facebook

Розвиток навичок спілкування дошкільників та молодших школярів в умовах сьогодення

Розвиток навичок спілкування дошкільників та молодших школярів в умовах сьогодення

Інформує Всеосвіта.

Вміння правильно виражати свої почуття та зчитувати емоції інших людей створює гарне підґрунтя для ефективної комунікації. Відсутність цих навичок може спричинити скутість, ніяковіння та навіть стати причиною ворожості та страху через нерозуміння іншої людини.

Практична психологиня Тетяна Здравчева розповість, як навчити дітей правильно виражати свої емоції, реагувати на емоції свого співрозмовника та розрізняти емоційний стан за інтонацією голосу, мімікою і жестами.

Усі ми знаємо, що діти в силу свого досвіду не вміють правильно виражати свої емоції, розуміти звернення інших, та це може стати для них бар’єром у спілкуванні. Через це вони іноді уникають комунікації з однолітками та старшими. Комунікативні ігри, які представить спікерка, можуть допомогти дітям розкритись та стати більш спокійними, терпимими до особливостей інших, поставити себе на місце іншої людини та усвідомити, чому вона говорить ті чи інші речі.

Комунікативні ігри

Колективне створення малюнка.
Ця вправа має на меті згуртувати дітей, навчити їх працювати злагоджено. Дітям дають аркуш паперу, на якому вже є певні лінії, півкола, фарби чи олівці, і діти домальовують ті чи інші елементи та створюють малюнок на одну спільну тему (наприклад, “Чарівний ліс”). Психологиня радить ділити клас на кілька груп для зручності.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Мета педагога тут — перетворити це малювання в комунікативну гру. Тобто, ви спостерігаєте за дітьми та робите певну корекцію, якщо виникають якісь конфлікти. Після того, як були створені ці малюнки, ми обов’язково коментуємо їх разом з кожною групою дітей.

Розслаблення.
У процесі розвитку комунікативних навичок для дітей дуже важливим є вміння розслаблюватись. Якщо ви бачите, що діти прийшли на заняття збудженими і їх досить важко зібрати, то можна на 2-3 хвилини увімкнути їм спокійну музику (наприклад, звуки природи), попросити налаштувати своє дихання та розслабитись.

Знайомство з елементами виразних рухів, які ми використовуємо під час комунікації.
Ця вправа полягає в тому, що ми знайомимо дітей з термінами емоцій, адже їм буває досить важко їх охарактеризувати. Для цього ми показуємо дітям картинки з певними емоціями та просимо їх описати. Можна також запропонувати згадати ситуації, в яких вони відчували ці емоції.

Особливості вітання.
Можна запропонувати дітям створити панно, щоб, заходячи до класу на початку дня, вони чіпляли на хмаринку смайлики, що виражають їх емоції. Педагог на уроці може звернути на це увагу та прокоментувати, не визначаючи яка саме дитина поставила такий смайлик.

Також спікерка пропонує придумати з дітьми певні жести, які ви будете використувати при вітанні або ж для вираження певних емоцій. Наприклад, педагог може вітатись з дітьми хлопком.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Гра “Впізнай мене”.
Ця гра гарно впливає на згуртування колективу, вміння більш тісно контактувати з іншими людьми. Для неї нам потрібна буде напівпрозора тканина, якою ми накриваємо дитину, ставимо спиною до інших, та діти мають вгадати хто захований під нею. Звичайно, це буде легко зробити, але саме через це гра буде веселою та захоплюючою для дітей. Також можна урізноманітнити гру, попросивши їх вгадати товариша за якоюсь ознакою. Наприклад, згадайте, якого кольору в нього сьогодні футболка, наплічник, попросіть розказати про особливості характеру, а потім спитайте у цієї дитини, чи все було названо вірно та знімайте тканину.

Мотузки.
Кожна дитина вибирає собі товариша, стає в пару, а ми беремо руки дітей та легко обмотуємо їх. Варто робити це дуже обережно, адже мотузка лише символічно показує, що діти між собою з’єднані. Потім ми просимо їх робити певні дії: наприклад, підняти руки, застібнути блискавку на куртці і так далі. Це вчить дітей взаємодіяти між собою та допомагати один одному.

Джерело.


Повернутись вверх