facebook

Українська в школах викладається неякісно: мовний омбудсмен розповів про першочергові завдання

Уповноважений з захисту української мови Тарас Кремінь розповів про свої першочергові завдання.

Кілька місяців Україна була без мовного омбудсмена. І лише  8 липня, Уряд призначив на цю посаду українського політика, науковця та громадського діяча, Тараса Креміня. Він є професором Миколаївського національного аграрного університету та Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

До нього цю посаду обіймала Тетяна Монахова. Вона звільнилася через те, що їй не платили зарплату.

В перший день свого призначення Тарас Кремінь зазначив, що вже отримав чимало завдань. Про це він повідомив в ефірі телеканалу «Україна 24». Насамперед мовний омбудсмен відмітив, що проблеми з мовним законодавством є, і їх необхідно вирішувати.

Потрібно, щоб Кабмін якомога швидше затвердив державну програму розвитку і підтримки державної мови, як це передбачається законом. Це мало статися ще півроку тому. Водночас потрібно започаткувати моніторинг щодо дотримання мовного законодавства, – розповів омбудсмен.

Він розповів, що було багато питань з приводу рекомендацій «Венеціанської комісії» з приводу тих законодавчих ініціатив, які обговорюються в різних профільних комітетах у частині мови навчання, отримання освіти для тих, хто вступає до вищих навчальних закладів з окупованих територій.

 Ці параметри будуть максимально вирівнюватися тільки тоді, коли буде максимально професійно підвищуватися як статус державної мови, так і звичайний рівень володіння нею, – додав він.

Держслужбовець відмітив, що окрім цього в Україні залишається актуальною проблема якості викладання української мови, і це не голослівні зауваження. Адже результати проведення ЗНО протягом останніх років стали цьому яскравим підтвердженням.

Багато скарг було на викладання мови на Закарпатті, на Миколаївщині. Ці речі будуть обговорюватися з профільними комітетами. Я буду готовий допомогти своїм колегам у Верховній Раді, як і нашій молоді, щоб бути конкурентними в Україні, – зауважив Кремінь.

Чтайте також:  "Спочатку дітей вчать за планшетами, а потім дивуються, що вони не можуть переказати кілька абзаців": психолог пояснив шкоду ґаджетів...

Джерело.


Повернутись вверх