facebook

Побори у школах: директор закладу освіти розповів чи повинні батьки здавати кошти на школу

Побори у школах: директор закладу освіти розповів чи повинні батьки здавати кошти на школу

Інформує Всеосвіта.

Директор обов’язково має звітувати про кожну отриману копійку, зазначає керівник столичної школи.

Прийом заяв до першого класу вже закінчується. І для батьків майбутніх першокласників цей період перед школою є надважливим, адже їм потрібно підготувати дитину до школи, познайомитись з першим вчителем та директором закладу освіти. Досить часто від батьків першачків вимагають облаштувати клас до початку навчального року. Чи потрібно це робити вирішують або самі батьки, або школа.

Директор Київської спеціалізованої школи №210 Дмитро Ламза у Сніданку з 1+1 розповів про шкільні побори до навчального року та відповів на всі питання, які зацікавили учасників освітнього процесу.

Насамперед директор столичної школи наголосив, що більшість закладів загальної середньої освіти не забезпечені всім, що необхідно і для покращення фінансування закладу є певна процедура:

Керівник закладу освіти складає запит, подає його місцевій владі й вона забезпечує школу тим, що директор попросив для школи. Але директорів не чують і відповідно не допомагають фінансувати заклади.

ПИТАННЯ ЩО ЦІКАВЛЯТЬ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ:

1.Чи є обов’язковий перелік речей, які повинні придбати батьки першачків?
Ламза радить з цим запитанням звернутися до керівника закладу. Адже за його словами, обов’язкового переліку того, що мають придбати батьки немає і майбутніх школярів певною кількістю необхідних речей повинен забезпечити #ЗЗСО:

Чтайте також:  В Україні скасують 11-річне навчання у школі і відправлять половину учнів до ПТУ

Є безліч ситуацій, коли батьки кажуть: «Як це ми не будемо нічого здавати?» На що я відповідаю: «А навіщо? Ми зробили замовлення і через тиждень-два ми його отримаємо.

Дмитро Ламза розповів свій алгоритм роботи та співпраці з батьками:

Серед батьків учнів є обов’язково бухгалтер. І ми на волонтерських засадах запрошуємо батьків, адміністрацію школи та разом складаємо список того, що нам потрібно.

Згідно з чинним законодавством, якщо хтось із батьків виявив бажання благодійно допомогти школі, то це їхнє право. Але ні в якому випадку це не повинна бути готівка, все повинно переводитись на спеціальні фондові рахунки, або казначейські рахунки. Освіта, школа, вчитель, директор та адміністрація міста ніяк не дотична до цих грошей.

Втім є й інша процедура: якщо з’явились охочі, які вирішили допомогти, то керівник закладу освіти має писати запит на цей фонд, що саме необхідно придбати для його школи. Навіть якщо це були планові кошти, то потім по акту передачі, школа про це звітує і тільки тоді можна сказати, що це прозоро.

Директор обов’язково має звітувати про кожну отриману копійку і не заглядати у фонди.

2.Якщо батьки вже здали кошти, то як проконтролювати куди вони пішли?
Дмитро Ламза зазначив, що на сайті кожної школи є інформація про благодійні фонди та про те, що отримав кожен заклад освіти. Також додав, що ця інформація є на входах школи.

Чтайте також:  В селах з 2027 року закриватимуться школи — чому цей процес незворотний

Однією з важливих претензій батьків є умова закуповувати зошити. У кожному регіоні країни ціни на них суттєво відрізняються: у Броварах 600 грн, у Кропивницькому – 500, у Кривому розі – 250, а в одній зі столичних шкіл зошити роздали безкоштовно.Чому така різниця у ціні зошитів і чи мають вони бути безкоштовними?

Жодних грошей на зошити здавати не треба і немає ніде обов’язку платити за друковані зошити. Школі видають підручники та друковані зошити, які треба школярам того чи того віку, – відповів керівник столичної школи.

Керівникам шкіл не треба боятися спілкуватися з батьками, оскільки вони є соціальними партнерами. Повинна бути комунікація обох сторін і не варто критикувати керівництво, а разом розв’язувати проблему.

3.Чи виділяються окремо кошти на ремонт класів?
Взагалі у школі є перспективний план на декілька років. Наприклад, керівник школи планує, через скільки років він капітально відремонтує той чи той клас. І зараз у багатьох містах є громадський бюджет, який допомагає ремонтувати навчальні заклади, – підкреслив директор.

Насамкінець Дмитро Ламза ще раз наголосив, що потрібно працювати у команді, адже всі учасники освітнього процесу повинні співпрацювати на благо дитини.

Джерело.


Повернутись вверх