facebook

Підготовка людей з новим мисленням має починатися не у 17-18 років в університеті, а з народження, – Володимир Зеленський

Підготовка людей з новим мисленням має починатися не у 17-18 років в університеті, а з народження, – Володимир Зеленський

Інформує Всеосвіта.

За словами президента, країна, яка прагне бути конкурентоспроможною у сучасному світі, має визначити освіту та науку своїми стратегічними сферами.

Мотивація здобувачів освіти, актуальний зміст освітніх програм, що відповідають потребам сучасного світу, забезпечення кадрового потенціалу, розбудова необхідної інфраструктури – саме ці чинники необхідні для успішного розвитку української освіти.

На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Освіта і наука» у Києві:

Країна, яка прагне бути конкурентоспроможною в сучасному світі, має визначити освіту та науку своїми стратегічними сферами. Адже розвиток демократичного, успішного, активного суспільства, розвиток будь-яких сфер – чи то безпека й оборона, завжди актуальна економіка, медицина, промисловість, ІТ чи агро – все це неможливо без добре освічених, ерудованих, креативних наших громадян.

За словами Зеленського, підготовка людей з новим мисленням має починатися не в 17-18 років в університеті, а майже з народження.

Саме тому сьогодні нашим пріоритетом є розвиток кожної ланки освіти: дошкільної, початкової, базової, професійно-технічної, вищої освіти та подальшої освіти дорослої людини протягом усього її життя. І в кожній з них держава має забезпечити кілька важливих, ключових умов, необхідних для успіху, – підкреслив президент.

Чтайте також:  “Переривати навчальний процес під час тривог – це наша жорстка рекомендація”, – МОН

ПЕРША УМОВА – це розбудова інфраструктури. Так, з 2019 року в межах програми «Велике будівництво» було відремонтовано та збудовано понад 150 шкіл і понад 100 садочків по всій країні, а до кінця року в планах збільшити цю кількість до понад 200.

Важливим напрямками є й забезпечення швидкісного інтернету та комфортних шкільних автобусів для сільської місцевості. Також йдеться про державні програми з відродження професійно-технічної освіти та відновлення й розбудови студентських гуртожитків.

Якісна освітня інфраструктура – це сучасні аудиторії, спортивні майданчики та басейни, їдальні, лабораторії. Умови проживання, які об’єднані на основі головного принципу: доступний, безпечний, комфортний і – дуже важливо – безбар’єрний, освітній простір, – акцентував Володимир Зеленський.

ДРУГА ВАЖЛИВА УМОВА стосується кадрового потенціалу.

Працівники освіти й науки, неважливо – це вихователь дитячого садочка, чи вчитель у школі, чи викладач університету, чи працівник наукової установи – всі вони повинні мати високий рівень кваліфікації, хорошу мотивацію, гідні умови роботи та оплати, можливості для розвитку та особистісного зростання, – зазначив президент.

Він додав, що цьогоріч були підвищені заробітні плати для українських освітян:

Але зупинятись на цьому не можна. Ми повинні знаходити нові механізми та кошти для того, щоб вони відчували престижність своєї професії, а молоде покоління хотіло працювати в закладах освіти. Ми маємо боротись за українських вчених, забезпечувати науково-технічну базу для досліджень. Повинні активно впроваджувати їхні відкриття та інновації в реальне життя, сприяти їхній участі у міжнародних проєктах і зміцненню їхнього авторитету у світовому середовищі науковців.

Чтайте також:  "Інакше діти виїдуть разом із батьками". У МОН назвали мету №1 у школах Харкова, Одеси, Запоріжжя, Дніпра і Миколаєва

ТРЕТЯ УМОВА – це щасливі та мотивовані здобувачі освіти. Володимир Зеленський заявив: цьогоріч були запроваджені президентські стипендії для найкращих учнів за результатами ЗНО, переможців всеукраїнських та міжнародних олімпіад, а також гранти Президента на навчання за кордоном.

Держава має активно заохочувати успіхи найкращих учнів та студентів, забезпечити відкритий доступ і можливості для індивідуального навчання протягом усього життя людини, – наголосив глава держави.

ЧЕТВЕРТА УМОВА полягає у змісті освіти – вона має не лише давати знання, а й розвивати важливі для сучасної людини навички лідерства, саморозвитку, креативного мислення, фінансової, цифрової, інформаційної грамотності тощо.

Я вірю, що в майбутньому ми зможемо втілити головну формулу для успішної української освіти та науки: наші щасливі вихователі та вчителі, щасливі викладачі та науковці, щасливі діти, щасливі батьки. І щаслива Україна, – підсумував Володимир Зеленський.

Нагадаємо, президент підписав указ про створення Президентського університету майбутнього.

Джерело.


Повернутись вверх