facebook

Випускний 2021: віртуальне прощання зі школою чи новий формат проведення свята?

Понад 350 тисяч учнів закінчують школи у 2021 році. Усіх бентежить думка: як пройде омріяний випускний?

 

Епідемія в розпалі, заклади освіти зачинені вже кілька тижнів. Втім, у тих, хто цьогоріч закінчує школи та виші – багато можливостей і варіантів, як спланувати власний випускний вечір.

Екскурсію та цікавий історичний квест для випускників підготували батьки школярів столичної гімназії «Ерудит». Святкування буде, дітей привітають, замовлять фуршет – однак все це відбуватиметься на відкритому повітрі, ніхто навіть не заходитиме до приміщення.

Наші діти працювали роками, щоб здобути знання та закінчити школу, вони гідні того, щоб весело відзначити випуск, – розповіла Наталя Олександрівна, мама випускника.

Попри локдаун та карантинні заходи, і вчителі, і батьки прагнуть зробити все, аби 11-класники запам’ятали випускний. А ось його офіційна частина, ймовірно, відбудеться онлайн.

З таким варіантом випускного погоджуються як педагоги, так і медики. Епідемія коронавірусу в розпалі, тож потрібно забути про традиційні актові зали, закриті ресторани, а провести свято на відкритому повітрі. Варто обмежити присутність на випускному вчителів або родичів школярів, яким виповнилося 60 років, радять лікарі. З іншого боку, багато хто з дітей та дорослих вже перехворів або вакцинувався, тож певний рівень захисту від коронавірусу у них є.

Чтайте також:  У МОН розробили вимоги до випускників педагогічних вишів

Ступінь ризику визначається виключно тим, чи є поруч з випускником люди із зони ризику. Якщо твої бабуся і дідусь поїхали на дачу і після випускного ти два тижні не будеш з ними спілкуватися, чудово – йди на випускний, – пояснив український педіатр Євген Комаровський.

У своєму YouTube-блозі він розповів, наскільки доцільно організовувати випускні вечори в умовах пандемії. Свято проводити можна, однак потрібно дочекатися закінчення локдауну й виходу з «червоної зони». А от випускнику варто пропустити свято, якщо він має хронічні захворювання: діабет, астму тощо. Проте остаточне рішення залишається за батьками.

Найімовірніше, традиційних лінійок у розпал епідемії не буде. Тож «Всеосвіта» підготувала кілька альтернативних варіантів проведення випускного:

ВІРТУАЛЬНЕ ПРОЩАННЯ ЗІ ШКОЛОЮ ТА ТВОРЧИЙ ОНЛАЙН-ВИПУСКНИЙ. Цей варіант – для креативних особистостей. Випускники можуть продемонструвати свої таланти в будь-якому з видів мистецтва чи спорту, записати й змонтувати короткі відео. Потім ролики можна подивитися разом в онлайн-форматі або зібравшись невеликими групами.

ЕСТАФЕТА ПОДЯКИ ШКОЛІ.Учні можуть написати вірш чи пісню, або просто лист, присвячені навчанню у рідних стінах. У подарунок від закладу освіти випускники отримають однакові футболки та головні убори (до прикладу).

«КАПСУЛА ЧАСУ» З ПОСЛАННЯМИ СОБІ ТА НАЩАДКАМ У МАЙБУТНЬОМУ. Її можна надійно сховати у дворі школи й через років 30-40 відкрити на зустрічі випускників, або передати внукам.

Чтайте також:  «ЯКИЙ ГРЬОБАНИЙ СОРОМ, шановні вчителі!», — Катерина Гольцберг

ТУРИСТИЧНИЙ ПОХІД ЗАМІСТЬ ВИПУСКНОГО – звичайно, з дотриманням правил соціального дистанціювання. Замість розкішного ресторану випускники поїдуть на природу, де біля багаття згадуватимуть свої шкільні роки.

БЛАГОДІЙНІСТЬ – ЗАМІСТЬ ГУЧНОГО СВЯТКУВАННЯ. Так минулого року вчинили учні Генічеської загальноосвітньої школи №4. Одинадцятикласники вирішили відмовитися від дорогих суконь і костюмів на випускному вечорі, а заощаджені кошти віддали на допомогу дитячому відділенню місцевої лікарні, купили бактерицидні опромінювачі.

Насправді варіантів дуже багато. Можливо, українцям варто скористатися досвідом американців. Епідемія в розпалі, правил у США дотримуються неухильно, тож школи відмовилися від проведення традиційних помпезних випускних балів. Церемонії пройдуть онлайн або у школах, але з жорсткими правилами соціального дистанціювання.

Напередодні свята батьки випускників перед власними будинками виставляють спеціальні таблички, прикрашають двері символікою школи, а місцеві пекарні роздають випускникам безкоштовні пончики, – розповіла Олександра Тимофеєва – українка, яка кілька років мешкає в США.

А в деяких школах і класах влаштують автопробіги. Самі випускники, їхні батьки та сусіди колоною їдуть містом, щоб відзначити закінчення школи й привітати молодь. Ніхто не нарікає – адже США лише починає виходити з кризи, яку спричинив коронавірус.

До нових умов доводиться адаптуватися і педагогам, і учням і їхнім батькам, проте випускний буває лише раз у житті. Тож варто докласти зусиль, аби зробити свято незабутнім.

Чтайте також:  Як прізвище впливає на оцінки в школі: несподівані результати дослідження

Джерело.


Повернутись вверх