facebook

Як створити комфортне інклюзивне середовище в дитсадочку: рекомендації МОН

Рекомендації щодо створення інклюзивного освітнього середовища, зокрема універсального дизайну та розумного пристосування будівель.

Сьогодні Міністерство освіти та науки України опублікувала листа «Щодо створення інклюзивного освітнього середовища в закладах освіти».

Рекомендації, надані Міносвіти, допоможуть керівникам ЗДО створити безпечні умови для перебування дітей, правильно облаштувати ресурсну кімнату й розібратись з основними елементами забезпечення архітектурної доступності та умовами для організації інклюзивного навчання у закладі освіти.

Невід’ємною складовою організації освітнього простору для дітей з ООП в умовах закладу освіти є забезпечення універсального дизайну та розумного пристосування будівель, приміщень та прибудинкових територій, а також наявність ресурсних кімнат, – йдеться у рекомендаціях.

Згідно з будівельними нормами ДБН В.2.2-4:2018 «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти», затвердженими наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 25.04.2018 №107 передбачено, що під час будівництва нових (реконструкції) закладів дошкільної освіти обов’язкове проєктування на першому поверсі будівлі групового осередку для інклюзивної групи, в якому додатково розміщується ресурсна кімната площею не менше ніж 16 м2. Вона повинна мати вихід у загальний коридор. Двері в такому осередку мають бути завширшки не менше ніж 0,9 м.

У рекомендаціях також зазначається, що під час створення ресурсної кімнати необхідно звернути увагу на кілька важливих нюансів. Наприклад, кімната має бути просторою та не захаращеною обладнанням. Приміщення повинне мати природне освітлення, однак необхідно передбачити штори, жалюзі, ролети тощо. Кольорова гама повинна бути нейтральних і природних відтінків. Кольоровими можуть бути деякі меблі.

Чтайте також:  Дитячі садки застрягли в 1993 році: як хочуть змінити дошкільну освіту в Україні

У Міністерстві наголошують, що основне призначення ресурсної кімнати – створення комфортного простору для організації освітнього процесу дітей з ООП на основі застосування особистісно-орієнтованих методів.

 

Джерело.


Повернутись вверх