facebook

Як провести виховну годину до Дня матері тепло та цікаво

Як провести виховну годину до Дня матері тепло та цікаво

Матеріали для святкування Дня матері у школі.
«Тим, ким я є, або сподівався коли-небудь бути, я завдячую своєму ангелу – матері», – ділиться Авраам Лінкольн. У другу неділю травня відзначається одне з найсвітліших весняних свят, яке не має політичних, расових і географічних кордонів.

Безумовною любов’ю та власним прикладом кожна мама допомагає сформувати правильні моральні орієнтири, дбати про найцінніше та зберігати чуйне серце попри всі випробування. Зв’язок між матір’ю та дитиною непорушний і непохитний, як і сила любові, що їх об’єднує.

Тож як провести виховну годину зворушливо та змістовно? Так, щоби дітям було не лише захопливо, але й інформативно. Маємо кілька порад!

Історія свята
День матері святкують уже не одне тисячоліття. Його відзначають у багатьох країнах світу. Але ж так цікаво дізнатися, хто був у витоків цього зворушливого свята, як формувалися та змінювалися традиції. Перш ніж переходити до виховання та розваг, запропонуйте учням цікавий екскурс в історію.

Перші згадки про День матері з’явилися в культурі давніх греків. Вони вшановували богиню Рею, матір усіх богів. А кельти шанували богиню Бріджит – войовничу жінку, яка одночасно була тендітною та неймовірно сильною. Стародавній Рим відзначав день богині-матері Кібели. Святкування тривало три дні у березні.

У вікторіанські часи діти з бідних родин часто працювали далеко від дому. Утім, один раз на рік – на День матері – їх відпускали додому. У цей день вони намагалися привезти матусям невеличкі дарунки: солодощі чи букети квітів. Ця традиція у Великобританії існує і до сьогодні. У цей день британські діти дарують мамам і бабусям тортик, прикрашений 12 кульками марципанів.

Звичний для нас Дня матері прийшов із США. Вперше його відзначили в 1907 році за ініціативою Анни Джарвіс. Вона заснувала це свято на честь своєї мами. А з 1914 року цей день став державним святом Америки.

А як щодо історії нашої країни? В Україні День матері святкують із 1999 року. З того часу, як Президент підписав відповідний Указ. Насправді ж українці відзначали цей день і раніше. Українська діаспора започаткувала святкування у Канаді ще у 20-му столітті (у 1928 році). Наступного року така ініціатива привітання мам дійшла до західної України. У Львові почали організовувати концерти для матерів, згодом ця традиція поширилася територією всієї країни.

Святкування в різних країнах світу: поробки та театралізація у школі
Сьогодні День матері відзначають більш ніж у 50 країнах. Більшість із них, як і Україна, святкують у другу неділю травня. Однак Норвегія святкує День матері в лютому, Вірменія – у квітні, Білорусь, Аргентина та Індія – у жовтні, Іспанія та Португалія – у грудні.

Кожна країна відзначає його по-різному. Запропонуйте учням об’єднатися у групи та продемонструвати традиції цього свята в різних країнах. Деякі традиції можна перетворити на театральні постановки. Окрім того, можна зробити поробки – квіти, які є символом та традиційним подарунком до Дня матері у багатьох народів.

Чтайте також:  Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі

Австралія

Історія запровадження святкування цього дня в Австралії досить цікава. Її можна театралізувати, зняти короткий фільм або скласти цікаві історії.

Одна добра пані на ім’я Джанет Гайден відвідала державний будинок для жінок. Їх там було чимало, але всі вони були самотні та забуті. Джанет вирішила підтримати та підбадьорити жінок, тож розпочала масштабну акцію. Вона збирала пожертви від місцевих підприємців, чиновників і навіть школярів, аби зробити цим жінкам подарунки. Таку чудову ідею підтримали небайдужі люди, тому наступного року все повторилося.

Сьогодні цей день не є офіційним або державним святом в Австралії. Однак кожна матуся отримує хризантеми. Цьому негласному правилу австралійці слідують ще з 1924 року.

Японія

Вперше японці відсвяткували День матері 6 березня 1931 року, у день народження імператриці Коджюн. Свято набуло особливої популярності після Другої світової війни. Тоді місцеві жителі перейняли американську традицію, тож і сьогодні святкують День матері у другу неділю травня. Японська малеча дарує мамам гвоздики. Це свято нагадує усьому народу, що джерелом життя у традиційній сім’ї залишається жінка.

