facebook

«Дитина зводить з розуму»: як пережити вік бунтарства батькам і підліткам

«Дитина зводить з розуму»: як пережити вік бунтарства батькам і підліткам

Як поводитися батькам, якщо дитина почала грубіянити, провокує вас і не йде на діалог? Як діяти, коли підліток ображає молодшого брата або сестру? Як реагувати на агресію і хамство з боку юної особи?

«Ці шпалери потворні. Ти що, не могла щось нормальне купити?» або «Нафіга ти перераховуєш гроші в незрозумілий котячий притулок?» Якщо ви чуєте таке від своєї дитини все частіше — не засмучуйтесь. Адже протест у підлітковому віці — це дуже навіть непогано!

Ірина Зарецька-Котруце

10 причин для підліткового бунту
Протест — це криза в поведінці, мета якої — сепарація від батьків. У цей період дитина вчиться вибудовувати і відстоювати свої кордони, намацує і вчиться дотримуватися кордонів інших людей, прагне роздобути більше свободи. Вона дорослішає, і те, яким дорослим вона стане, багато в чому залежить від поведінки батьків. Наприклад, якщо тінейджер грубіянить, а мама з татом ніяк не реагують, найчастіше і в дорослому віці він не буде стримуватися.

Залежно від обставин бунт може проявлятися по-різному, і причини в нього теж можуть бути різними:

  1. Протест проти суворих правил і жорстких рамок, в які батьки іноді заганяють дітей. Для тінейджера це втеча з моральної клітки.
  2. Непослідовність виховання і не визначені правила. Наприклад, сьогодні ви дозволяєте підлітку піти на концерт улюбленого гурту, а завтра міняєте своє рішення. Сьогодні дозволили купити рвані джинси, а завтра накричали, що він ходить, як бомж.
  3. Іноді бурю провокує і відсутність будь-яких правил. Якщо в родині все дозволено, дитина може перевіряти, чи піклуються про мене батьки, якщо я вчиню ось так. Чи важливо їм, що зі мною відбувається?
  4. Через протест дитина просить про допомогу. Наприклад, якщо вона прогулює школу, це може говорити про конфлікт з учителем або однокласниками.
  5. Незадоволена потреба в любові й турботі — так дитина звертає на себе увагу.
  6. Гіперопіка і вознесіння на п’єдестал. Не тільки тінейджера, а й усіх людей напружує, коли хтось надто близько наближається до нашого «Я». Своїм протестом дитина показує: «Мам, зупинись, я сама себе обслужу».
  7. Постійні конфлікти і скандали в сім’ї.
  8. Прагнення бути прийнятим однолітками.
  9. Бажання бути незалежним і самостійно контролювати своє життя.
  10. Пошук нового себе — підліток прощається зі своєю старою ідентичністю і стоїть на порозі чогось нового і незвіданого.
  11. Також причини підліткового протесту криються у фізіології. Кора головного мозку перебудовується і дає поштовх для гормонального цунамі. У цей час дитина говорить одне, робить інше, а насправді хоче третього. І, звичайно, із часом буря вщухне, але як скоро це станеться — залежить від того, як тінейджер взаємодіє з батьками та іншими значущими дорослими.
Чтайте також:  Чи замінять професійні ліцеї у старшій школі навчання у профтехучилищах

Бунтівні часи — як поводитися батькам
Перше, що хочу сказати — відступити в сторону і дати підлітку більше свободи. Конфлікти часто тому і відбуваються, що дорослі, не усвідомивши, що дитина виросла, продовжують контролювати її, як малюка. Я рекомендую дозволити дитині розправити крила там, де це не зашкодить її здоров’ю і не відіб’ється погано на інших: дозволити пофарбувати волосся в блакитний, кинути художку або танці, носити одяг а-ля бомж-стайл. При цьому можна встановити правила, що ночувати треба вдома, тарганів у кімнаті не розводити, якщо ти затримуєшся — подзвони і попередь, розкажи де ти, з ким і коли тебе чекати.

Часто батьки переживають, що якщо послабити контроль, дитина покотиться з гори. Це поширене кліше й омана. Річ у тім, що якщо в дитини в житті все було добре, вона росла в атмосфері любові й емоційного спокою, у неї були мирні захоплення на кшталт співу або бойових мистецтв, то все і далі буде добре. Ну не буде їй цікаво «дріб’язок по кишенях тирити» і дудлити пиво в під’їзді.

Якщо дитина все ж схибила і її занесло не туди, проявляйте стриманість. Не варто нападати, різко висловлювати своє фе. Будь-яка агресія призводить до того, що тінейджер замикається в собі на знак протесту і може відхилитися від курсу ще сильніше. Тому, замість того, щоб роздавати поради, до яких він не прислухатиметься, краще спокійно обговорити ситуацію. Без оціночних суджень, криків, наказів і погроз. Зараз важливо з’ясувати справжнє бажання дитини і спробувати зрозуміти глибинну причину проступку. Можливо, це крик про допомогу, реакція на булінг, стрес або високе навантаження. Крім того, якщо зараз дитина не готова говорити, дозвольте охолонути і собі, і їй. Дайте час обміркувати ситуацію. Коли пил уляжеться і ви зрозумієте, що контакт налагоджено, спробуйте знову обговорити те, що сталося. Будьте спокійним, терплячим і доброзичливим. Для підлітка зараз неймовірно важливо, щоб до нього ставилися як до рівного.

