facebook

«Середньовічні методи виховання». Чому виник скандал у вінницькому дитсадку?

«Середньовічні методи виховання». Чому виник скандал у вінницькому дитсадку?

Залякувала дітей, тримала за горло і ганялася з ганчірками. Про такі методи виховання няні розповіли батьки дітей, які навчаються в одному з вінницьких дитсадків.

Чому адміністрація ДНЗ №19 протягом півтора року не реагувала на скарги, розбиралися журналісти «20 хвилин»

У дитсадку №19 півтора роки триває конфлікт між батьками та нянею, яка, за їх словами, перевищує свої посадові повноваження. Подружня пара вінничан, Анна та Володимир розповіли, що їх шестирічний син неодноразово страждав від «нестандартних» методів виховання няні — залякування, крики та фізична розправа.

— Ввечері в понеділок мама однієї з дівчаток, з якою вчиться мій син, написала мені, що її дочка бачила, як няня взяла Артема за горло. Я опитала всіх батьків, хто з діток міг ще це бачити і врешті з’ясувалося, що це не поодинокий випадок, — розповідає вінничанка Анна, мама шестирічного Артема. — Були ситуації, коли няня била дітей по руках, ганялася за ними з ганчіркою, бо діти не хотіли мити руки. Затикала рукою роти дітям, затискала плечі до стіни, виводила голих і босих на холодну плитку взимку, якщо хтось не хотів спати, залякувала, — розповідає занепокоєна Анна.

«Якщо розкажу, я буду вже не такий»

Жінка зазначає, що син не розповідав про ці ситуації. Пояснює, що хлопчики зазвичай не піднімають такі теми і не скаржаться. Про всі випадки знущань дізнавалися здебільшого від дівчаток з групи.

— Тижні три тому я помітила в сина на руці синець, спитала, звідки він з’явився. Він сказав, що няня. Але тоді я не надала цьому уваги, бо ми випускна група, син в мене активний, не завжди слухняний і няня могла просто не розрахувати сили. Але коли повторилася ситуація, ми почали в нього допитуватися і він прямо казав, що боїться, — згадує Анна.

Батько хлопчика, Володимир додає, що зі слів сина стало очевидно, що няня в садочку залякувала дітей.

— Син так і сказав: «Якщо розкажу, то буду вже не такий». Тобто няня всіх морально залякувала, особливо хлопчиків. Зазвичай, про всі ці випадки розповідали саме дівчатка,— каже чоловік.

Особливі методи виховання у садочку відобразилися на дітях: хтось почав боятися темряви, а хтось сіпається через різкі рухи. Батьки Артема розповідають, що їх син почав реагувати на різкі рухи відсахуванням і наче прикриватися від ударів.

— Він почав кричати на нас, на кота, на бабусю. У нас в родині немає насилля, на підвищених тонах ми не спілкуємося, навіть якщо сваримося з дружиною, то це відбувається тихо і однозначно не в присутності дитини. Ми спочатку подумали, що, може, це ми якось грубо ставимося до дитини, але причина в іншому,— додає Володимир.

Від виховання няні й справді постраждав не один Артем, але зголосилися про це розповісти далеко не всі. На зустріч з журналісткою «20 хвилин» прийшла ще одна мама, в якої конфлікти з працівницею садочка відбувалися найчастіше.

— Це було ще до карантину. Мою дитину вона виводила босою і в трусиках на холодну плитку за те, що він не хотів засинати. Нікіта й досі боїться темряви через це, бо його залякували Бабайкою. У мене з нянею конфлікти були найчастіше, починаючи з простих розмов і прохань, щоб мою дитину не чіпали, але вона завжди реагувала так, ніби нічого не сталося, — каже Надія. «Як вам сподобалися рогалики, діти?»

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Обидві мами сумніваються, що няня, яка працює з їхніми дітьми емоційно врівноважена.

— Те, що вона зла, відчувається підсвідомо і до неї навіть не хочеться підходити. Їй близько 40 років, вона мама чотирьох дітей. Ми спілкувалися з завідувачкою, та розповіла, що раніше няня працювала десь на «Рошені», принесла в садочок довідку від психолога, що з нею все в порядку, хоча вона й непотрібна, — каже Володимир.

Окрім того, що жінка жорстко поводиться з дітьми, її підозрюють і в іншому.

