facebook

Особливості застосування строкових трудових договорів (контрактів) у сфері освіти: правові коментарі та практичні поради

Питання строкових трудових відносин у сфері освіти є досить новим. Сферу застосування цієї форми договору визначив новий Закон України «Про освіту, який набув чинності 28.09.2017, відповідно до якого засновник закладу освіти або уповноважений ним орган (особа) укладає та розриває строковий трудовий договір (контракт) з керівником закладу освіти, обраним (призначеним) у порядку, встановленому законодавством та установчими документами закладу освіти.

 

 

З 18.03.2020 Законом України «Про повну загальну середню освіту» сферу застосування строкової (контрактної) форми трудового договору поширено і на педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком.

У вебінарі правчиня Інна Маніленко проаналізує законодавство України, що регламентує порядок застосування строкових трудових договорів (контрактів) у сфері освіти та надасть правову підтримку засновникам закладів та установ освіти, а також керівним та педагогічним працівникам ЗЗСО з цих питань.

Переведення педагогічних працівників державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, яким виплачується пенсія за віком, на строкові трудові договори (контракти)

Про що говорить закон:
Строковий трудовий договір (контракт) у сферах освіти застосовується до:

Керівників ЗЗСО, які обираються і призначаються за конкурсом.

Педагогічних працівників, державних і комунальних ЗЗСО, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком.

Чтайте також:  На НМТ-2024 можна зареєструватися через Дію: треба завантажити всього один документ

Трудовий договір може бути:

безстроковим, що укладається на невизначений строк;

на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;

таким, що укладається на час виконання певної роботи.

Як зазначає спікерка, вже минулого року стало зрозуміло, що ми не звільняємо співробітників, а тільки переводимо їх з безстрокових на строкові умови праці.

Як же діяти з педагогічними працівниками, які після 1 липня 2020-го року досягали пенсійного віку та починали отримувати пенсію?

Як діяти керівнику та педагогічному працівнику?

Спочатку варто дочекатися отримання педагогічним працівником, який досяг пенсійного віку, пенсійного посвідчення.

Педагогічний працівник надає керівнику закладу копію пенсійного посвідчення, яка у подальшому зберігається в особовій справі працівника.

Після отримання копії пенсійного посвідчення видається наказ про зміну істотних умов праці конкретного працівника.

Педагогічний працівник, істотні умови праці якого підлягають зміні, попереджається персональним повідомленням про час і характер змін.

Відповідальній особі наказом дається доручення ознайомити відповідного працівника майбутніми змінами істотних умов праці під розписку.

Протягом двох місяців від усіх відповідних працівників доцільно отримати письмову заяву про згоду/відмову продовжувати роботу після зміни істотних умов праці.

До завершення двомісячного терміну відповідальні у наказі особи складають проєкти наказів на переведення чи звільнення працівника та строковий трудовий договір з ним.

Чтайте також:  Діти повертаються в Україну: Винницький спростував міф про "кращу" закордонну освіту і назвав кількість вступників у 2024 році

До завершення двомісячного терміну також забезпечується погодження переведення працівника на строкові трудові відносини з органом профспілки.

Ознайомити працівника з відповідними документами.

В останній день двомісячного терміну відповідно до змінених істотних умов праці необхідно видати наказ з кадрових питань закладу тривалого строку зберігання про звільнення — у разі відмови.

В останній день двомісячного терміну або наступного дня створити наказ про переведення працівника на строковий трудовий договір — у разі згоди. Підписати договір.

Ризики, гарантії, компенсації

До осіб, з якими укладається строковий трудовий договір строком до 12 місяців, не може встановлюватися випробувальний термін при прийнятті на роботу.

Строковий трудовий договір підлягає розірванню дострокового на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених частиною першою статті 38 КЗпП України.

Ст. 184 КзпП України встановлює гарантії вагітним жінкам і жінкам, які мають дітей.

Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше 3 місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Чтайте також:  Потрібен механізм для зарахування стажу вчителям, які наразі працюють за кордоном, - Ірина Верещук

Обрання, призначення на посаду та звільнення з посади керівника ЗЗСО

Інна Маніленко зазначає, що будь-хто, причетний до конкурсного відбору ЗЗСО, складаючи власне положення про нього має керуватись виключно статтею 39 Закону України “Про повну загальну середню освіту”.

Спікерка звертає увагу на те, що рішення про проведення конкурсу приймається засновником державного чи комунального ЗЗСО або уповноваженим ним органом не менше ніж за 2 місяці до завершення строкового договору, а оголошення про проведення конкурсу оприлюднюється на офіційному вебсайті засновника та на офіційному вебсайті закладу освіти.

Як саме укладається строковий трудовий договір?

Складіть строковий трудовий договір письмово у двох примірниках.

Зареєструйте його у відповідному журналі.

Видайте працівнику другий примірник договору.

Складіть наказ про призначення (прийняття) на роботу на умовах договору. Вкажіть договір як підставу для наказу.

Внесіть до трудової книжки запис про призначення (прийняття на роботу).

Джерело.


Повернутись вверх