facebook

Здоровий спосіб життя: що повинні знати учні молодших класів

Здоровий спосіб життя: що повинні знати учні молодших класів

Виховання у дітей дбайливого ставлення до власного здоров’я – одне з ключових завдань Нової української школи. Спеціально для проєкту “Навчаємось разом: дружня школа” досвідом формування культури здорового способу життя серед молодших школярів ділиться вчитель фізкультури, тренер українського рукопашу «Гопак», інструктор станції юних туристів Олексій Смаль.

Здоров’я і «шкільний фактор»

Не секрет, що зберігати здоров’я змалку легше, ніж відновлювати його у старшому віці. Водночас, маємо невтішну статистику – загальний рівень здоров’я українських дітей дуже низький. За даними Інституту педіатрії, акушерства та гінекології, в Україні лише 12,6% дошкільнят можна вважати абсолютно здоровими.

«Слабке дитяче здоров’я – наслідок впливу багатьох факторів: спадкові хвороби, несприятливі екологічні умови, загазоване повітря, низька якість води, відсутність елементарних знань з тілесного загартування та особистої гігієни тощо. Але 50% фізичного ресурсу організму залежить від способу життя, і його можна й потрібно контролювати», – зазначає Олексій Смаль.

Малюки від природи активні й непосидючі, головне скеровувати їхню енергію в потрібному напрямку. В школі ж діти чимало часу проводять за партами й, фактично, стають заручниками малорухливого способу життя.

«Уявімо типовий день учня 1- 4 класу. Дитина перебуває у школі з 8.00 до 17.00. Час і сили на вечірню прогулянку є не завжди, тож дитина «відпочиває» вдома за монітором комп’ютера. Недостатня рухова активність, інформаційна перевантаженість, стреси – як результат, у здорової дитини поступово з’являються проблеми з травленням, опорно-руховою та нервовою системою. Нині виконувати стандартні фізичні нормативи без ризику для здоров’я здатні лише 30% школярів. Чи можна цього уникнути? Так. Але це командна робота батьків та вчителів», – наголошує тренер.

Фундамент здоров’я дитини

Здоров’я учнів 1-4 класів залежить від дотримання режиму дня, повноцінного сну, достатньої рухової активності, збалансованого харчування, уваги до психологічного здоров’я, особистої гігієни, відсутності шкідливих звичок. Завдання дорослих – донести до них цю інформацію у зрозумілій формі й допомагати застосовувати її практично.

За словами вчителя, програма НУШ додала руху в життя школярів. Окрім трьох уроків фізкультури впродовж дня, обов’язково передбачені фізкультхвилинки та різноманітні активно-рухові заняття. За потреби, вчитель може додати пальчикову гімнастику, дихальні вправи, ігри, самомасаж, організувати рухливі перерви в коридорі чи на вулиці. Чудово, якщо додатково школяр відвідує спортивні секції, а в його щоденному графіку передбачена хоча б година для ігор на свіжому повітрі.

Заняттями для зміцнення здоров’я можна зацікавити навіть тих дітей, які на перший погляд, здаються пасивними і байдужими, переконаний Олексій Смаль.

«Часто можна почути, що учні не люблять фізкультуру. Вже давно помітив, що більшості сучасних дітей не цікаві уроки «радянського типу», а от заняття, в основі яких новітні фітнес-програми та їх похідні, школярі люблять і охоче відвідують. Фітнес в комплексі з програмами здорового харчування – саме те, що допомагає зацікавити спортом. Переконаний, уроки фізкультури повинні мати не так силовий, як розвантажувальний характер. Це не важко реалізувати, адже програму кожен складає сам, маючи право на варіативну складову. Але все залежить від конкретного викладача, його енергії, адаптивності та креативності».

Важливо
Формуючи денний графік учнів молодших класів, варто врахувати такі норми:

підйом не пізніше 7.00, відбій о 21.00;
ранкова гігієнічна гімнастика;
прогулянки на свіжому повітрі не менше 2 годин щодня;
час для сну – не менше 10 годин;
загальна рухова активність молодших школярів – не менше 4,5 годин на день;
інтенсивна рухова активність (біг, рухливі ігри, заняття в спортивних секціях) 50-60 хвилин щоденно;
час для виконання домашніх завдань – 1 година;
екранний час – не більше 2 години на день;
контроль правильного положення тіла під час сидіння за партою. Дитина швидко росте, тож важливо, щоб стіл та стілець відповідали її зросту.
Якщо з фізкультурою у школі «все складно», варто підшукати спортивний гурток, що відповідає характеру, інтересам і темпераменту дитини. Крім того, батькам варто пам’ятати: діти несвідомо копіюють їхню поведінку. Якщо тато й мама займаються спортом, правильно харчуються, а найкращим дозвіллям вважають велосипедну прогулянку чи піший похід, то й діти будуть схожими на них.

Джерело.


Повернутись вверх