facebook

Профспілка та МОН проти зменшення надбавки педагогам

ЦК Профспілки та Міносвіти звернулися до місцевого самоврядування спільним листом.

 

 


ЦК Профспілки працівників освіти і науки України та Міністерство освіти і науки України закликають голів обласних рад, голів міських, селищних, сільських рад територіальних громад не зменшувати розмір надбавок учителям шкіл.

Про це йдеться у спільному листі ЦК Профспілки та МОН від 6 травня 2021 року № 1/9-236 та 02-5/344 щодо проблем, що виникають у територіальних громадах областей у зв’язку із зменшенням розміру надбавки за престижність праці для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти.

У зверненнях колективів вчителів закладів загальної середньої освіти (що отримують МОН та Профспілка) повідомляється, що на сесіях місцевих рад приймаються рішення про зменшення відсотка надбавки за престижність праці для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти з 30% – 20% до 5% від ставки заробітної плати (посадового окладу), – зазначають у листі.

При цьому зазначено, що у Державному бюджеті на 2021 рік обсяги освітньої субвенції розраховано, виходячи з середнього розміру такої надбавки 25% від ставки заробітної плати вчителя вищої категорії.

Розраховуємо на Ваше сприяння у забезпеченні трудових прав педагогічних працівників з метою збереження для них надбавки за престижність праці в повному обсязі та недопущення порушень норм законодавства про встановлення розміру такої надбавки керівником закладу загальної середньої освіти за погодженням з виборним профспілковим органом, – йдеться у зверненні.

Чтайте також:  Не всі вчителі витримають реформу освіти — що треба буде вивчити освітянам

У листі наголошено, що обсяг залишків освітньої субвенції станом на 1 січня 2021 року складав 5,3 млрд грн, а на 1 лютого збільшився до 7,0 млрд грн, на 1 березня становив 6,2 млрд грн, з них 1,6 млрд грн на рахунках обласних бюджетів, 4,6 млрд грн – на рахунках бюджетів територіальних громад та міста Києва. Станом на 1 квітня залишки освітньої субвенції становили 6 млрд гривень. Пунктом 3.4.6 Галузевої угоди на 2016-2020 роки передбачено використання освітньої субвенції за цільовим призначенням, зокрема для виплати надбавок «за престижність педагогічної праці» в максимальних розмірах, недопущення утворення її залишків.

Джерело.


Повернутись вверх