facebook

Доплати вчителям з батьківських внесків – чи законно?

Спробуємо розібратися, чи є законними благодійні фонди в закладах освіти і чи можна з них доплачувати педагогічним працівникам.

Інформує Всеосвіта.

Київській спеціалізованій школі І-II ступенів – ліцей №157 до благодійного фонду за 2020 рік з батьків зібрали більше ніж 15 мільйонів гривень. З них майже 11 млн грн витратили на доплати вчителям. Про це написала у фейсбуці співзасновниця громадської організації «Батьки SOS» Олена Парфьонова, посилаючись на фінансовий звіт на сайті закладу освіти.

Що взагалі благодійний фонд робить у школі? – написала Олена Парфьонова.

В коментарях до публікації користувачі висловили різні думки з приводу доплат з благодійних фондів у закладах освіти. До прикладу, Тіна Бондаренко зазначила, що зараз великий недобір вчителів через їхній низький соціальний статус, тому доплачувати педагогам – це +. На це співзасновниця ГО «Батьки SOS» Олена Парфьонова відповіла, що у випадку з Київським ліцеєм № 157 – це стаття кримінального кодексу.

Наші журналісти проконсультувалися з юридичним відділом «Всеосвіти» й спробували розібратися, чи є законними благодійні фонди в закладах освіти і чи можна з них доплачувати педагогічним працівникам.

ПРАКТИКА БЛАГОДІЙНИХ ФОНДІВ У ШКОЛАХ

Загалом у закладах освіти України розповсюджена практика благодійних фондів. До прикладу:

Чтайте також:  Буде два напрями: які важливі зміни готує для учнів реформа старшої школи

Також зазначимо, що в деяких регіонах видали накази про заборону збору коштів з батьків, але мова йде про заборону готівкового обігу коштів й про заборону будь-яких форм тиску і примусу до здачі коштів. Тобто, самі благодійні внески не забороняються такими наказами.

ЧИ ЗАКОННІ БЛАГОДІЙНІ ФОНДИ?

Перед тим, як перейти до питання доплат педагогічним працівникам проаналізуємо законність самих фондів у школах та дитячих садочках.

Тож у пункті 2 статті 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» зазначено, що сферами благодійної діяльності є у тому числі й освіта. А відповідно до статті 79 Закону України «Про освіту», джерелами фінансування суб’єктів освітньої діяльності можуть бути у тому числі добровільні внески у вигляді коштів від підприємств, установ, організацій, фізичних осіб.

З цього слідує, що для існування благодійних фондів у закладах освіти є всі законні підстави.

ХТО РЕГУЛЮЄ ВИТРАТИ З БЛАГОДІЙНИХ ФОНДІВ

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 4 серпня 2000 року № 1222 (остання редакція 11. 03. 2010 року) «Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування»:

Чтайте також:  Чому підвищення зарплат з 1 квітня 2024 року не відбулося: відповідь Мінекономіки

… якщо благодійником конкретні цілі використання коштів не визначено, шляхи спрямування благодійного внеску визначаються керівником установи, закладу – набувачів відповідно до першочергових потреб, пов’язаних виключно з основною діяльністю установи, закладу.

Тобто, по суті, і благодійник (благодійна організація, фонд), і директор закладу освіти можуть регулювати напрями витрат коштів з благодійного фонду, але виключно на потреби, пов’язані з діяльністю закладу – освітні.

ЧИ МОЖНА СПРЯМОВУВАТИ КОШТИ З БЛАГОДІЙНОГО ФОНДУ НА ДОПЛАТИ ВЧИТЕЛЯМ

Пункт 2 Постанови Кабінету міністрів України № 1222 від 4 серпня 2000 року (остання редакція 11.03.2010 року) «Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування»:

Частина коштів, отриманих як благодійні (добровільні) внески і пожертви від юридичних та фізичних осіб, може спрямовуватися на виплату заробітної плати працівників установ і закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання відповідно до кошторисів зазначених установ і закладів з дотриманням вимог Закону України «Про благодійництво та благодійні організації» у разі, коли такий напрям видатків визначений благодійником.

ЧИ ПОТРІБНО СПЛАЧУВАТИ ПОДАТКИ З ВИПЛАТ ВЧИТЕЛЯМ З БЮДЖЕТУ БЛАГОДІЙНОГО ФОНДУ

Чтайте також:  Повістка разом з дипломом? Деяких студентів влітку можуть чекати «сюрпризи» від ТЦК

Тут варто звернутися до Податкового кодексу України. Принаймні пункт 169.1 та 169.1.1 статті 169 ПКУ звучить так:

платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги:

169.1.1. у розмірі, що дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, – для будь-якого платника податку;

ВАРТО ЗВЕРНУТИ УВАГУ

Вимагання коштів адміністрацією закладу загальної середньої освіти, педагогічними працівниками є незаконним та тягне за собою кримінальну відповідальність відповідно до чинного законодавства (ст. 368 ККУ, ст. 369 ККУ та інші статті відповідно до конституції України).

Перераховувати благодійні (добровільні) внески можна вказавши цільове призначення, наприклад «Кошти на ремонт підлоги школи №…» тощо. Наявність документального підтвердження (квитанції) про внесення коштів на потреби школи дасть змогу в разі нецільового їх використання поскаржитися на незаконні дії представників закладів освіти чи засновників благодійних фондів.

Заклад освіти (керівник чи засновник закладу освіти) зобов’язаний звітувати (зокрема на сайті закладу освіти) про всі витрати з благодійних фондів.

Джерело.


Повернутись вверх