facebook

Наскільки столичні школи захищені від нападів та інших надзвичайних ситуацій: роз’яснення КМДА

Наскільки столичні школи захищені від нападів та інших надзвичайних ситуацій: роз’яснення КМДА

Інформує Всеосвітає.

За словами заступника голови КМДА Валентина Мондриївського, у закладах освіти постійно проводяться профілактичні роботи серед учнів та вчителів.

Нещодавно у російському місті Казань сталася трагедія: 19-річний місцевий житель Ільназ Галявієв увірвався з вогнепальною зброєю у гімназію № 175, де раніше навчався, та застрелив 9 людей. Серед них – дві вчительки та 7 учнів.

У зв’язку з цією подією в Україні порушили питання безпеки у закладах освіти. Так, заступник голови КМДА Валентин Мондриївський під час інтерв’ю на каналі Київ.Newsroom розповів про рівень захищеності у столичних школах.

Він зазначив, що наразі відеоспостереження є одним з інструментів, які дають можливість покращити безпеку у закладах освіти:

Ми працюємо над тим, щоб цей інструмент був і використовувався у кожній школі. Зараз у більшості шкіл такий відеоконтроль вже існує, і він є пріоритетним, навіть закладеним у бюджеті, у програмі «Електронна столиця», де також передбачено забезпечення закладів освіти швидкісним інтернетом.

Мондриївський додав, що крім відеоспостереження працює й екстрений виклик охорони – так звана «тривожна кнопка»:

Наприкінці минулого року ми проводили інвентаризацію – усі школи оснащені такими кнопками, вони у робочому стані. В тих районах, де підвищений рівень злочинності за даними поліції, працює наша муніципальна охорона – вона займається безпосередньою охороною закладів освіти. Зараз ми плануємо встановити автоматизовану систему датчиків руху – це новий проєкт, який також посилить безпеку у школах.

Чтайте також:  Змішалися зуби, пальці та діти. Завдання з математики для 4 класу спантеличило українців

Заступник голови КМДА пояснив, що йдеться насамперед про систему автоматизованої сигналізації для несанкціонованого доступу до шкіл. У такий спосіб заклади освіти можна буде убезпечити навіть у неробочий час – ввечері та вночі.

Є деякі школи, які охороняються муніципальною охороною. Звісно, було б добре, аби така система діяла у кожному закладі освіти. Однак це питання ціни та наявності людського ресурсу. Наразі триває підписання угоди з районними управліннями освіти і нашим комунальним підприємством «Муніципальна охорона». Ми плануємо організувати постійний контроль безпеки – це хороший результативний пілот, і ми будемо його розширювати, – наголосив Мондриївський.

Він додав, що за 2021 рік передбачається реалізація цього проєкту на території всього міста. Також заступник голови КМДА згадав ще один інструмент, яким часто користуються у школах за кордоном – рамки металошукачів:

Для того, щоб ухвалити рішення про встановлення цих рамок, безумовно потрібна рекомендація фахівців з безпеки. Зараз ми обмежили доступ дорослих до шкіл – зокрема це пов’язано з пандемією, однак правила продовжують діяти й після повернення до очного навчання. Я поки що не бачу поки сенсу встановлювати рамки. Якщо ж фахівці будуть бачитимуть у цьому необхідність чи потребу, ми зможемо розглянути такі варіанти.

Чтайте також:  Вчителям підняли зарплати: скільки можна заробити в школі 

Мондриївський акцентував, що у школах постійно проводяться роз’яснювальні профілактичні роботи серед учнів, батьків та вчителів.

Джерело.


Повернутись вверх