facebook

Як примирити дітей з носінням масок та водночас не засмічувати довкілля використаними засобами індивідуального захисту?

Як примирити дітей з носінням масок та водночас не засмічувати довкілля використаними засобами індивідуального захисту?

Освітянам необхідно докласти всіх зусиль для того, щоб використання масок не заважало процесу навчання.

Інформує Всеосвіта.

Від початку пандемії маски стали обов’язковим аксесуаром українських школярів. І хоча у класах можна перебувати без засобів індивідуального захисту, заходити й виходити зі школи потрібно у масках. Учні часто недбало ставляться до них, в принципі, як і дорослі. У результаті використані одноразові маски можна побачити на тротуарах, газонах й навіть на природі, у місцях відпочинку. Це вже поступово забруднює довкілля, стверджують екологи.

За останній рік обсяги виробництва одноразових масок зросли у тисячі разів, тривалість використання цих засобів захисту в середньому кілька годин, після чого їх потрібно викинути. І ось тут виникає проблема: правильно утилізувати маски в Україні поки що неможливо.

Річ у тім, що одноразові маски містять у своєму складі пластик. Найчастіше це поліпропілен. Він розкладається приблизно 450 років і неабияк забруднює довкілля. Інша проблема полягає в тому, що в нашій країні досі не розвинена культура сортування й переробки сміття. Тож пандемія COVID-19 обернеться для України ще й горами використаних одноразових масок, які століттями лежатимуть на смітниках.

Чтайте також:  Викладач ніколи не виграє конкуренцію у смартфона на уроці

Однак, без масок не обійтися, це ледь не єдиний дієвий метод захисту від коронавірусу, зокрема й у школах. Попри небезпеку, українські батьки й навіть учителі інколи виступають проти використання масок у закладах освіти. Частково з ними погоджується український психолог Ігор Гусєв:

Діти важко переживають коронавірус, навіть якщо не хворіють самі. Якщо у школі потрібно носити маску, учень починає хвилюватися. Школярам здається, що вони знаходяться в лікарні, і в них виникає паніка. Тому дітям треба якомога більше перебувати на свіжому повітрі. А самі маски необхідно виготовляти різноколірними та яскравими.

Але чи існує альтернатива цим одноразовим засобам індивідуального захисту? Так, існує. Це багаторазові тканинні маски, які після використання можна прати й знову спокійно носити.

Чи зможуть діти виготовити маски власноруч? Нічого складного в цьому немає, доводить 11-річна Аліса Пономаренко з Балаклії. Дівчинка шиє та роздає маски вже понад рік. За день юна майстриня може пошити близько 70-ти виробів усіх кольорів та фасонів.

Тканина для маски має бути цупкою. Кращі матеріали для маски – бавовняна тканина, або шовк. Але згодиться все, що ви знайдете на полиці. Тканину потрібно скласти в кілька шарів, щонайменше в 3, і прошити на машинці з усіх боків. Далі потрібно виготовити зав’язки. І ось маска готова, – ділиться Аліса.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Тож головні правила пошиття від школярки: що більше шарів матеріалу, то краще; маска повинна щільно сидіти на обличчі та дозволяти вільно дихати. Для масок дівчинка обирає яскраві тканини, деколи з казковими героями. Звісно, поміж шиттям Аліса встигає займатися у школі, зараз вона навчається в 6-му класі.

Є ще багато способів зробити маску з тканини. У соцмережах доступні інструкції на будь-який смак: від дизайнерських масок до масок зі старих речей. Ймовірно, дитині знадобиться 3-4 маски, адже їх потрібно регулярно прати. Тканинні багаторазові маски можна використовувати повторно тільки після обробки. Маску легко випрати у машинці чи вручну простим господарським милом – де дієвий метод дезінфекції.

Батьки та вчителі можуть вплинути на дітей, навчити їх правильному поводженню з відходами в умовах пандемії. Освітянам необхідно докласти всіх зусиль для того, щоб використання масок не заважало процесу навчання.

Якщо у вашій школі рекомендують носити маски, переконайтеся, що ваші учні ознайомлені з правилами їх використання і безпечної утилізації. Чи встановлені окремі сміттєві баки для використаних засобів індивідуального захисту? Головне, щоб заражені маски не залишалися в класах або на стадіоні!

Втім, маски – далеко не єдиний засіб захисту від цієї небезпечної недуги. Як ще можна вберегтися від коронавірусу? Ось декілька порад для вчителів від ЮНІСЕФ:

  • дотримуйтеся відстані не менше 1 метра між усіма учнями та вчителями;
  • якомога частіше провітрюйте класні кімнати;
  • за можливості проводьте уроки на відкритому повітрі;
  • уроки фізкультури також проводьте лише на вулиці, якщо дозволяє погода;
  • учням не рекомендовано збиратися великими групами після закінчення занять.
Чтайте також:  Підручники ніхто не здає: коли в Україні у 2024 році починаються та закачуються літні канікули

Якщо серед ваших учнів є діти з інвалідністю, наприклад, з порушенням слуху, врахуйте, як соціальна дистанція та носіння масок може вплинути на їхню успішність. Альтернатива для таких діток – лицьові щитки, які дозволять читати по губах.

Наше головне завдання – захистити себе та інших і спробувати зменшити використання пластику. Вплив масок на довкілля нам тільки належить правильно оцінити. Однак зробити це коректно можна буде тільки тоді, коли пандемія закінчиться.

Джерело.


Повернутись вверх