facebook

Скандал на Закарпатті: дитину не взяли в дитсадок, бо батьки не знають угорську

Скандал на Закарпатті: дитину не взяли в дитсадок, бо батьки не знають угорську

На Закарпатті спалахнув мовний скандал: батько дошкільняти заявив, що його дитину не хочуть брати у дитячий садок. Причина – він та його дружина не знають угорську мову.

Джерело:

фейсбук Сергія Волошина
Інцидент трапився у місті Виноградів. Про нього у мережі розповів Сергій Волошин. За словами чоловіка, його дитину не захотіли прийняти у дитячий садок імені Святого Йосипа, який розташований на вулиці Тюльпанів у Виноградові.

Як батько подав документи у місцевий садок
Сім’я дитини проживає поблизу, тому й зупинила вибір на цьому закладі.

Ми написали заяву, надали усі документи, поспілкувались із завідувачкою садочку. І вона мені пояснила, що нібито треба писати дві заяви. Одну – в дитячий садок, іншу – в церкву – розповів Сергій Волошин.

У церкву, за його словами, скерували для погодження, бо “є така норма, що хтось із дитиною має спілкуватися вдома угорською”.

“Оскільки у нас є родичі, які володіють цією мовою, ми не звернули на це увагу. Я пішов у церкву, написав заяву й у мене її прийняли”, – додав житель Виноградова.

Дитину не взяли через незнання батьками мови
Чоловік пояснив, що йому відповідь про прийняття дитини в дитсадок мали надати у березні. Однак тоді був карантин. Тому нещодавно батько сам навідався у заклад. Там йому нібито повідомили, що дитину на навчання не візьмуть, бо батьки не володіють угорською мовою.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Завідувачка мені сказала, що якщо батько або мати не володіють угорською, то дитина, якщо прийматись і буде, то за умови того, що будуть вільні місця у групі,– зазначив батько дитини.

Сергій Волошин наголосив, що ці слова його обурили. Він припустив, що у спорудженні садка допомагала Угорщина. Однак заклад підпорядковується Виноградівській міській раді. Чоловік додав, що не був проти того, щоб його дитина вивчала угорську мову.

“Я пішов у церкву і намагався пояснити, що такого не може бути. Бо виходить так, що у Виноградові нацменшина – це вже українці. Бо дитину не взяли у садок через те, що я і моя дружина не володіють угорською мовою”, – продовжив Волошин.

Однак у церкві “просто розвели руками”.

Як відреагували у мережі
“Нам теж дитину не взяли. Хоч і батьки володіють угорською і навіть бабці та дідусі”, – заявив Ференц П.
“Знайома ситуація, це – якийсь цирк”, – зазначила Олеся Р.
“Я у шоці в Україні вимагають угорську мову, а української не треба…от дожилися”, – написала Любов К.
“Саме цей садок створений для збереження національної культури та віросповідання етнічних угорців, і нема нічого дивного, що потрібне знання мови”, – прокоментувала Габріела Ш.
Позиція дитячого садка
На жаль, дитсадок наразі ніяк не прокоментував ситуацію. У мережі про заклад є лише інформація, що це – дошкільний навчальний заклад імені Святого Йосипа з угорською мовою навчання.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Сергій Волошин про причини неприйняття його дитини у дитсадок: відео

Джерело.


Повернутись вверх