Туреччина

Зважаючи на цифри та деякі факти, це свято просто обожнюють жителі турецького міста Афйон-Башмакчі. Звідки такі висновки? Мешканці святкують День матері 52 рази на рік – щоп’ятниці! Така традиція виникла не випадково. Раніше заміжні дівчата, що вже пішли з батьківської хати, щоп’ятниці відвідували своїх матерів. Звичай зберігся й до сьогодні. Всі заклади у цей день закриті, окрім магазинів, які радо вітають жінок.

Материнські обличчя в історії
За кожною видатною постаттю стоїть мама – жінка, яка не лише дала життя, але й подбала про плідний ґрунт для розвитку талантів своєї дитини. Вчасно вберегла від фізичної чи психологічної небезпеки, вчасно мотивувала чи знаходила інші важелі впливу, вчасно підтримала та запевнила в унікальності. А головне, завжди вірила в успіх, силу та щастя доньки чи сина.

Часто мами залишаються «поза кадром». Здавалося б, їм зовсім не потрібна частинка слави дітей. Однак ми маємо пам’ятати, що успіх бере коріння з родини, тому роль матері у становленні геніїв неоціненна!

Запропонуйте учням знайти інформацію та цікаві факти з життя мам відомих людей. Поділіться декількома зворушливими історіями та покажіть світлини матусь геніїв свого часу.

Ненсі Елліот

Якось один хлопчина повернувся додому зі школи та передав матері листа. Жінка раптом почала плакати, а потім заспокоїлася та зачитала синові листа від учителя:

«Ваш син – геній. Ця школа занадто мала і тут немає вчителів, здатних його чомусь навчити. Будь ласка, вчіть його самі».

Чтайте також:  У школах України з'явиться новий предмет: яку дисципліну вивчатимуть уже з 2025 року

Багато років після смерті матері той чоловік переглядав старі сімейні архіви та побачив папірець з листа. Він відкрив його та прочитав:

«Ваш син – розумово відсталий. Ми не можемо більше вчити його у школі разом з усіма. Тому рекомендуємо вам вчити його самостійно вдома».

Хлопчика звали Томас Едісон. На той час він уже став одним із найвидатніших винахідників століття. Едісон плакав кілька годин поспіль. Потім він записав у свій щоденник:

«Томас Алва Едісон був розумово відсталою дитиною. Завдяки своїй героїчній матері він став одним з найбільших геніїв свого століття».

Пауліна Ейнштейн

За версіями багатьох джерел автор теорії відносності не відрізнявся особливою обдарованістю в дитинстві. Він пізно навчився говорити, погано засвоював деякі шкільні предмети.

Однак мама Альберта Ейнштейна запевняла сина в його незвичайній обдарованості. Жінка навіть змусила майбутнього фізика навчитися грати на скрипці.

І хоча Альберт не став великим музикантом, скрипка допомагала йому знаходити відповіді на складні запитання. Він награвав мелодії Моцарта, коли роздуми заходили в глухий кут, і це допомагало знайти правильне рішення! Тож завдяки маминій наполегливості та турботі ми захоплюємося творчим і науковим внеском Альберта Ейнштейна.

Лія Адлер

Лія Адлер народилася в сім’ї єврейських емігрантів, які приїхали до США з України. І саме їй судилося стати матусею одного з найвидатніших режисерів сучасності – Стівена Спілберга. Заради виховання чотирьох дітей вона залишила кар’єру

В одному з інтерв’ю жінка зізналася, що вона не одразу розгледіла яскравий талант у свого сина. Коли у Стівена з’явилася портативна кінокамера, хлопчик не на жарт захопився фільмуванням. Мама, як і вся родина, активно плекала режисерський талант Стівена. Вона слухняно грала ролі в його перших короткометражках, а коли Спілберг знімав свій перший повнометражний фільм, Лія безкоштовно годувала всю знімальну групу.

Свої цінності та методику виховання жінка пояснювала так:

«Мені завжди здавалося, що, якщо дитина щось хоче, то вона повинна це мати. Зараз Стівен балує мене, як і я балувала його. Йдеться не лише про подарунки. Він часто телефонує з проханнями, наприклад: «Мама, приїжджай, нам потрібна твоя порада щодо музики». Звичайно, я розумію, що все це неправда, але я люблю такі розмови. Мені подобається, що Стівен цінує думку своєї сім’ї».

