facebook

В Україні закликали скасувати обов’язкову ДПА в школах: на які нововведення чекати учням

В Україні закликали скасувати обов’язкову ДПА в школах: на які нововведення чекати учням

У поточному році здача зовнішнього незалежного тестування мало чим відрізняється від попередніх років, хоча і є кілька нововведень. Як відомо, Верховна Рада звільнила учнів 11-х класів від проходження обов’язкової Державної підсумкової атестації (ДПА) у 2021 році. Тому в Україні почали лунати заклики взагалі скасувати ДПА.

Чи справді є доцільність у скасуванні ДПА, з’ясовував “Апостроф”.

Відповідно до діючого порядку у 2021 році дитина може сама вибирати спосіб оцінки результатів свого навчання – шляхом річного оцінювання, а якщо не влаштовує оцінка, вона може здати ДПА (іспит в школі) або ДПА в формі ЗНО. Але це стосується тільки тих випускників, які не збиралися вступати до вузу, а для інших здача ЗНО залишилася обов’язковою.

З прийняттям такого рішення, в суспільстві почалися розмови про те, щоб і зовсім скасувати ДПА, мовляв, навіщо випускникам додаткове навантаження, якщо вони не вступають до вузів. Однак освітній омбудсмен Сергій Горбачов вважає таку ідею сумнівною.

“ДПА повинна бути, і до неї необхідно ставитися дуже серйозно, оскільки це дозволяє визначити якість освіти після завершення 11 класу. Бо результати ЗНО, на відміну від ДПА, не можуть дати таку оцінку”, – зазначив він.

Чтайте також:  "Проводьте час якісно". Три приклади з життя, які спростовують популярний метод виховання дітей

А ось президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики Тарас Фініков вважає, що від кількості різних варіантів оцінки кінцевий результат не зміниться, а тому потрібен єдиний державний іспит і для завершення середньої освіти, і для вступу до вузу.

“Я думаю, що уніфікація цих речей буде дуже корисною, і протягом декількох років так і станеться. У нас буде єдиний варіант завершення середньої школи і єдиний варіант оформлення умов для вступу до вузів. Я не думаю, що це буде радикально впливати на якість оцінювання освіти. Наявність більшої кількості контрольних оцінок і випробувань не означає поліпшення якогось результату. Можна екзаменувати за допомогою трьох іспитів, і ще четвертий державний додати, але від цього результати всіх чотирьох іспитів не сильно зміняться”, – сказав він.

Для довідки: ержавна підсумкова атестація – це оцінка результатів навчання учнів за ключовими предметів в школі: українська мова та література, математика, історія України або іноземна мова і ще один предмет на вибір абітурієнта. ДПА обов’язкове для всіх, хто хоче отримати атестат про повну загальну середню освіту. З 2015 року для випускників старших класів ДПА об’єднали зі здачею ЗНО, але, щоб здати підсумкову атестацію, не обов’язково писати весь тест ЗНО, потрібно лише написати необхідну частину тестів.

Чтайте також:  Безгін: Набагато дешевше зробити дорогу і придбати автобус, ніж утримувати будівлю, в якій вчиться 10 дітей

Джерело.


Повернутись вверх