facebook

Адміністрація шкіл подекуди замовчує випадки інфікування COVID-19 у закладі, – Сергій Горбачов

Такий підхід, на думку освітнього омбудсмена, призводить не лише до збільшення випадків інфікування учасників освітнього процесу, а й навіть до летальних наслідків.

Інформує Всеосвіта.

В умовах складної ситуації з поширенням COVID-19, заклади освіти змушені працювати з урахуванням нових вимог та обмежень. На жаль, в таких обставинах зростає кількість порушень прав учасників освітнього процесу.

У Службі освітнього омбудсмена зазначили, що до них дуже часто надходять звернення, в яких адміністрація закладів освіти подекуди замовчує випадки інфікування COVID-19 у закладі, не відправляє своєчасно на самоізоляцію контактних осіб-учасників освітнього процесу, а заклад – на дистанційне навчання. Це призводить не лише до збільшення випадків інфікування COVID-19 учасників освітнього процесу, а й навіть до летальних наслідків.

Звертаюся до всіх учасників освітнього процесу із проханням не замовчувати, якщо ви захворіли на коронавірус або контактували з хворими. Насамперед повідомте про це класного керівника та директора. Якщо ви – керівник закладу, контролюйте самоізоляцію класів, у яких є хворі на коронавірус, відправляйте на самоізоляцію не лише хворого педагогічного працівника, а й тих працівників, які з ним контактували. І, як би це не звучало, посилюйте дотримання у закладі освіти простих і всім відомих елементарних правил: правильного користування засобами індивідуального захисту, миття та дезінфікування рук, соціальної дистанції на перервах, – наголосив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Чтайте також:  Чому діти за останньою партою поводяться погано: освітянка дала поради вчителям, як це виправити

Він зазначив, що нині саме педагогічні працівники серед усіх учасників освітнього процесу хворіють найбільше. Окремі педагогічні працівники хворіють вже не вперше. Працівники закладів освіти під час виконання своїх професійних обов’язків комунікують із великою кількістю людей, а це – підвищений ризик.

Також частина працівників закладів освіти – це люди поважного віку, які є вразливою категорією, наприклад, у загальній середній освіті:

27,5 % педагогічних працівників – віком від 41 до 50 років;

13,2 % – 55-60 років,

10,4% – 51- 54 роки,

14,8 % – понад 60 років.

У дошкільній освіті:

62% – 35-59 років,

9% – 60 років і старше.

Крім того, усе більше закладів освіти знову переходить на дистанційне навчання через стрімке зростання кількості регіонів, для яких встановлюється «червоний» рівень епідемічної небезпеки. Переводяться на дистанційне навчання й школи у деяких «помаранчевих» зонах. З огляду на це збільшується вірогідність й власне кількість фактів порушень прав учасників освітнього процесу під час дистанційного навчання.

У разі порушення прав учасників освітнього процесу – здобувачів освіти, батьків, педагогічних працівників, просимо звертатися зі скаргою до освітнього омбудсмена.

Джерело.


Повернутись вверх