Кросворд для молодших школярів
Діти обожнюють кросворди! Втім, це не лише захоплива гра, а й корисний навчальний інструмент. Поєднайте тренування пам’яті та збільшення словникового запасу зі святкуванням Дня Матері, запропонуйте школярам тематичний кросворд! Після розв’язання цієї головоломки учні відкриють секретне речення, що ховається в рожевому рядку за вертикаллю.

Ви можете завантажити кросворд для друку або ж скласти інтерактивний аналог для виховної години онлайн.

1. Хоче вибратись з пелюшок,
Будить всю сім’ю зрання.
Хто дзвінкий і енергійний?
Рожевощоке (немовля).

2. З какао цукерка ця і з молока,
Буває солодка, буває гірка,
Буває начинка: родзинки, горіх,
Поділимо плитку велику на всіх!
Якщо запитаємо, навіть в малят,
Усі нам підкажуть, що це (шоколад).

Чтайте також:  У школах України з'явиться новий предмет: яку дисципліну вивчатимуть уже з 2025 року

3. Що за квіточка пахуча,
Дуже гарна та колюча,
Зірвати себе не дозволяє,
Колючками всіх лякає? (Троянда)

4. Вони підходять усім за розміром і ніхто не проти, якщо їх повернуть. (Обійми)
5. Під ялиночкою клунок
Новорічний (Подарунок).

6. До дітей на кожне свято
Просять в гості завітати,
Бо солодкий і смачний.
Здогадались, хто такий? (Торт)

7. Доторкнися до долоні
І відправ теплий дарунок.
Навіть вітер не впіймає
Повітряний (поцілунок).

8. Хто невпинно кров качає,
Всюди кисень постачає?
Б’ється в тебе за реберцем
Працьовите, щире (серце)

9. Ще голубонька рідненька –
Добра, мила і старенька.
Рідко плачу та журюся,
Балує мене (бабуся).

Секретне речення: Моя матуся!

Про бабусь
Цього чудового дня хочеться приділити увагу не лише мамам, а й бабусям – мамам наших батьків. Адже саме вони виховали люблячих матусь, бавлять онуків й оберігають увесь рід. До вашої уваги добірка розробок із Бібліотеки «На Урок», яка стане у пригоді під час підготовки до святкування:

Назва: Виховна година «Свято бабусь та мам»
Авторка: Антимонюк Наталія Вікторівна
Про матеріал: Святкування допоможе виховувати любов і повагу до старших членів родини – бабусь. Вчимося поважати їхній життєвий досвід, відроджуємо звичаї і обряди нашого народу, примножуємо його традиції.

Назва: Родинне свято «А моя бабуся най- най- найкраща»
Авторка: 
Злидень Ольга Петрівна
Про матеріал: Розробка заходу для 5-7 класів. Пропоноване свято допоможе виховати повагу до старшого покоління, сприятиме налагодженню теплих зв’язків між онуками/онучками та бабусями, розвиватиме естетичний смак. Попередньо необхідно підготувати запрошення та медалі – сувеніри для бабусь, оформити клас згідно з тематикою свята.

Назва: Виховний захід для учнів 2 класу на тему «Бабусю дорогенька»
Авторка: Каричорт Лідія Юліанівна
Про матеріал: Цікаве свято, яке допоможе навчити дітей поважати життєвий досвід старших членів родини, допомагати їм і дослухатися до слушних порад.

Назва: Презентація «Бабуся»
Авторка: 
Шклярська Наталія Дмитрівна
Про матеріал: Презентацію «Бабуся» можна використовувати на позакласних заходах у початковій школі.

Назва: Урок «Моя бабуся – супергероїня» (за М. фон Лон)
Авторка: 
Колошкіна Ольга Сергіївна
Про матеріал: Розробка уроку за підручником І. Большакової, М. Пристінської. Нестандартний вид уроку з біблійною інтеграцією.

День матері – неймовірно тепле свято. Воно однаково цінне для кожної дитини та для цілого світу. Адже мама – це приклад безумовної любові, безмежного піклування та вічних цінностей. Цінуймо своїх мам і надихаймо на це учнів. Матусі люблять нас такими, якими ми є, і вірять в нас попри все!

Джерело.


Повернутись вверх