— В нас збирали гроші на побутову хімію, щось з цього кудись зникало. На період карантину міська рада закупила дезінфектори та миючі засоби, але щотижня няня чекала від батьківського комітету п’ятилітровий бутль мила. Якось вона зателефонувала до однієї з мам і сказала, що зробила «хімію» килима і вимагала за це 500 грн. Був ще й випадок з рогаликами цікавий. Якось завідувачка зайшла до дітей в групу і спитала, чи сподобалися їм рогалики. А Артем каже, що їм не давали такого. Тоді вибігла няня з пакетом і каже: «Я їм залишила на завтра, бо дуже багато їжі»,— згадує Анна. Володимир також додає, що раніше син після садочка не хотів вечеряти, міг з’їсти банан чи печиво, а тепер, коли його забирають додому, перше питання в дитини: «Що ми будемо їсти?».

— Він йде в садочок і каже, що хоче їсти і додому повертається з такими ж думками, — каже батько хлопчика.

«Вину звалюють на виховательку, а не няню»

Після того, як батьки Артема дізналися про те, що їх сина няня тримала за горло, вони одразу пішли в садочок до завідувачки. Але оскільки вона у відпустці, то спілкуватися довелося з її заступницею. Згодом вони звернулися в департамент освіти міської ради та написали заяву в поліцію.

— У департаменті сказали, що ми перші, хто скаржиться на подібні випадки. А в садочку я вже пішов до заступниці, сказав, що поки няню не відсторонять від роботи, я нікуди не піду. Ми почали говорити і коли закінчилися всі аргументи, вона просто розвернулася і пішла, нікому навіть слова не сказала. Після цього я написав заяву до поліції, — розповідав Володимир. За словами пані Надії, останній інцидент з Артемом хочуть «звалити» на виховательку, хоча її не було в той час на роботі.

— В групі тобі була няня і неофіційно замінювала виховательку вчителька англійської мови, яка, до речі, теж «шандарахнула» дитину кофтою по голові. Зараз в усьому обвинувачують виховательку. В мене питання до методиста і до керівництва цього садочка, чому вони закривають на це очі? Раніше, ще до карантину, нам обіцяли, що няню звільнять і просили, аби ми не розголошували цю ситуацію. Але нічого не змінюється, — обурюється жінка.

Чтайте також:  "Проводьте час якісно". Три приклади з життя, які спростовують популярний метод виховання дітей

Свого сина на певний час пані Надія забирала в приватний садочок, але син сумував за своїми друзями.

— Це був вирішальний фактор, чому ми повернулися. До того ж ми розраховували на те, що няню звільнять з роботи. Розумієте, зараз з цього навчального закладу вийдуть діти, яким по шість років, вони можуть розказати, що їх ображають. А якщо ця няня буде виховувати дітей, яким по 2,5-3 роки? А якщо вона не розрахує силу і вдарить малюка сильніше, ніж це взагалі можливо? Я не хочу, щоб ще хтось пройшов через те, через що пройшли ми, — сказала мама хлопчика.

Що кажуть в садочку?

Завідувачка ДНЗ №19 Ванда Харматова підтверджує, що на няню дійсно неодноразово скаржилися батьки вихованців. Однак очевидних підстав для звільнення працівниці не було.

