facebook

Громадськість і батьки виступили проти позиції Шкарлета щодо навчання дітей з інвалідністю

До президента, прем’єра та голови Верховної Ради звернулись із відкритим листом проти позиції міністра освіти і науки Сергія Шкарлета щодо сегрегації учнів з нозологіями.

 

Звернення поширила на своїй fb-сторінці керівниця ГО “Соціальна синергія” Мар’яна Онуфрик.

“Ми, батьки та професіонали у сфері освіти, люди з інвалідністю, переконані, що позиція міністра Шкарлета є свідченням його некомпетентності, заскорузлості і невідповідності займаній посаді. Особа, яка дозволяє собі дискримінаційні висловлювання щодо дітей з інвалідністю, які порушують їхнє право на освіту та численні норми законодавства, не повинна займати таку стратегічно важливу посаду.

Адже інклюзивна освіта сьогодні – це не питання дискусії, а цивілізаційний свідомий вибір часу на користь побудови суспільства, де кожен має шанс на успіх”, –

Раніше Шкарлет заявив, що діти зі сліпотою, глухотою та інтелектуальними порушеннями не можуть навчатися у звичайних закладах середньої освіти. Цей пункт грубо суперечить чинним законодавству й нормативним актам, зокрема, статті 20 закону “Про освіту”. Розбір цієї заяви читайте у колонці головної редакторки “Нової української школи”.

Зокрема, лист підписали такі організації:

ГО “Соціальна синергія”;
ГО “Родина для осіб з інвалідністю”;
ГО людей з інвалідністю Fight For Right;
ГО “Аутизм. Свідоме батьківство”;
ГО “Розправлені крила”;
ГО “Відчуй”
БО БФ паліативної допомоги “Лавіта”
ГО “Українська асоціація дитячої паліативної допомоги”
ВБО “Даун Синдром”
ГО “Бачити серцем”
ГО “Щасливе сьогодні”
ГО “Особливе життя”
ГС “Українська мережа за права дитини”
ГО “Відповідальні громадяни” та інші.
Збір підписів триває.

Чтайте також:  У МОН сподіваються, що 12-річна школа випускатиме свідомих вступників

Також підписанти закликали президента, прем’єра та голову Верховної Ради провести публічний моніторинг впровадження інклюзивної освіти в Україні та залучити до нього громадськість і професійну спільноту. Автори звернення таким чином хочуть з’ясувати причини зупинки реформи.

Джерело.


Повернутись вверх