facebook

Медичні огляди школярів. Роз’яснення Національної служби здоров’я

Медичні огляди школярів. Роз’яснення Національної служби здоров’я

Вже зовсім скоро батьки першокласників подаватимуть документи до школи. А разом з ними медичні довідки № 086-1/о. У цих довідках міститься висновок про стан здоров’я дитини, діагноз, групу на фізкультурі та рекомендації відповідно до клінічного протоколу медичного догляду за дітьми віком від 3 до 17 років.

Такі довідки видає сімейний лікар або педіатр із яким в дитини укладена декларація. Також цей лікар направляє учня до вузьких спеціалістів, чиї висновки також потрібні для огляду.

Щодо медогляду дітей, які вперше підуть у школу. Перед вступом у перший клас потрібно відвідати таких лікарів та пройти такі аналізи:

  • дитячий хірург;
  • дитячий ортопед-травматолог;
  • дитячий офтальмолог;
  • стоматолог;
  • інші спеціалісти за показаннями;
  • аналіз крові на гемоглобін;
  • інші аналізи за показаннями.

Детальніше про медогляд для учнів 2-11 класів. Діти, які вже навчаються в школі, мають проходити медичний огляд один раз на рік, але не обов’язково робити це перед самим навчальним роком. Можна перенести похід до лікаря на будь-який інший час, щоб не утворювати черг перед першим вересня.

Із 7 до 17 років вузьких спеціалістів та аналізи потрібно проходити лише за необхідністю. Потрібні консультації та аналізи для кожного віку підкаже педіатр чи сімейний лікар, який направляє на огляд.

Чтайте також:  Чи піднімуть зарплати вчителям у 2024 році...

Медичні огляди учнів входять до Програми медичних гарантій і є безоплатними. Для консультації вузьких спеціалістів педіатр чи сімейний лікар створить електронне направлення. З ним потрібно звернутись до будь-якого медичного закладу, який має договір з НСЗУ на надання амбулаторної допомоги.

Нагадуємо, що направлення не потрібне для гінеколога дитячого та підліткового віку, підліткового психіатра, нарколога, дитячого стоматолога та лікаря, в якого під наглядом перебуває дитина з хронічними захворюваннями.

Схему періодичності обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів також можна знайти у наказі Міністерства охорони здоров’я України від 16 серпня 2010 року № 682.

Джерело.


Повернутись вверх