— Батьки зверталися з приводу того, що няня не справляється зі своїми обов’язками, нарікали на те, що в групі брудно. Ми встановили контроль за її роботою. Вона цю ситуацію виправила, привела все до ладу і в батьків більше нарікань не було. Вдруге батьки звернулися навесні і те, «між іншим». Вони обговорювали фотографа і сказали, що няня підвищує голос на дітей, з нею тоді ж провели роботи і пояснили, що так робити не можна. Але підвищення голосу не є підставою для звільнення людини з роботи, — пояснює Ванда Харматова.
Вона також зазначила, що як керівник вимушена керуватися законодавством, хоча «емоційно вона на стороні батьків».
— Немає такої статті, яка передбачає звільнення за неякісну роботу. Є дуже багато людей, які неякісно виконують обов’язки, їм зменшують преміювання чи застосовують якісь інші важелі впливу, щоб ситуацію виправити. Коли звернувся батько з повідомленням про некоректне ставлення до його дитини, ми були змушені реагувати більш гостро. Няня отримала догану, але звільнити просто за вимогою батьків ми не можемо, — пояснює завідувачка садочка.
За її словами, батьки хоч і скаржилися, але жодного разу не писали заяви, не надали підтвердження, все було на рівні «діти сказали».— Ми не можемо звільнити людину так, щоб вона потім не поновилася на роботі і ми їй не виплатили вимушений простій. Потрібні вагомі аргументи, докази, які б підтверджували ситуацію. Останнього разу, коли звернулися батьки, няня просто зібрала речі і пішла з роботи, фактично, здійснила прогул і це стало причиною звільнення за статтею несумлінного виконання обов’язків та невідповідності займаній посаді. Няню звільнили в той же день, як звернулися батьки, — наголошує Ванда Харматова.
Завідувачка дитсадка також зазначає, що на посаду няні не потрібна спеціалізована освіта, але й знайти кандидатуру на мінімальну зарплату в наш час фактично нереально.
— Сюди приймаються люди без особливих кваліфікаційних вимог. Однак ми намагаємося весь час шукати людей і коли я приймаю на роботу, перше на чому наголошую – це любов до дітей і терпіння. Ми взяли цю жінку на роботу після тривалих пошуків. Справа в тому, що за таку зарплату ніхто працювати не погоджується. Няню ми взяли по тій причині, що вона з верстви соціально захищених людей, в неї четверо діток, вона мати-одиначка. Ми навіть припустити не могли, що маючи власних дітей можна не любити чужих, — зізнається Ванда Харматова.
«Я не можу сказати, що вона монстр»
Загалом в дитсадку няня пропрацювала близько двох років. За цей час і справді були нарікання з боку батьків та інколи від вихователів, але радше побутового характеру. Хоча те, що няня все ж імпульсивна, її колишня керівниця не заперечує.
— Сказати, що вона монстр, я не можу. Як кожна людина, вона має свої особливості. Так, вона піддається емоціям, були імпульсивні прояви в поведінці, але вона завжди вибачалася і намагалася виправитися. Батьки кажуть, що вона психічно неврівноважена, але і це не так. При прийомі на роботу вона проходила медогляд і в неї є довідка від психітра про те, що вона нормальна людина, якій не заборонено працювати з дітьми, — говорить Ванда Харматова.
Вона пояснює, що на посаду няні в садочки беруть людей з різних професій. Це і колишні продавці, бухгалтери, є тут і лікарка, яка вийшла на пенсію і пішла працювати в садочок помічником вихователів.
— Окрім інструкцій, які надавала адміністрація, в нас є психолог, яка теж спілкувалася про те, як реагувати на ті чи інші моменти правильно. Але якби були такі вже нестерпні умови для роботи та навчання, то зверталися б і вихователі. В нас дев’ять груп, колектив чудовий, батьки задоволені, в садочок велика черга бажаючих. Батьки рекомендують одне одному наш заклад і це вже показник того, яка робота проводиться тут.
Ванда Харматова наголошує, що із зауваженнями і скаргами на вже колишню працівницю батьки зверталися за весь час лише двічі. Додає, що й вихователі іноді приходили з робочими моментами, коли, наприклад, няня не виконувала якісь вказівки.
— Але це виправлялося одразу на місці. Назвати її монстром я не можу, хоча й не заперечую, що були претензії до її роботи. Після нового року їй оголошували догану і вже після останнього звернення батьків ми не шукали додаткових підстав для звільнення. Фактично зробили це без розслідування, — підкреслила вона.
Окрім того завідувачка дитсадка додає, що за освітній процес все ж відповідає вихователь.
— Няня не працює сама, а у присутності вихователя. Вихователь має запобігти, попередити неприємні ситуації, а в разі, якщо вже щось сталося, то й на сполох має бити теж саме вихователь. Тоді адміністрація одразу реагує, бо це вже не слова дитини, це свідчення. Але коли ми запитували, чи все нормально, вихователі говорили, що так, все добре, батьки теж були задоволені. Вочевидь є вина й вихователя у байдужості, — сказала Ванда Харматова. — До того ж за інструкцією обов’язок керівництва полягає у вчасному інструктажі, видати наказ і зобов’язати вихователя слідкувати за цим в групі. Обов’язок вихователя — реалізовувати накази і запобігати конфліктам.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Джерело.


Повернутись вверх