facebook

У дитсадки прийматимуть дітей від півтора року. Що думають батьки та психологи

У дитсадки Хмельницького прийматимуть дітей від півтора року.

Що думають батьки та психологи

  • З нового навчального року у 5 дитсадках міста введуть групи для півторарічних дітей.
  • Для найменших розроблять окреме меню, а нагляд здійснюватиме дві нянечки і вихователь.
  • Що про це думають хмельницькі батьки і психологи?

Нові групи для найменших запровадять у дитсадках Хмельницького із нового навчального року. Їх введуть в тих дошкільних навчальних закладах, де немає великої завантаженості дітьми. Зокрема, дітей від 1,6 року прийматимуть у таких дитсадках: №6 «Колобок»

№11 «Золота рибка»

№40 «Сонечко»

№45 «Ялинка»

№49 «Дюймовочка».

У групи планують набрати не більше 15 дітей. Залишати їх можна буде на повний день. Також збільшать кількість персоналу по догляду за малюками. Директор департаменту освіти та науки Надія Балабуст каже, що в кожній групі з дітьми працюватиме вихователька і дві нянечки. “Усі вихователі мають достатню кваліфікацію для роботи з найменшими дітками”. Крім того, для найменших вихованців розроблять окреме меню. Спеціально для них введуть категорію харчування – від 1,6 до 2,5 років. Записати дитину в найменшу групу можна буде за системою Електронна черга. Але набір ще не розпочався.

Ми поцікавилися, що про такі нововведення думають хмельницькі батьки. Що відповіли матусі, дізнавайтеся далі.

Ірина, доньці 1 рік 6 місяців

“Чи компетентні вихователі?”

Для деяких батьків – це чудова нагода вийти на роботу. Особливо для тих, хто не має можливості сидіти в декреті. Але от які вихователі будуть здійснювати нагляд за дітьми – інше питання. Чи компетентні вони? Зараз дуже багато батьків скаржаться на вихователів у дитсадках, – каже Ірина. – Я б свою Поліну не віддала, вона ще замала для садочка. Є діти, які в такому віці не можуть залишатися самі. По-перше, багато малюків ще ходить в памперсах. По-друге, треба добре слідкувати за їхнім харчуванням. Також деякі діти ще не можуть пережовувати до кінця їжу. У таких групах має бути не більш як 5-7 малих. Адже за ними треба уважно дивитися. У такому віці вони весь час кудись лізуть і щось можуть затягнути до рота.

Чтайте також:  Жодних «Заїньок» і «Черьомушок»: омбудсмен закликає перейменувати дитячі садочки

Галина, сину 5 років

“Потрібно віддавати якомога раніше”

Я думаю, що дитину потрібно віддавати в дитячий садок якомога раніше. Чим раніше малюк потрапляє в соціум – тим швидше він проходить період адаптації. Мій Сашка пішов у садочок у 3,5 роки. Він важче адаптовувався. Тому я вважаю, що батьки мають раніше віддавати своїх малих. Найголовніше, щоб в групах були всі умови для цього. Наприклад, ліжка зі спеціальними бортиками, а також, щоб кожна дитина мала горщик.

Олександра, доньці 1 рік 8 місяців

“Треба дивитися, як дитина спілкується з чужими людьми”

Я “за” такі групи. Звісно, що це треба дивитися по кожній дитині окремо. Але якщо малюк готовий до садочка – чому не віддати в півтора року? Треба в першу чергу дивитися, як дитина спілкується з чужими людьми. Наприклад, якщо моя мала бачить інших дітей, то мама їй вже не потрібна. Також потрібно дивитися, яка ситуація в малюка з памперсами. Моя Єва вдень гуляє вже без нього, одягаємо тільки вночі. Тож її вже можна було б віддати в дитсадок. З 2 років вона вже піде в ясла, – каже матуся. – А от інша проблема полягає в тому – як дитину покласти спати. Бо в цьому віці дуже мала частина лягає спати, просто заплющивши очі. Малюка треба поколисати, бо по-іншому не засне. Тому, певно, було б доцільніше групи для 1,6 річних створювати на пів дня. Тобто до денного сну.