Чтайте також:  Шокуюче насилля в школі: жертвами стають як хлопчики, так і дівчатка (ВІДЕО 18+)

Якщо підліток ображає молодшого брата або сестру
Зазвичай батьки скаржаться, що старша дитина ображає меншу. Підлітка це обурює, бо він вважає (часто небезпідставно), що дрібного захищають, змушують з ним нянчитися, віддавати свої речі.

Перше — рекомендую батькам не виступати в ролі рефері. Діти завжди б’ються. Старші завжди будуть протистояти молодшим, казати: «Мала, чого прилипла до мене?» і психувати, коли доводиться ділитися своїми речами. Це нормально. Особливо коли різниця у віці велика (5–7 років), а їх змушують проводити час разом і намагаються згуртувати. Виходить все навпаки. У дітей зовсім різні інтереси. У старшокласника мало спільних тем з восьмирічкою. Так, вони живуть в одній квартирі і люблять одне одного. Але не потрібно змушувати їх всіляко проявляти свою любов. Це й призводить до протестів.

Друге — з появою ще однієї дитини життя первістка змінюється. Навіть якщо він просив подарувати сестричку або братика, то хотів же він друга, а отримав того, хто малює в його шкільних зошитах і кого при цьому захищають, тому що «він же ще маленький». «А я що, гірше?» — виникає питання. Для підлітка це сигнал, що дрібного люблять більше, ніж його.

Третє — зазвичай восьмирічка все-таки може постояти за себе перед старшим братом або сестрою. Коли батьки влаштовують розбір польотів, це тільки погіршує ситуацію. Як правило, мама з татом бачать тільки верхівку айсберга, а всю глибину стосунків осягнути складно. Саме тому всі книги і всі психологи стверджують, що тут потрібно просто нічого не робити. Діти розберуться самі. І все в них складеться чудово, дайте тільки підрости.

Що робити, якщо підліток бере на себе роль командира
Це може проявлятися в таких формах: «Ці шпалери потворні. Ти що, не могла щось нормальне купити?» або «Нафіга ти перераховуєш гроші в незрозумілий котячий притулок? Є «Таблеточки», які, взагалі-то, хворим дітям допомагають». Ситуації, коли дитина починає командувати батьками, часто випливають з того, що раніше її підносили на п’єдестал. Вона звикла почуватися маленьким божеством, їй усе можна, їй ні в чому не відмовляють, батьки прогинаються і дозволяють хамство.

Тут раджу мамам і татам навчитися зупиняти дитину за першої ж спроби розповісти, як їм потрібно жити. Наприклад: «По-перше, мені ці шпалери подобаються. По-друге, вони армовані і дозволять приховати тріщини, коли новий будинок даватиме усадку. Це означає, що нам не доведеться робити ще один ремонт через рік. По-третє, це мій дім і я роблю так, як мені подобається. Коли ти виростеш і в тебе з’явитися свій — роби там, що хочеш».

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Або, наприклад, ситуація з благодійністю. Не бійтеся сказати, що ви не питали поради в конкретній ситуації. Ви не зобов’язані виправдовуватися і вибачатися за те, що чините так, як вважаєте за потрібне.

Тих, хто втручається в чужі справи, коли не просять, життя боляче б’є по носу. Ніхто не любить, коли йому розповідають, як потрібно жити. А навчивши дитину зупинятися і не роздавати порад доти, доки хтось не попросить, ви зробите величезний внесок в її успішні взаємини з іншими.

Як реагувати на агресію і хамство
Тут рекомендую пригадати всі ситуації, коли дитина грубіянить, і культуру спілкування в сім’ї в цілому. Ну, наприклад, мама приготувала суп і пішла до дитини в кімнату, щоб покликати на обід, але не встигла і рота відкрити, як підліток з кислою міною: «Ну що тобі від мене треба?» Здавалося б, чим мама заслужила таке ставлення? На сесіях часто з’ясовується, що мама, не бажаючи абсолютно нічого поганого і дуже навіть навпаки, порушує кордони дитини — вона не стукає, перед тим, як увійти. Або насипає суп, хоча дитина сказала, що не голодна, а потім ображається, що тарілка так і стоїть повна.

Або, наприклад, тінейджер кричить: «Ти мене дратуєш і бісиш взагалі!» Прикро, не сперечаюся. Але поставте себе на місце дитини — вона сто разів сказала, що не хоче їсти і що коли зголодніє, сама себе обслужить, але її не чують. Звичайно, це дратує.

Інше питання: форма відповіді тінейджера — нешаноблива. Наполегливо рекомендую батькам відразу припиняти такі ескапади. Прямо так і казати: «Милий, я тобі не подружка. Я — твоя мама. У такому тоні зі мною розмовляти ти не будеш. Так що міняй свій тон. Люблю. Поговоримо, коли ти будеш у настрої». І все, спокійно залишайте місце подій. Не потрібно боятися образити дитину. Навпаки, така ваша поведінка навчить тінейджера поважати інших.

Джерело.


Повернутись вверх