facebook

Скасування ЗНО для заочників – це додатковий шанс на вищу освіту, – очільник МОН

Питання в тому, як отримати першу освіту, якщо школа закінчилася 20 років тому, вважає Шкарлет.


Зовнішнє незалежне оцінювання – єдиний на сьогодні інструмент, який зрівняв у можливостях багату і бідну дитину, сільську і міську. Про це в інтерв’ю порталу LB.ua заявив в.о. Міністра освіти Сергій Шкарлет. Він зазначив, що у планах на найближчі три місяці – завершення ЗНО і вступна кампанія, адже це важливі елементи і для вищої освіти, і для коледжів, ПТУ.

На сьогодні, слава Богу, ЗНО йде в нормальному режимі. Вступна кампанія ще не починалась, але університети, в принципі, готові. Перше, що я зробив на посаді виконуючого обов’язків міністра, – з’їздив в центральний центр ЗНО. Познайомився, переговорив, як проходить подія. Попросив, щоб керівник кожного дня звітував мені про явку: скільки людей прийшло, скільки з температурою не пустили. Тобто, оцінювання ситуації йде в оперативному режимі, – наголосив Шкарлет.

На його думку, доповнення незалежного оцінювання регіональним і галузевим коефіцієнтом допомагає вирівняти вступ. Однак в.о. Міністра має деякі зауваги щодо самого іспиту:

Мені незрозуміло: якщо вага атестату в загальному обсязі вступу лише 10%, то навіщо тоді школа? Коли батьки кажуть, що дитина вчить тільки три предмети, які потрібні для ЗНО, а решту не вчить, бо вони не дають ваги – хіба це правильно?

Чтайте також:  На третьому курсі студент підписує договір: Лісовий розповів, як працюватиме держзамовлення і грантова система в Україні

Також Сергій Шкарлет прокоментував свої міркування стосовно того, що ЗНО для вступу на заочну форму навчання не потрібне.

От уявіть: людина працює, має фахові навички, і їй треба формально підтвердити свої знання, отримати внормовану державою корочку. Ця людина закінчила заклад освіти років 20 тому і хоче навчатись на заочному, за профілем, без відриву від роботи і не на бюджеті. Чому їй не дати шанс? Із забороною у майбутньому переводитися на денну форму навчання або отримувати бюджетне фінансування. І на дипломі ззаду або в додатку написати, що людина закінчила заочну форму навчання. Єдиний аргумент проти: ми видаємо один диплом. Однак це можна виправити. У Радянському союзі завжди показували, що людина закінчила заочну форму, і нічого. Ну, яка різниця? – поділився думкою очільник МОН.

Він додав, що шанси у дорослої людини скласти ЗНО майже мінімальні. Отримати другу вищу освіту – це одне, але в людини іноді немає першої вищої. Питання в тому, як отримати ось цю першу, якщо школа закінчилася 20 років тому.

Думаю, що я б склав ЗНО. Звичайно, не на вищий бал. Я просто з дитиною постійно займаюся: і математикою, і фізикою, і хімією, і контурні карти.

Чтайте також:  Яким буде єдиний вступний іспит

Джерело.


Повернутись вверх