facebook

Називала дебілами та імбіцилами: вчителька, яка била дитину з аутизмом, виявилася заслуженим педагогом

Називала дебілами та імбіцилами: вчителька, яка била дитину з аутизмом, виявилася заслуженим педагогом 

Як ми повідомляли, в інклюзивному класі київської школи №58 розгорівся скандал навколо поведінки вчительки. У мережі з’явилося відео, як вона жорстоко поводиться з дитиною з інвалідністю. Жінка й раніше дозволяла собі таке, проте скарг на неї чомусь не надходило.

Детальніше про це – в матеріалі OBOZREVATEL.

Учителька б’є та обзиває дітей

Інцидент зняв на відео асистент учителя. На кадрах видно, що педагогиня Олена Слабко просто в класі била маленького хлопчика по спині й руках, а також штовхала його. Дитина намагалася взяти іграшки, але жінка не давала цього зробити.

Депутат від фракції “Слуга народу” Павло Сушко, який також розмістив відео у своєму Facebook-акаунті, повідомив, що в цього хлопчика аутизм. Крім нього в тому самому класі навчається ще одна дитина з інвалідністю.

У групі у Fаcebook “Батьки SOS” Світлана Ільницька написала, що колись працювала в цій школі, але “отримала травму на роки” й звільнилася.

“Ця вчителька систематично обзиває дітей (дебіли, хворі, ідіоти). Після мого зауваження адміністрації я ще й залишилася винною. Тому що я ніхто, а вона – заслужений педагог”, – написала колишня співробітниця закладу.

Чтайте також:  У МОН сподіваються, що 12-річна школа випускатиме свідомих вступників

Також Світлана розповіла, що ця педагогиня – єдина в школі, хто дозволяє собі некоректно висловлюватися про дітей: “Навіть коли діти плачуть, вона все одно їх продовжує обзивати “дебіли”, “імбіцили”, “хворі на голову”, “тебе лікувати треба”, “сядь і закрий рот”. Проте в неї весь кабінет обвішаний грамотами”.

“Для мене це стало шоком. У нас маленька школа, і я вперше таке побачив. Самі батьки хлопчика до мене зі скаргами не зверталися. Ми поки точно не знаємо, коли це сталося, тому що ніхто заяв не писав. Тепер з’ясовуємо. Поліція буде зв’язуватися з батьками дитини”, – сказав OBOZREVATEL директор школи Валерій Пишний.

  • учителька, що втрапила в скандал, у школі №58 – з 1983 року, це її перше і єдине місце роботи;
  • за весь час жодних дисциплінарних стягнень у неї не було;
  • директор не зміг пригадати, щоб хтось із співробітників школи скаржився на жінку;
  • після інциденту вона пішла у відпустку.

Кривдників дітей потрібно карати жорсткіше

На жаль, схожі випадки побиття й приниження дітей учителями – не рідкість. OBOZREVATEL не раз писав про це.

Так, нещодавно виник скандал у ліцеї на Львівщині. Директорка навчального закладу в Соснівці Наталія Щербань принижувала старшокласників через їхній одяг і зовнішній вигляд.

Чтайте також:  Шокуюче насилля в школі: жертвами стають як хлопчики, так і дівчатка (ВІДЕО 18+)

Суд визнав директорку винною в булінгу (цькуванні), проте здаватися жінка не збирається. У неї закінчується контракт і вона знову подала документи на конкурс на посаду керівника ліцею.

За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, йому нерідко доводиться стикатися з такими ситуаціями. Але ситуацію в школі №58 він називає не булінгом, а кримінальним злочином, за який педагогиня повинна отримати покарання.

Омбудсмен зазначає, що в закон про булінг необхідно вносити зміни. Наприклад, постраждалим зараз може вважатися тільки неповнолітній. Але булінг можливий також у закладах вищої освіти, де після першого курсу студентам виповнюється 18 років. Якщо їх ображають, то це вже вважається “мобінг”, а такого поняття в законодавстві немає.

Крім того, потрібно посилювати відповідальність за булінг, вважає Горбачов. Адже такі викладачі спокійно можуть брати участь у конкурсах на посади директорів, хоча не мають права взагалі працювати з дітьми. Щонайменше, морального.

Усього ж, за словами омбудсмена, за два роки в судах розглядалося близько 580 справ щодо булінгу й тільки в 300 випадках було винесено рішення. Як правило, винним призначали штраф у 850 грн.

У пресслужбі поліції Києва повідомили, що теж бачили відео зі школи №58. За словами правоохоронців, інцидент стався ще в грудні, але з ними ніхто не зв’язувався щодо цього. Тепер же вони запевнили, що проведуть перевірку.

Чтайте також:  У межах реформи старшої школи скоротять кількість навчальних предметів


Повернутись вверх