facebook

Вступ до ВНЗ України для абітурієнтів з Донбасу та Криму: нові правила

Для вступників до навчальних закладів з непідконтрольних територій Донбасу і Криму затвердили нові правила. Істотно відрізнятися від торішніх вони не будуть, але є нюанси.

Про це повідомляє видання Strana.
Для абітурієнтів з непідконтрольних територій Донбасу і Криму є два варіанти вступу до вузів – здати ЗНО або піти за спрощеною процедурою через спеціальні освітні центри. Для тих, хто обирає ЗНО – вступна кампанія розпочинається вже у травні, для тих, хто обирає освітні центри – через місяць.

Які є нюанси
Результати ЗНО дають більше вибору – можна подати заяву в кілька навчальних закладів і на кілька спеціальностей. У 2021 році – до п’яти заявок на бюджет і до 30 на контракт. Однак для складання ЗНО потрібно мати український атестат. Щоб його отримати, випускникам потрібно пройти дистанційне навчання в одній з українських шкіл, які вказані в переліку МОН. А після – приїхати та здати ЗНО.

За спрощеною схемою через освітні центри “Донбас-Україна” і “Крим-Україна” вступати можна і без українського атестата. Випускникам доведеться здати атестацію екстерном (річне оцінювання + Українська мова та історія України – ДПА), а потім подати заяву в обраний вуз і там скласти ще один іспит з профільного предмета.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Однак тут є обмеження – тільки один вуз і тільки одна спеціальність. У 2021 році кількість вузів збільшилася. За спрощеною схемою абітурієнт не потрапляє до обраного університету автоматично, він бере участь у конкурсі серед бажаючих потрапити за квотою (близько 20% від бюджетних місць).

Спрощений варіант підходить для жителів тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та Криму – список населених пунктів є на сайті МОН. Також такий вступ дозволено тим, хто переїхав з ОРДЛО і Криму після 1 січня 2021 року. Однак в абітурієнтів-переселенців немає переваг, вони складають ЗНО на підставі українського документа про середню освіту.

Які потрібні документи
Для того, щоб здати річне оцінювання і ДПА, знадобиться пакет документів:

Заява (для повнолітніх) або заява від одного з батьків. Її потрібно подавати особисто.
Документ, який засвідчує особу (паспорт, свідоцтво про народження).
Довідку внутрішньо переміщеної особи (за наявності)
Заповнену декларацію про здобуття загальної освіти з вклеєним фото
Список документів для абітурієнтів при вступі
Заява

Документ, що підтверджує особу. У ньому має бути відмітка про реєстрацію місця проживання на тимчасово окупованих територіях, що є підставою для вступу за спрощенкою. Якщо такої позначки немає, неповнолітнім можна здати копію документів з відомостями про місце проживання одного з батьків. Повнолітні можуть пред’явити трудову книжку із записами, військовий квиток, документ, що підтверджує право власності на нерухомість, атестати, документи про отримання профтехосвіти

Чтайте також:  Українська вчителька запропонувала скасувати похвальні листи в початковій школі: нагороди треба давати всім

Чотири кольорових фото 3х4

Довідку про успішну здачу річного оцінювання та ДПА

Терміни подачі документів
У 2021 році буде два етапи подачі документів для вступу на бюджет. До 20 липня і списки з’являться вже 20 липня, а зарахування – 23 липня. І до 20 вересня – списки з’являться 22 вересня, а зарахування відбудеться 24 вересня.

Джерело.


Повернутись вверх