії, що сталося раніше іншої минулої дії):
passe anterieur – закінчений минулий, що передує іншому минулому;
passe immediat – найближчий минулий.
Три майбутніх:

futur simple – простий майбутній.
futur anterieur – складний майбутній.
futur immediat (futur proche) – найближчий майбутній.
Корисна порада! Радимо роздрукувати головні правила, найпоширеніші слова та фрази, а також часові форми найуживаніших дієслів. Тут вам у пригоді стане принтер MegaTank від Canon. Ця серія забезпечує чудову чіткість друку й при цьому дуже економна.

Чтайте також:  "Інакше діти виїдуть разом із батьками". У МОН назвали мету №1 у школах Харкова, Одеси, Запоріжжя, Дніпра і Миколаєва

Резервуару для чорної фарби достатньо, щоб роздрукувати щонайменше 8 000 сторінок. Що ж до кольорового друку, то однієї заправки Canon MegaTank вистачить приблизно на 7 000 копій із середнім ступенем заливки. Друкуючі голівки та картридж за потреби ви зможете легко замінити самі, не звертаючись по допомогу до сервісного центру.
Оточіть себе французькою мовою
Впустіть у своє життя якнайбільше французької мови.

Книжки
Розпочніть із невеличких за обсягом творів (“Маленький принц” Антуана де Сент-Екзюпері, “Мій батько – прибиральниця” Сафії Аззеддін, “Малюк Ніколя” Рене Ґосінні).

Аудіо

До ваших послуг – безліч аудіоресурсів (як-от, приміром, Bien Dire). Слухати подкасти французькою можна будь-де: на роботі, у спортзалі, під час обіду.

Фільми

Новачкам експерти рекомендують переглядати фільми з французькими субтитрами. Частіше робіть паузи й не соромтеся вголос повторювати фрази за героями.

Запам’ятайте: найкращий спосіб вивчити французьку – регулярно розмовляючи нею. Говоріть французькою, коли й де лише можете, – і поступово ваші мовні навички вдосконаляться.

Ресурси на допомогу тим, хто вивчає французьку
Додаток Mondly
Програма аналізує ваші успіхи й добирає для вас відповідний матеріал. Для кожного користувача встановлюється індивідуальний алгоритм навчання – залежно від рівня знань та активності. Граматика, вимова, лексика – тут є все, але не всі функції безплатні.

Чтайте також:  "Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік

Додаток FunEasyLearn
Мета цього ігрового додатка – допомагати користувачеві в розважальній формі засвоювати лексику, пропонуючи йому цікаві та складні завдання: обрати правильний переклад, з’єднати слова, скласти їх із літер тощо.

Правильну вимову ви опануєте завдяки звуковому супроводу французькою, а яскраві ілюстрації допоможуть швидше запам’ятати невідомі слова.

Додаток Busuu
У цьому англомовному застосунку для вивчення французької зібрано 150 тем і щонайменше 3 000 слів. Він – персоналізований, тобто пристосовується до вашого стилю навчання.

BBC
Корпорація BBC навчає багатьом мовам. Зокрема, там є багато цікавинок і для бажаючих вивчити французьку мову. На сайті, крім навчальних відеокурсів та довідників з граматики, є кросворди, новини французькою тощо.

Ladictee
На цьому сайті матеріали можна шукати за рівнями – від найпростіших (для дітей) до складних. До речі, Ladictee – ресурс для франкомовних учнів. Тож управи, аудіо та відео допоможуть вам зануритися в автентичну атмосферу Франції.

Lexique Fle
На цьому франкомовному ресурсі лексику та вправи розподілено за темами, у супроводі солідного дидактичного матеріалу – від яскраво ілюстрованих підручників до складних таблиць і вправ.

Джерело.


Повернутись вверх