facebook

Молодий вчитель написав потужне звернення до школярів, які не хочуть вчитися. Корисно прочитати як дітям, так і їхнім батькам!

«Дорогі підлітки, ви любите школу? Хоча ні, стривайте! Швидше за все, ви вважаєте її прикрою повинністю, з якою доводиться миритися. Ви з великим задоволенням посидите в соцмережах, погортаєте паблік і подивитеся черговий серіал. Звичайно, ви також можете позайматися чимось корисним, аби це не було пов’язано зі школою.

English. Young teacher near chalkboard in school classroom

Швидше за все, ви вважаєте вчителів надміру прискіпливими та не завжди справедливими. Багатьом з вас хотілося б «поставити їх на місце», щоб затвердити свою правоту.

Відкрию секрет: вчителі й так часто в собі сумніваються. Ви не повірите, їх сильно турбує питання, яку поставити оцінку, як об’єктивно оцінити знання учня і водночас мотивувати його бути кращим. Учитель переживає, наскільки добре ви здаєте пройдений матеріал, чи подобаються вам уроки, чи цікаво вам і як ви спілкуєтеся з однолітками.

Якщо ви звернетеся з ввічливим питанням, як вам виправити оцінку або показати, що ви знаєте предмет, учитель з вдячністю допоможе вам і поставить вищий бал. Його тішить, коли учні отримують задоволення від навчання.

Але ви, звичайно, тут не для того, щоб радувати вчителів, та й звідки взятися задоволенню? Адже навчання — це нудьга смертна.
Тоді для вас стане відкриттям, що багато дорослих людей готові викладати кругленьку суму за навчання. Вони відвідують семінари та лекції, оплачують стажування і жадібно вбирають знання. Вони радіють можливості посидіти за партою замість роботи! І починають відчайдушно сумувати за шкільними роками, коли все, що від них вимагалося — добре вчитися. Їм не треба було робити «суспільні блага» і піклуватися про побут. Ловіть момент, дорогі підлітки, ловіть момент!

Чтайте також:  "Якого кольору шапка?" Тест з української літератури збентежив мережу: учні, які не читали твір, склали на відмінно

Ніколи після школи ви більше не будете дізнаватися стільки нового!

Подивіться на школу не як на каторгу, а як на одне з найбільш чудових місць. У шкільні роки я рахував тангенси та інтеграли, правила української мови, завдання з фізики та закон Авогадро чимось буденним і нудним. Я мріяв, що, стаючи старшим, буду дізнаватися більше і більше нового. Але все вийшло рівно навпаки.

Все, що ви знаєте, поступово вивітрюється з голови, і ваша ерудованість падає вниз. Тому, дуже часто, найрозумнішою людина буває в момент отримання атестата. А тепер задумайтесь. Якщо це так, чи задоволені ви вашим «найрозумнішим станом»? Хороша новина: чим розумніші ви зараз, тим більше шансів у вас продовжувати бути розумними — просто тому, що ви знаєте ЯК. Наш мозок створений для отримання нових знань.

Ви не повірите, але можливість вчитися — це одне з найбільших доступних задоволень. І ті речі, які ми звикли приймати за розваги, нудніші. Можливо, ви більше ніколи не стикнетеся з наукою настільки тісно!

Так, шкільна програма не може вам дати всі знання у світі, але вона зробить вас значно розумнішим, освіченішим і грамотнішим більшості ваших однолітків минулого і позаминулого століть. Університет допоможе вам поглибити знання і навички. Але вже в тій сфері, яка вам дійсно цікава.

Чтайте також:  МАН є примусовим видом робіт для вчителів

Якщо ви виберете професію юриста, економіста чи політолога, то школа залишиться єдиним місцем, де у вас буде можливість попрацювати з мікроскопами, поставити хімічні досліди або поекспериментувати зі складанням електроланок. Так, зараз у ваших очах це виглядає рутиною, але, коли ви станете дорослим дядьком або тіткою, вони назавжди кануть у світ науки й будуть нескінченно далекі від вас.

А за партою ви до нього торкаєтеся, ви його осягаєте, отримуючи прекрасну можливість трохи розібратися в наукових тонкощах. Можливо, ви займетеся наукою всерйоз. Тоді постарайтеся по достоїнству оцінити уроки літератури та історії. У нашій країні мало людей, які по-справжньому знають історію, а це — катастрофа особистості. При такому стані речей одного разу дорослі перестануть розуміти, в якому світі живуть і що його таким зробило.

Література? О, якщо ви відчуєте смак класичної літератури, то раз і назавжди навчитеся відрізняти гарні книги від поганих. Може статися, що більше ніколи вашою думкою не будуть так цікавитися, як в школі.

Те, що ми читаємо, формує наші думки. Ви вільні вибирати, подобається вам думати художнім стилем або його коротким змістом. Ось учитель запитує у вас: «Чи варто прислухатися до почуттів або розуму? Чи заважає різниця характерів дружбі?». Ви, самі того не підозрюючи, вчитеся відповідати на питання, на які не всякий дорослий дасть відповідь.

Чтайте також:  Подвійне підвищення зарплат: вчителям неслабо перерахували зарплати – названо нові суми

Три «Не»:
1. Не вішайте на себе ярлик «технаря» або «гуманітарія». В загальноосвітній школі не дають вузькоспеціальної освіти. Знання тут виконують загальнокультурну функцію, щоб в майбутньому ви змогли стати різнобічною людиною.

2. Будь ласка, не списуйте. Учитель завжди бачить, чи робили ви роботу самі. Навіть якщо не скаже вам про це. Іноді й ми, педагоги, втомлюємося боротися за вас.

3. Не бійтеся поганих оцінок за помилки. Вони набагато кращі п’ятірок за списані завдання.

Ми можемо злитися, впадати у відчай, лаятися на вас, але ми не зможемо навчити вас вчитися, якщо ви не підете нам назустріч…»

Джерело.


Повернутись вверх