Що кажуть психологи

Психолог Руслан Юшкевич каже про те, що віддавати дитину в дитсадок в півтора року – зарано. У цей період маля може відчувати стрес. Однак його рекомендація є не категоричною. Оскільки в сучасному світі у батьків часто виникає необхідність залишити дитину на певний період. Саме тому експерт надав поради, як допомогти своєму чадові пристосуватися до нового середовища. Та пояснив, що саме дитина відчуває в цей період і якою може бути її поведінка.

Чтайте також:  Дитячі садки застрягли в 1993 році: як хочуть змінити дошкільну освіту в Україні

Півтора року – дуже цікавий дитячий вік. У цей момент малюк поступово відривається від мами й починає усвідомлювати, що крім неї у світі існують інші люди. У цей період дитина стає більш зацікавленою до всього, вона хоче про все запитувати. Для маленької дитини мама – це весь світ. І якщо вона зникає – стає надзвичайно страшно. В 1,6 року дитина все сприймає досить категорично. Тож коли мами довго немає, малюк вважає, що вона померла. А коли мама повертається ввечері, приходить розуміння – мама знову є в моєму житті. В результаті, дитина починає думати так: “Мама зробила мені боляче, я пережив втрату. Це означає, що мама ненадійна і світ ненадійний. Якщо я знову довірюся – я зустрінуся з болем і страхом”, – пояснює Руслан Юшкевич.

Відповідно, коли дитина опиняється в такому віці у садочку – для неї це стрес. Через це в перші хвилини, коли мама приходить, дитина може відмовлятися спілкуватися. Таким чином вона показує, як їй боляче і страшно. Якщо все ж таки є необхідність віддавати дитину в дитсадок в ранньому віці, потрібно спробувати це роботи поступово. Скажімо, на кілька годин.

Також важливо розмовляти з дитиною. Казати про те, що ви розумієте її почуття і любите її. Потрібно говорити, що ви обов’язково повернетеся. У таких ситуаціях малюки часто хочуть взяти щось із собою в садочок з дому. Якусь ковдру чи іграшку. Це нормально. Це саме те, що буде заміняти дитині маму, допоки її не буде. Батьки можуть і самі своєму чадові запропонувати взяти якусь річ з дому, – каже експерт.

Чтайте також:  Масштабна реформа дитячих садків в Україні, — у ВР прокоментували

Про те, що дитина може отримати стрес, відвідуючи у ранньому віці дитсадок, каже і психолог Тетяна Олексюк. Фахівець пояснює, що уникнути кризи розлуки з мамою в цей період, практично неможливо. Разом із тим, цей процес можна зробити менш болісним.

Ідеальний вік, щоб віддавати дитину в дитсадок – ближче до 4 років. Але, якщо це необхідно зробити до 4 років, то дитина має бути у невеликій групі, де проявлятимуть максимальну повагу до неї. Варто пам’ятати, що існують певні контури розвитку дитини. Перший контур розвитку дитини називається “фізичний”. Він триває приблизно від народження до 2 років. У цей час всю інформацію про себе дитина отримує через відношення дорослих до її потреб та її тіла. Погляд, яким мама дивиться на малюка у цьому віці, стає потім його самооцінкою. Другий контур розвитку називається “особистісний” і триває від 2 до 4 років. У цей час дитина починає говорити про себе “я” і в її лексиконі з’являється слово “ні” – перше слово, яке допомагає вибудувати свої кордони. Третій контур розвитку називається “міжособистісний контур спілкування” і триває з 4 до 7 років. У цей період у дитини визрівають кордони “я”, – розповідає Тетяна Олексюк.

Щоб зробити розлуку із мамою менш болісною, потрібно залишати частіше малюка на піклування бабусь або няні. Основна мета таких тренувальних розставань – сформувати в дитини впевненість, що мама, навіть якщо йде, обов’язково повертається. За кілька місяців до дитячого саду розповідайте маляті про майбутні зміни. Найголовніше – говорити правду, якою б гіркою вона вам не здавалася. Не обманюйте дитини відмовками, що “ти трохи пограєш, і я прийду”. Краще чесно сказати “я прийду, коли ти пообідаєш” або “я прийду за тобою, коли ти поспиш”. Поясніть дитині, що інші дітки теж нудьгують без своїх мам.

Джерело.


Повернутись вверх